robi się coraz bardziej kapryśna i na zewnątrz jest zimno, mokro i naprawdę nieprzyjemnie. Czy możemy coś zrobić, żeby poprawić nastrój? Ciastka i ciasteczka to zawsze przyjemne rozwiązanie. Dziś pokażę Wam naprawdę prosty i szybki przepis z którym poradzi sobie każdy łasuch. Proste ciasteczka orzechowe - przepis na szybki sukces Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy naprawdę niewiele składników, które(...)Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Pod koniec, warto mieć je na oku, gdyż naprawdę łatwo je przypiec. Z czym i jak jeść ciastka orzechowe? Po wystudzeniu, warto przełożyć nasze ciastka do szczelnej puszki lub pudełka, w której nie będą narażone na działanie wilgoci. Bez przeszkód można je przechowywać przez dłuższy czas
kruche babeczkimój debiut:)). Wydawało mi się zawsze, że to bardzo czasochłonne i pracochłonne, a okazało się, że to banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Po zmodyfikowaniu przepisu podstawowego można uzyskać muffinki pikantne, słone, ostre, słodkie, korzenne itd. Ciastka mogą stanowić słodki dodatek do kawy czy herbaty, jaki i pikantną przystawkę czy przekąskę do zupy. U mnie tym razem z dodatkiem
Pieguskowa Kuchniakiedyś smakowało - dziś nie chce przejść przez gardło... Z odrzuceniem mleka przyszło też odrzucenie wielu słodyczy (mleczne czekolady, tradycyjne lody, ciastka, chipsy i różne takie), w których pełno jest mleka w proszku, serwatki w proszku itd. I bardzo szybko przekonałam się, że także te słodycze po zdumiewająco krótkim czasie nie są już obiektem pożądania i tęsknoty a stały się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZapraszam na pyszne ciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam. 3. Wycięte(...)kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku układam kawałki pokrojonego jabłka. Ciastka oprószam cynamonem i posypuję posiekanymi orzechami. 4. Piekę około 12 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo
babka w formieCiasto wiśnioweCiasto to jest świetnym połączeniem wiśni i śmietanki z kokosem, po schłodzeniu smakiem przypomina serniczek czym bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. W wykonaniu jest naprawdę proste
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ. Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru). Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do
Walijskie PichcenieDziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka o smaku pierniczków. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wspaniałe również do zabrania ze sobą na
Słodkie okruszkiMiękkie ciastka owsiane...Z dodatkiem słonecznika i otrębów.Pełne suszonych śliwek i moreli.Delikatnie słodzone miodem.Idealne jako szybka przekąska.Polecam! Składniki:1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka płatków owsianych, górskich;1/2 szklanki otrębów pszennych;1/2 szklanki ziaren słonecznika;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek;1/4 szklanki oliwy;1 szklanka
Gospodyni Miejskaproszku do pieczenia, to też nie wyrastają zbyt mocno. Smakują dobrze z kawą zbożową, przepis na miłe niedzielne popołudnie przy pysznych ciastkach czemu nie?... Ja dodatkowo ozdobiłam je wzorkiem odciśniętym z silikonowej foremki. Jeśli liczycie na szybki i nieskomplikowany wypiek to te ciacha sprawdzą się w najbardziej kryzysowej sytuacji. Składniki : 260 g mąki pszennej(...)misie miksera i ucieramy na jasną, puszystą masę. 2. Jajka przed dodaniem do masy rozbełtać a następnie, powoli dodać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zawrzenie się masy) najlepiej więc robić to na wolnych obrotach lub wymieszać ręcznie. 3. Do masy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mlekiem w proszku, ekstraktem
vaniliowoczekoladowałyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami(...)Słonecznik i inne ziarna wysypać na talerzyki, wycięte kółka, smarować białkiem roztrzepanym z ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej ziaren przykleiło się co ciastek. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta można blisko siebie układać, bo praktycznie nie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(na termoobiegu
Smaczne ZdroweCiasteczka z kaszy manny z marmoladą Dziś zapraszam Was na pyszne ciasteczka na bazie kaszy manny. Proste w przygotowaniu z dodatkiem ulubionej marmolady. Takie ciastka znikają u mnie w mgnieniu oka. Moja rodzina, w szczególności maluchy, je uwielbiają. A i ja sama jakoś nigdy nie mogę się nim oprzeć. W przepisie na ciasteczka używamy sypkiej kaszy manny, nie gotujemy(...)stopni (grzania góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kasze, dodajemy oba rodzaje cukru, posiekane na kawałki masło, proszek do pieczenia i wbijamy 2 jajka. Zagniatamy szybko i dokładnie ciasto, będzie się lekko lepić. Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki ciut większe od orzecha włoskiego. Każdą lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie za pomocą palca. Układamy
Słodkie okruszkipołówki z okazji Dnia Mężczyzny – spieszę z pomocą. Spokojnie dacie radę jeszcze to nadrobić! Mam dziś dla Was łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasteczka razowe. Każdy mężczyzna ucieszy się na ich zapach i widok, zapewniam! Ciastki są również propozycją całkiem zdrową i nie tylko przeznaczoną na tą okazję. Zrobione są na bazie mąki razowej i otrębów, a wcale(...)piekarnik do temperatury 180 stopni, program góra/dół. Wyłóż blachę piekarniczą papierem do pieczenia. Z masy formuj rękami kulki, następnie układaj je na blaszce i spłaszcz widelcem. Piecz ciastka przez 12 minut, będą lekko zarumienione. Nie wydłużaj czasu pieczenia – wtedy z piekarnika wyciągniesz chrupiące kamyczki zamiast pysznych ciastek. Ciastki po upieczeniu wystudź na kratce. Wszystkiego najlepszego
Garniec Magaliesię ich zachciało. Tymczasem przepis na ciasteczka okazał się być bardziej kompleksowy; tak naprawdę był to bowiem cobbler. I tak wspaniale na zdjęciach wyglądał... A że robi się go szybko i prosto, czym prędzej zabrałam się do pracy. Z przepisu Tieghan wychodzi dwa razy więcej ciasteczek, niż potrzeba. W poniższym przepisie odpowiednio dopasowałam proporcje, ale i tak uważam(...)przesiać z proszkiem, wymieszać. Dodać masło pokrojone na kawałki, rozetrzeć palcami. Jogurt wymieszać z miodem, dodać do ciasta. Szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką koła, układać na owocach. Pozostałe masło rozpuścić, polać nim wierzch ciastek. Posypać cukrem perłowym. Piec w 180 st. C. przez 35-40 minut. Podawać na ciepło z lodami. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrze