Ciasteczka imbirowe Dziś miałam ochotę na coś słodkiego, a że przypomniał mi się przepis na ciasteczka imbirowe, który spisałam kiedyś od koleżanki Ani przystąpiłam do
Gotuj Się Kto Możejaka nie zabije drożdży, ale pozwoli im szybko wystartować. Miksujemy wszystko razem do połączenia, na małej prędkości robota, lub mieszamy łyżką w misce. Zostawiamy ten miks na 10 minut, do czasu aż drożdże mocno ruszą. Wsypujemy pozostałą mąkę i sól, na niskiej prędkości wyrabiamy mocne, elastyczne ciasto przez 8-10 minut. Ciasto jest tłuste i miękkie, powinno(...)będziemy w nim wyrastać i napuszać uformowane bułki. Papierem do pieczenia wykładamy obie blachy z wyposażenia piekarnika. Zarobione ciasto wyjmujemy na stolnicę – jest tłuste, nie trzeba go podsypywać mąką – ważymy i dzielimy je na 12 równych porcji. Supełki zaplata się naprawdę łatwo – porcję ciasta formujemy w wałek – rozciągamy go w czasie rolowania dłońmi w kierunku od środka na zewnątrz
Karo in the Kitchengładkie, elastyczne ciasto (musi odchodzić nam od ręki). Jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego kefir, jeżeli jest za rzadkie, wsypujemy więcej mąki. Ogólnie ciasto musi mieć taką konsystencję, aby nam się za bardzo nie rozpływało (jeżeli dodajemy pestki dyni to teraz je dodajemy do ciasta i ponownie je zagniatamy). Miskę wysypujemy mąką i wkładamy ciasto uformowane(...)czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy. Duże sitko wykładamy ściereczką i obsypujemy ją mąką, wykładamy ciasto uformowane w kulę, przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy ponownie na ok. 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Chleb nacinamy ostrym nożem. Pieczemy chleb w tej temperaturze przez 10 min, a następnie zmniejszamy ją do 200st. C i pieczemy go jeszcze
charlotte gotujemogliśmy oderwać wzroku, przy których śliniliśmy się i śniliśmy o bezach, owocach i innych pysznościach znaleźlismy w Kukbuku . Do dzisiaj to nasz ulubiony foodporn magazine. Ciasto kasztanowe, które zrobiliśmy na podstawie przepisu w nim znalezionego, było obłędne. Jedzcie, ślińcie się i lepcie od tego wszyscy! składniki: ciasto: 200 g mąki 220 ml wody 200 g masła 170 g cukru(...)dodajecie kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujecie powoli do masy z cukru, masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier wsypujecie do rondla, dodajecie wodę i robicie karmel
GRUBY WAŁEKKremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt
Kuchcik gotujeodcisnąć z wody (najbardziej jak się da). Wymieszać masę kalafiorową z jajkiem i zmielonym siemieniem. Dodać przyprawy. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 20- 25 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Sos pomidorowy Oliwę rozgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę(...)jest za gęsty, można dodać odrobinę wody lub więcej oliwy. Gdy spód jest już gotowy, należy posmarować go sosem, wyłożyć ulubione dodatki i piec przez następne 15 minut. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez dodatków): Wartość energetyczna: 238 kcal Tłuszcz: 17,6 g Węglowodany: 9,2 g w tym błonnik 6,5 g Białko
Modern Cave Girlnawet włączyć komputera. Zresztą teraz niby jestem, a obok w pokoju urzęduje Adaś... Obudził się o 23 i spać nie może. M. go przejął, więc może się na szybko uda dodać wpis. Miało być jakieś fajne ciacho i będzie! Padło dziś na sernik z malinami, mrożonymi rzecz jasna, bo o świeże raczej już ciężko :P Poza tym, muszę(...)ciasto: 400g mąki 4 żółtka 200g masła 3 łyżki cukru pudru Szczypta soli 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 500g sera białego 3 jajka ½ szklanki cukru 100ml słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy Pianka: 4 białka ¾ drobnego cukru do wypieków ⅓ szklanki oleju słonecznikowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 500g malin świeżych lub mrożonych (bez
Kuchnia w czekoladziewszystkich tych obrządkach rozpoczyna się jedna wielka impreza – wszyscy odwiedzają się wzajemnie częstując winem. Tradycyjnie, święto kończy się wieczorem w karczmie, gdzie zbierają się mężczyźni. Bez względu na to, co wolicie świętować, łapcie szybki przepis: Składniki: 200 g migdałów 100-120 g cukru pudru 50 ml amaretto (lub ciemnego rumu, w totalnej ostateczności 30 ml wódki) Kilka kropel olejku(...)marcepanki pojedynczo zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. W tym celu używam szczypiec kuchennych, co bardzo usprawnia pracę. Czynność tę należy wykonać szybko, aby marcepany nie rozmiękły pod wpływem temperatury. Marcepanki w polewie umieszczamy na desce pokrytej papierem do pieczenia i nożykiem usuwamy nadmiar czekolady, ozdabiamy wg uznania i wstawiamy do lodówki, aby polewa stężała. Uff… Walentynki uratowane <3 Dużo
Kate's KitchenOstatnio wszystko się jakoś nawarstwiło i stąd moja nieobecność na blogu, ale już postaram się wrócić, bo mam całą masę nagromadzonych przepisów, zdjęć i drugie tyle
FitKotjest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek; na pizzę można położyć niemal wszystko i prawie zawsze będzie pysznie. Hmm... W zasadzie nie przychodzi(...)czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepada za kawą, ale co tam, to ciasto ma być dla mnie ;) Ostatecznie zrobiłam je z podwójnej porcji (wyszły dwie duże keksówki)… i sama prawie nic nie zjadłam, tak szybko się rozeszło! I smakowało WSZYSTKIM! Nawet mojemu anty-kawoszowi, dla którego to ‘tyraj-misiu’ okazało się kawowym objawieniem ;) Aha, i mam zamówienia na to tiramisu na następne pół roku(...)mniej, w zależności od tego, jak bardzo kawowe ma być nasze tiramisu)* 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Biszkopt bez mąki (przepis TUTAJ ) Gorzka czekolada min. 70% (około 1-2 kostki) *można użyć kawy smakowej Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować nasze ciasto – Oopsie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo musi mieć czas, żeby ostygnąć. Dzień wcześniej lub około 1-2 godziny
Jak gotować i nie zwariowaćPiegusek na białkach zwany też ciastem "szklankowym" to szybkie, puszyste, bardzo proste i smaczne ciasto ze sporą ilością maku. Prawie wszystkie składniki ciasta można odmierzyć szklanką stąd jego potoczna nazwa. Z tego co pamiętam, piegus kiedyś często pojawiał się u mnie w domu, szczególnie wtedy gdy mamie zostawały zbędne białka. Zgodnie z tradycją w święta Bożego Narodzenia na stole(...)przestudzone masło mieszając masę aż wszystkie składniki połączą się. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy
maniapieczeniajako dodatek do wina. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie psuje się szybko, tylko dojrzewa- w chłodniczych warunkach możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Moim zdaniem im straszy tym lepszy, z każdym dniem nabiera bogatszego i bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków. Więcej informacji(...)bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut. Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto. Ser pokroić na plasterki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia" Choroba nie chce odejść, ciągle kaszlę, czuję się osłabiona i mam katar. To jest baaaardzo uciążliwe. Ale ile można chorować?! Dlatego z moim ostatnim dniem w
Słodkie Przyjemności