moim przepisem. Rolada składa się z wędzonego łososia co według tradycji będzie idealne. Jest to ciekawy pomysł na przełamanie kuchennej nudy. Rolada wygląda przepięknie i dużym jego atutem jest szybkie i łatwe przygotowanie. Rolada szpinakowa zachwyci na pewno każdego naszego gościa, nawet tradycjonalistę świąt. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 250 g świeżego szpinaku(...)składnikami w misce. Następnie białka z 3 jajek ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Łączymy ją z masą szpinakową. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Ciasto szpinakowe odstawiamy do wystudzenia. Ostudzony smarujemy równomiernie serkiem śmietankowym
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedodać mleko oraz oliwę i mocno podgrzać. Zdjąć z palnika. Do misy dodajemy mąkę oraz wlewamy gorącą zawartość kubka (mleko, masło i olej). Całość dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam ciasta długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gdy użyjemy mąki pszennej musimy mieszać chwilę dłużej... Masę dzielimy na 6 równych części. Z każdego kawałka formujemy na blacie wałek. 3 wałki łączymy(...)zimnego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180*C na programie góra-dół, bez termoobiegu. U mnie 22 minuty w zimnym piekarniku. Fakt, mój piekarnik szybko się nagrzewa, ale na programie góra-dół zajęło mu to aż 10 minut, by osiągnął pożądaną temperaturę. Gdy używam termoobiegu nagrzewa się już nawet w 4 minuty... Trzeba wyczuć swój piekarnik
Smaczne ZdroweJest to przepis na szybki i bardzo wilgotny keks który śmiało możemy upiec na święta. Polewę czekoladową możemy oczywiście zamienić na lukier ;) Składniki na keksówkę 25 x 12 cm 120 g masła 3 jajka w temp. pokojowej kl. L 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę
Gotowanie...to proste !Zapraszam na szybkie i bardzo proste w wykonaniu babeczki napchane pysznymi, słodziutkimi truskawkami. Prostota ich jest wręcz cudowna - mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, dodajemy pokrojone truskawy - i gotowe. Są zdrowe i pożywne, naturalnie bez dodatku cukru, osłodziłam je ksylitolem, możemy użyć również miodu, lub syropu z agawy. Moje babeczki wychodzą trochę zakalcowate, ponieważ faszeruje je dużą ilością truskawek(...)oczyszczoną dodaję do mąki truskawki w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem (miodem), dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam nakładam ciasto do papilotek Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach
Upiecz sobie babeczkęUwielbiam placuszki. Zwłaszcza te z delikatną nutą kokosa. Ostatnio zaniedbałam moją kochaną poranną czynność smażenia placuszków. Było dużo szybkich, owocowych owsianek, płatków ryżowych itd. Jednak dziś znów stanęłam przed patelnią i usmażyłam pyszne kokosowe placuszki na mascarpone podane z soczystą brzoskwinią. Mniamm… Serdecznie Wam je polecam. Spróbujcie. Przepis na te pyszne placuszki dodaje do akcji „ Błyskawiczne piątki(...)użyć miksera na małych obrotach, masa jest gęsta (i taka ma być)). Następnie dodaję mąkę i łyżkę mleka, znów wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe, znów mieszam. Ciasto jest gęste, ale powinno odchodzić od łyżki, którą będziemy nakładać placki na patelnie. Jeśli tak nie jest należy dokładnie je pomieszać (serek „zmięknie” lub dodać jeszcze łyżkę mleka
Słodkie okruszkisłodyczy). I zazwyczaj jest to po obiedzie, i zazwyczaj usypiam bez słodyczy - coś w okolicy Teleexpressu albo Szkoły Przetrwania. A wystarczyłoby gdybym zorganizował sobie sam coś słodkiego, coś prostego, szybkiego... wcześniej. Jak ostatnio - ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną. Samo zrobienie ciastka jest trochę podobne do czekoladowego fondanta, z tą różnicą, że w czymś innym pieczemy(...)należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść
Right Behind The Kitchenpewnością wielu z Was przygotowuje już świąteczne menu. U nas nie może zabraknąć śledzika. Przygotowuję go w postaci sałatki z dodatkiem orzechów włoskich. Całość znika bardzo szybko. Do przygotowania sałatki użyłam włoskich orzechów z firmy Helio , które to znalazły się w świątecznej paczuszce przesłanej Nam od owej firmy w ramach współpracy z blogerami. Za przesyłkę dziękujemy. Śledziowa sałatka(...)otrzymałyśmy do testowania. Przejrzysta paczuszka o wadze 150 g kryła w środku dorodne smaczne orzechy, które są świetnym składnikiem wielu sałatek czy dodatków do ciast i deserów. Zresztą jak wiadomo orzechów włoskich nie trzeba nikomu rekomendować- produkt ten jest godny polecenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiecany tort - 18-nastkowy. Jeszcze nie bardzo dorosły :) Robiąc tort użyłam Kremu do tortów - smak ajerkoniakowy firmy Dr.Oetker . Krem łatwy i szybki w przygotowaniu, i bardzo smaczny :) Sposób przygotowania: Wersja z mlekiem i masłem - taką właśnie robiłam Przygotuj: 300ml mleka i 100 g masła 1. Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. 2. Zawartość torebki wsypać do mleka(...)dekoracji mojego tortu wykorzystałam: 1. Motylki cukrowe Dr.Oetker. 2. Perełki srebrne Dr. Oetker. 3. Listki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker. Wszystkie te produkty mają zastosowanie do dekoracji ciast, lodów i deserów. Literki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker: opakowanie zawiera: kompletny polski alfabet oraz cyfry od 0 do 9. Zestaw 63 czekoladowych liter i znaków interpunkcyjnych oraz
kolorowotorcikowoPrzedstawiam przepis na bardzo prosty przepis na klasyczny chleb z mąki pszennej z fajną chrupiącą skórką. Z tego przepisu wychodzi jeden duży chleb „rodzinny”
I LOVE LIFESKŁADNIKI 400 g fileta z indyka 1/4 papryki czerwonej, żółtej i zielonej sok z 1/2 limonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2
ClauditteMissCookingmimo tego, iż nie jest to na pewno łatwy czas dla nas wszystkich... Przeglądając swoje kulinarne zapiski w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego Wielkanocnego przepisu, którym mogłabym się jeszcze na szybko z Wami podzielić przed Świętami, trafiłam na Babkę Majonezową... Zapewne wielu z Was ją kojarzy z dzieciństwa, ale może o niej zapomnieliście, a ktoś(...)skórkę otartą z cytryny, kilka kropel aromatu oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, i wymieszaj całość ręcznie bardzo delikatnie, ale dokładnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz babkę przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie otwórz drzwiczki piekarnika całkowicie i pozostaw babkę jeszcze na jakieś
Słodko-Słony Świat IlonyEkspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu. Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem. Niestety, ale aktualnie mamy niesprzyjające czasy i warto zaprzyjaźnić się z kuchnią oraz zacząć przygodę z pieczeniem bułek i chleba . Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz przy okazji wyjdzie(...)misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. (Polecam mikserem z hakiem.) Ciasto podzielić na 6 równych części. (Ciasto jest odrobinę klejące, więc dłonie co jakiś czas należy oprószyć mąką.) Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i przełożyć ją na blachę uprzednio wysłaną
Di gotujeOponki serowe to prosty, szybki pomysł na przygotowanie domowych słodkości. Do ich przyrządzenia będzie potrzebować niewiele składników. Po usmażeniu,oponki należy odsączyć na ręczniku papierowym oraz obficie posypać cukrem pudrem. Uwierzcie mi na słowo - czas ich przygotowania, wykrojenia oraz usmażenia jest naprawdę krótki (około 30 minut). Składniki na około 25 sztuk: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej(...)składniki połączyć ze sobą. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wlać śmietanę, spirytus i wsypać szczyptę soli. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto klei się do blatu to podsypać odrobiną mąki . Z ciasta uformować wałek. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Blat obsypać mąką i rozwałkować ciasto. Uwaga: ciasto nie może
Ugotowaćjasną, pulchna masę, dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wodę i olej i całość miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (na dno dajemy papier do pieczenia) Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Studzimy. Ścinamy kopułkę-jeśli się pojawiła i kroimy na 4 cienkie spody. Schłodzona śmietanę 36% ubijamy z cukrem(...)Płynną polewę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągła końcówką i wyciskamy po troszku czekoladę na obrzeżach tortu tak by spływała. W trakcie spływania i kontaktu z zimnym kremem szybko zastygnie. Robimy tak dookoła tortu, reszta czekolady smarujemy delikatnie jego spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia czekolady. Po około 15 minutach możemy dekorować tort według własnego uznania. Tort powinien pozostać
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuemigranci żydowscy przenieśli bajgle na Manhattan. Piekarze do 1950 wyrabiali je ręcznie, później zaczęto je produkować maszynowo, co spowodowało szybką, opłacalną produkcję żydowskiego pieczywa W 1927 pochodzący z Polski piekarz, Harry Lender przybył do New Haven w Connecticut i założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym(...)soli himalajskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 białko jaja 3 garście sezamu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mleko, wodę, sól i olej. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy letniej wody). Kulkę ciasta wkładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy na 1 h godzinę w ciepłe miejsce. Blaszkę wykładamy papierem
CzarnawisienkaSzybkie, łatwe i pyszne danie. :) Składniki: I. Sos: - 2 żółtka - 2 łyżeczki octu ryżowego - sól morska - biały pieprz - 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 łyżeczka słodko-kwaśnego sosu chili - 2 łyżeczki słodkiego sosu chili - 4 chluśnięcia sosu Tabasco - olej II. Tempura: - 1 żółtko - 200 ml bardzo zimnej wody - 100 g mąki - duża szczypta soli - szczypta sproszkowanego chili III. Całość(...)Krewetki obieramy, pozbywamy się jelit, dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej do 180 °C. Krewetki zanurzamy w cieście i delikatnie umieszczamy w oleju. Smażymy ok. 2 minuty, na lekko złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku. Na koniec mieszamy usmażone krewetki z wcześniej przygotowanym sosem, dekorujemy szczypiorkiem
DominikaDolciwielu lat. Zazwyczaj była to obowiązkowa pozycja z okazji wszelakich świąt, jednak ostatnio wypiekam go coraz częściej. Wszyscy go uwielbiamy. Jest nafaszerowany sporą ilością ziaren i do tego bardzo szybko się go robi. Nie trzeba go wyrabiać, zagniatać ani formować – wystarczy wymieszać :). Dodatkowym atutem jest to, że zachowuje bardzo długo świeżość i się nie kruszy, a to za sprawą(...)drożdży. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wymieszać ponownie i przełożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych płatkami owsianymi. Poczekać aż ciasto wyrośnie, posypać ziarnami i piec około 1 godziny w temperaturze 220-230 stopni. Artykuł CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawiórki i wysuszyć. Na pewno będą lepsze niż te sklepowe. Jak otworzyć kokosa ? Po dawce podstawowych informacji o tym pysznym i zdrowym orzechu przechodzimy do praktyki, czyli jak szybko i sprawnie dobrać się do jego środka ? Na początek znajdujemy 3 wgłębienia, które znajdują się u jego nasady. W jednym z nich należy zrobić dziurkę, możemy użyć korkociąg lub nóż. Wodę(...)obieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Zupa tajska z kurczakiem Zupa dyniowa
Kulinarne przygody Gatityrazem szybki i smaczny sernik z malinami polany sosem malinowym... Pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje... serek ricotta i mascarpone powoduje, że sernik rozpływa się w ustach a odżywka białkowa podnosi wartość odżywczą i spulchnia całość.... Składniki(...)delikatnie i wysypujemy na ciastka, wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Wszystkie składniki, bez malin mieszamy, wylewamy na spód z migdałów, maliny układamy na serze i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 50 minut w temperaturze 150 stopni, studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Podajemy z sosem malinowym. Smacznego
Wypieki Renezrobić dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury. Dynię należy umyć i osuszyć . Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć(...)góry dnem, po wystudzeniu powinny być bezpiecznie zamknięte. W razie niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika. Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów
Codzienna kuchnia niecodziennacytryną. Absolutna symfonia smaków rozbrzmiewa wtedy na języku i...kakaowych muffinach, które są bohaterkami dzisiejszego wpisu :) Mięciutkie, biszkoptowe w śmietanowo-jagodowym pokryciu z miodowym sosem z wanilią :) Łatwe i szybkie! Będą wyśmienite do popołudniowej kawy, czy herbaty w promieniach sierpniowego słońca. Zaczęła się druga połowa ostatniego miesiąca wakacji, w sklepach trwa oblężenie półek z tornistrami i zeszytami. Zanim więc wszystko(...)pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzyjęcie, na przekąskę, przystawkę, jako dodatek do dań lub po prostu od tak… pysznie chrupiące pieczarki w panierce * . Uwielbiam taką chrupiącą wersję pieczarek. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Chrupiące pieczarki w panierce zachwycą nie jednego grzybowego łasucha. Musicie spróbować Ja wczoraj przygotowałam je w ramach wczesnej kolacji. Idealne A jeśli szukacie innych przepisów, w których(...)łyżkę mąki kukurydzianej z dwoma czubatymi łyżkami mąki pszennej. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszając (np. widelcem) zaczynamy cienkim strumieniem dolewać mleko, aż nasza panierka będzie przypominała gęste ciasto naleśnikowe. W głębokim talerzu mieszamy 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej z 1 czubatą łyżką mąki pszennej. Obrane i pozbawione ogonków pieczarki maczamy dokładnie w gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance
Słodkie okruszkiPolecam przygotowanie tych pierniczków tuż przed świętami i to najlepiej od razu z podwójnej porcji :) są tak dobre i tak szybko znikają :) że do zdjęć ocalały mi tylko te co widać :) a zdjęcia robiłam następnego dnia po pieczeniu :) Kiedyś w moim domu nie piekło się pierników i pierniczków na Boże Narodzenie. Ja to jakiś czas temu zmieniłam i teraz(...)przyprawę do piernika, kakao - mieszamy. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do sypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka). Piekarnik nagrzewamy do około
Kolorowy Przepisownikmiałam energii aż nadto a malutka była dla mamy bardzo wyrozumiała to na zrobienie pierniczków było już trochę za późno W tym roku się udało. Samo pieczenie pierniczków jest szybkie i mało skomplikowane. Bardziej absorbujące jest ich dekorowanie. I choć do dusz artystycznych nie należę tak z moim synem sprawiło mi to wielką przyjemność. I choć widziałam dużo idealnie udekorowanych(...)Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce. Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką. Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką. Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do leżakowania na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Made By Mom And Son