Pyszna mleczna kanapka bez pieczenia, ciasto rewelacyjne, znika szybko. Dzieci się nią zajadają :) SKŁADNIKI : 300 g herbatników kakaowych 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 3/2 % 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej + 3 łyżka śmietany 30 % lub mleka PRZYGOTOWANIE : Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem aż się rozpuści, studzimy(...)herbatniki, rozsmarowujemy. Układamy następną warstwę herbatników i odkładamy na godzinę do lodówki. Czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce z odrobiną śmietany, dokładnie mieszamy aż powstanie polewa. Studzimy. Na zimne ciasto wylewamy tężejąca polewę. Odkładamy do zastygnięcia. Ciasto kroimy na kawałki. Polecam, jest pyszne :) Zapraszam na filmiki i do subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolinaprawdę ogólną koncepcję miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis(...)pół na pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było
Ratunku obiadkremówka idealnie ją łagodzi i równoważy. Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie dyniowego festiwalu. Korzenna tarta dyniowa na kakaowym spodzie Składniki: (na prostokątną formę do tarty 34x10 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko masa dyniowa: 200 g musu z dyni 2 jajka(...)łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeliście jesiennych ciast. Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki ) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką) 200 g mąki 200 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki bułki tartej 3 białka 80 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi
Mia Cucina SofietaEleganckie i pyszne tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione masą serową z dodatkiem musu brzoskwiniowego. Te urocze babeczki zwieńczone są dodatkowymi kawałkami delikatnych brzoskwiń oraz kruchych płatków migdałowych. To wszystko składa się na idealne połączenie, którym z pewnością zachwycicie swoich gości i domowników :) Polecam! Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki, 200 g zimnego masła(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 jajka, puszka brzoskwiń w syropie. Dodatkowo: 2 brzoskwinie do dekoracji płatki migdałowe, cukier puder. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Przygotować foremki do tartaletek. Cienko wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około
Świat Ciastaklasycznej szarlotki, bo rabarbar smakuje inaczej. W każdym razie ciasto wyszło bardzo smaczne i z chęcią jeszcze wrócę do tego przepisu. A oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 2,5szkl. mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 3 żółtka 120g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny (użyłam soku(...)wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka, zimne pokrojone na kawałki masło, sok z cytryny oraz kwaśną śmietanę. Z podanych składników dość szybko zagniotłam jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub więcej śmietany. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną trochę większą i drugą mniejszą. Ciasto owinęłam folią spożywczą
Waniliowe ImprowizacjeNadzienie: 2 duże jabłka 100 g aronii (może być mrożona) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Ciasto: Składniki zagnieść ze sobą w miarę szybko na gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć je do miski i dodać aronię. Wsypać cukier
My simple kitchenJeden z krótszych brzegów prostokąta przeciągnąć przez nacięcie, tworząc charakterystyczny kształt faworków. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta, jeśli zaraz podpłynie ku górze i szybko się zrumieni, można smażyć. Ciasto omieść pędzelkiem z nadmiaru mąki, wkładać na tłuszcz i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor przewracając szpikulcem. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatorebki, bez konserwantów, użyłam je bez moczenia. Reszta jak w przepisie. W trakcie pieczenia, już po 15 minutach przykryłam ciasto papierem do pieczenia, ma tendencję do szybkiego rumienienia się. Proponuję przykryć ciasto zanim włożymy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszyć temp. do 160st. Früchtebrot Potrzebujemy 200g suszonych gruszek 200g suszonych fig 150g rodzynek 125g masła 150g.orzechow włoskich
Leśny Zakątekpozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 30-40 minut. Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami - doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi proporcjami składników, przez co wyszło nieco niskie (jak na zdjęciach). W przepisie postanowiłem podać Wam więc zwiększone proporcje, idealne na formę
Pogotujmy.plCiasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła
Tradycyjna kuchnia Kasikażdy blat 1 minutę. Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze możemy sprawdzić to wykałaczką lub ustawić kolejne 30 sekund
Chocolate Muffin Blogżółtko Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń w zalewie dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym
Świat CiastaDodać do gruszek, zamieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawić. Teraz czas na właściwą część pracy nad ciastem. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto, połowę zetrzeć na tarce, bezpośrednio na blachę o wymiarach 21x21
Świat CiastaWitam serdecznie Tym razem podzielę się przepisem na zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko winne. Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować: Użyłam foremki okrągłej o średnicy
Uwaga Babcia GotujeParówki pieczone w cieście francuskim są smaczne i szybkie do przyrządzenia, polecam na szybkie śniadanie lub kolację. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 6 parówek 100 gram tartego żółtego sera ketchup łagodny Roleski zioła do pizzy Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy na desce, kroimy na 4 prostokąty, smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy ciasto, układamy parówki
Bajeczna Kuchniabędzie się rozgrzewała w środku - czas pieczenia zależy od grubości pizzy - min 8 minut a max 15 ale trzeba uważać i sprawdzać spód żeby się nie spalił , ciasto drożdżowe piecze się bardzo szybko I to chyba tyle uwag do ciasta na pizzę :) Sposób wykonania : Mąką wsypujemy do miski ,drożdże ,cukier i część mleka mieszamy robiąc tzw rozczyn , wlewamy do mąki
Wypieki ReneNajlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki
Chocolate Muffin Blogsolą, 100 g masła należy zetrzeć na tarce i widelcem wmieszać w mąkę. Wodę dodając stopniowo dalej mieszać widelcem. Kiedy ciasto będzie tworzyło duże okruchy należy je szybko i energicznie zagnieść. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm, a na jego powierzchnię
Plate of Joywanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto którego nie potrzebujesz w danej chwili możesz zamrozić
Słodkie Przyjemnościwanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania
Słodkie PrzyjemnościPrzepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało
Smaczne ZdroweMarcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić
Ala piecze i gotuje