cukier puder do dekoracji Zalecam oczywiście do ciasta dodać w zależności od sezonowej dostępności: jabłka rabarbar truskawki banany jagody lub borówki maliny wiśnie Rodzynki także są mile widziane 🙂 Sposób wykonania tradycyjnych racuchów drożdżowych. Do przygotowania pysznych racuchów będziesz potrzebować przede wszystkim: dużej miski oraz patelni. Jeśli nie masz czasu oczekiwać na wyrastanie ciasta drożdżowego, skorzystaj z przepisu racuchy z jabłkami(...)rzadkiej masy. Ciasto nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. Gęstość ciasta zależy przede wszystkim od jakości mąki oraz wielkości jajka. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki lub rozcieńczamy łyżką mleka. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Smażę racuchy. Gdy ciasto drożdżowe podrośnie
Ania gotujeCiasto pyszne, znikające ze stołu w błyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru(...)żółtek; Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, dodać zimne pokrojone w kostkę masło lub margarynę, posiekać nożem z sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Składniki na ciasto można również zmiksować w malakserze. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - około
In my kitchenprzekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Krem jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ja bardzo często robię go w dużych (!) ilościach przygotowując ciasta dla znajomych. Kiedyś to było nie lada wyzwanie (ileż naczyń do mycia). Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium przygotowania kremu i jego modyfikacje zajmują mi dosłownie minuty. Robot(...)krem malinowy)). Szybko i naprawdę łatwo. Polecam Wam taki robot. Idealny do wielu „zadań” w kuchni A wracając do przepisu… Składniki: 200 g zimnej (!) śmietanki 30%-36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Aby zmienić smak kremu wystarczy dodać (przykłady): roztopioną czekoladę lub kakao 2-3 łyżki masy kajmakowej owoce (maliny, jagody, borówki
Słodkie okruszkiborówką i limonką – Zapraszam na pyszny, piękny tort bezowy z borówką, sosem borówkowym i limonką. Jest bardzo smaczny, troszkę kwaskowaty, wilgotny, waniliowy, słodki i chrupiący od bezy. Delikatnie pachnie limonką. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej. Po złożeniu tortu od razu go podajemy. Tort ozdobiłam listkami greckiej bazylii, która ma delikatniejszy zapach i szybko(...)limonki sok wyciśnięty z 1/2 limonki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 100g umytej, dobrze osączonej borówki Sos borówkowy: 2 łyżeczki cukru 100g umytej, dobrze osączonej borówki Dodatkowo: około 50g-100g borówki do posypania skórka starta z 1/2 limonki bazylia grecka do ozdoby 1. Do upieczenia bez będą potrzebne dwie blaszki. Należy włożyć je papierem
Mała CukierenkaPowstały jako sposób na oczyszczenie lodówki z: pudełka borówek, zakupionych po bardzo atrakcyjnej cenie i czekaj ą cych na swoj ą kolej, połowy puszki mleka kokosowego, pozostałości naturalnego jogurtu greckiego, oraz resztki m ą ki kukurydzianej (nie skrobi!). A okazały się na tyle pyszne, że podbiły nasze podniebienia i zapewne zadomowi ą się na dobre... Składniki(...)łatwa i przyjemna. Czyli: w sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku, składniki mokre. Wlej mokra mieszaknę do suchej i szybko, tylko w miarę dokładnie, wymieszaj. Rozdziel przygotowane ciasto pomiędzy papilotki i piecz około 20 minut, do czasu, aż będa złotawe i sprężyste w dotyku. Wyjmij i zostaw do ostudzenia na kratce
Lejdi of the houseweekendy zawieszam akcję odchudzania, dlatego w niedzielę mogłam sobie pozwolić na szybkie placuszki z borówkami - mniam :-) Placki jogurtowo-mleczne PLACKI JOGURTOWO-MLECZNE 75 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 jajo 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki pszennej 1 garść mrożonych borówek cukier puder do posypania olej do smażenia Jajko miksujemy z cukrem trzcinowym(...)dodajemy jogurt oraz mleko. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dodajemy mrożone borówki (lub świeże jeśli mamy) i mieszamy przy pomocy łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Placki jogurtowo-mleczne SMACZNEGO
peggiwkuchniNa rozpoczęcie nowego tygodnia polecam przygotować taki serniczek. Szybki do zrobienia, rozpływający się w ustach, przepyszny. Polecam! Składniki: 800 g sera - u mnie z wiaderka President
Z Majeczką w kuchnipuszyste i pyszne. Do tego naprawdę szybko sie je robi, więc .... do kuchni marsz!!! 👍👍👍 Składniki: 500 g mielonego twarogu (u mnie wiaderkowy z Piątnicy) 3 całe jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych(...)pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy. Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na sod każdej nakładamy po łyżeczce utartych z masłem herbatników, ugniatamy, a na to wykładamy masę
Walijskie Pichceniewrzątku, dodać do borówek i dokładnie wymieszać. Ser wymieszać z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną w 1/3 szklance wrzątku żelatynę. Dokładnie wymieszać. Na masę z ciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki(...)Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę do wyrównywania ciast w ząbki, dzięki niej ciasto będzie miało fajny wzorek. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, gdy zacznie tężeć należy ją wylać na ciasto
Jadło i czytadłoZapraszam na bardzo pyszne ciasto, idealne na podwieczorek. Takie do wykonania w 15 minut plus pieczenie, ostatnio bardzo lubię przygotowywać mniej pracochłonne ciasta. A okazało się
IzabelawkuchniW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam alternatywę dla tradycyjnego sernika o nazwie śnieżny puch, który przygotowuje się z twarogu sernikowego, na herbatnikach i z prażonymi wiórkami kokosowymi
PysiaGotuje.pltakie ciasto w wersji ze śmietaną rzadziej się spotyka i wykonuje, dlatego takie ciasta najbardziej smakują. 😛 Zacznę od tego, co najistotniejsze, czyli czas przygotowania. Ja wykonałam je w 20 minut z zegarkiem w ręku. Oczywiście nie licząc pieczenia. Istotną rzeczą tego przepisu jest to, że składniki z lodówki mają być w temperaturze pokojowej, dlatego, jeśli chcemy wykonać to ciasto(...)ciepłej wody (niegorącej!), dzięki czemu szybko się ogrzeją, to samo wykonujemy z kubeczkiem śmietany. Może i nie będzie to taka prawdziwa pokojowa temperatura, ale sprawimy, że produkty nie będą zimne i nie będzie problemu potem z zakalcem lub niewyrośnięciem ciasta. Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą
zdrowo i aktywnieznalazł. Muffinki bananowe z borówkami, w kilka chwil powstają, bez miksera. W sam raz na leniwy weekend lub w tygodniu gdy goście za chwilę – wiem co mówię Udekorujcie je bitą śmietaną, borówkami i listkami mięty, polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub oprószcie zwyczajnie cukrem pudrem, jak ja. Każda wersja pyszna, kaloryczność inna:) Polecam szybki, prosty i smaczny przepis na mini(...)opakowanie cukru z wanilią szczypta soli 2/3 szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki borówek 1 jajko 2 dojrzałe rozgniecione widelcem banany PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką. Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki. Piekę w temp
Zasmakuj Kuchnidobrze, że są niezawodne sposoby na szybkie zaspokojenie zachcianki na słodki deser :) Wcale nie trzeba spędzić godziny w kuchni, by upiec np. czekoladowe ciasto z owocami. Wystarczy chrupiące pieczywo w czekoladzie, do tego serek owocowy i ulubione, soczyste, sezonowe owoce. Takie kanapeczki świetnie sprawdzą się także podczas dziecięcych spotkań. Wtedy najlepiej przygotować większą porcję :) Pieczywo pełnoziarniste w czekoladzie gorzkiej Sonko(...)opakowanie) 6 łyżek gładkiego serka naturalnego 4 łyżki jagód leśne owoce (np. maliny, jeżyny, jagody, borówki, agrest) świeża mięta Serek miksujemy z jagodami i rozsmarowujemy na kromkach pieczywa w czekoladzie Sonko. Dekorujemy umytymi owocami i świeżymi listkami mięty. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Pieczywo w czekoladzie z jagodowym serkiem i leśnymi owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogRolada bezowa z kremem mascarpone i owocami Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Rolada jest mega smaczna i można się nią zajadać od razu po przyrządzeniu. Przygotowanie tego wspaniałego deseru zajmuje nie całą godzinę i jest tak proste, że każdy bez problemu powinien sobie poradzić. Zachęcam do spróbowania! Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 125g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 125g serka mascarpone ok 350g owoców (u mnie truskawki, borówki i brzoskwinie z puszki) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna
Blog z Apetytem