Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek. Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi
Walijskie PichcenieSzybkie i proste ciasto. Składniki: wierzch: owoce aronii i kilka łyżek cukru pudruciasto: 1,5 szklanki mąki 2 jaja 120 g cukru 3 łyżki
prawdziwe jedzenieSzybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach.Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego
Ze smakiem i z pasjądigotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Blondynka Gotuje . Ciacho nie tylko efektownie wygląda, ale również świetnie smakuje i p omimo swych gabarytów - naprawdę szybko znika. ( Według podanego przepisu można przygotować ciastka w wersji mini.) Pewnie zauważyliście moją pasję do pieczenia ciasteczek.. Właśnie to ciastko było jej początkiem i mam do niego wielki sentyment. (Forma o średnicy
Di gotujeŚwięta to także czas nieograniczonych słodkości. Rzadko robię ciastka, więc tym bardziej postanowiłam przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego, coś co bez wątpienia można postawić na świątecznym stole czy zapakować jako prezenty dla dzieci pod choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikniej ostre, widoczne szczyty („stiff peaks”). Delikatnie przekładamy masę do naszykowanych woreczków cukierniczych i na blachę, z zachowaniem odstępów, szybko i sprawnie wyciskamy małe beziki o średnicy 2-4cm. Od razu po naszykowaniu całej blachy ciastek wkładamy beziki do piekarnika. Szykujemy kolejną blachę i od razu po przygotowaniu dokładamy ją do pieca. Suszymy beziki przez(...)zamienić blachy miejscami, dla lepszego rozprowadzania ciepła. Większe beziki będą suszyć się dłużej. Od razu po pieczeniu blachy wyjmujemy z piekarnika, studzimy bezy przez 3-5 minut (stygną bardzo szybko!) i przekładamy do szczelnego pojemnika. UWAGI ● Jeśli macie do wykorzystania tylko 100 czy 120ml wody z ciecierzycy nie musicie otwierać i odcedzać kolejnej puszki: użyjcie odpowiednio 100 lub 120 gramów
Karo in the KitchenJeśli zjawi się koleżanka, kolega lub inna osoba, którą chcielibyście ugościć czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy
peggiwkuchnizamiennikiem drugiego śniadania.Dziś mam dla Was przepis na bananowe.Bez dodatku mąki, bez jajek … ale za to z płatkami owsianymi , miodem i rodzynkami.Zdrowe , pyszne , szybkie i tanie!Polecam!SKŁADNIKI:( 6 dużych ciastek )* banan – 1 szt* miód – 1 łyżka* płatki owsiane – 3/4 szkl* rodzynki – 1 łyżka* sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Banana rozgniatamy na papkę
Ostra na Słodkozawsze służą pomocą, szczerze doradzą, pomogą lub udzielą informacji. Jak pakują? Oj, solidnie i to bardzo. Tu pakujący otrzymuje ode mnie 10 punktów na 10 możliwych! Czy realizują zamówienia szybko? Od ręki! Ile kosztuje taka deska z łupka? Tu się zdziwicie! Niecałe 44 zł, można do niej dokupić kwadratowe podstawki pod kieliszki do wina. Zachęcam do zwiedzenia sklepu, nazwa sklepu(...)orzechów laskowych IGLOTEX Horeca Orzechy laskowe wysypałam na blachę i podpiekłam chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Potem z jeszcze ciepłych usunęłam brązową skórkę. Ciastka i orzechy wrzuciłam do malaksera i szybko, niezbyt długo zmiksowałam,następnie wlałam rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie zmiksowałam do połączenia się składników. Konsystencja przypomina mokry piasek, ale to już pewnie wiecie
Blondynka Gotujewielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji
Kulinarny karnet Christopheralodówce odkładane kilka razy gotowe ciasto francuskie. I zrodził mi się pomysł jak je wykorzystać. Dodajmy, że mam w domu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki.- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,- 250 g serka mascarpone- kilka łyżek nutelli do smaku- maliny do dekoracjiCiasto
Malinowe Pocałunkitych ciastek. W składzie mało skomplikowane, w wykonaniu jeszcze mniej. Nie powstrzymał mnie nawet potworny ból kręgosłupa, który mnie dopadł, więc musiały być szybkie w wykonaniu. Polecam zrobienie podwójnej porcji ciasta, bo ciastka znikają w zastraszającym tempie. Są pyszne, kruche i delikatne. Przepis wygrzebałam oczywiście u Doroty z Moich Wypieków. Na koniec chciałabym podziękować firmie Eterno za kolejne
Blondynka Gotujenastępnie dodać kawałki zimnego masła. Całość wyrobić jedynie do połączenia się składników. W drugiej misce wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko oraz rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche i wszystko szybko połączyć. (Powstanie gęste, klejące ciasto, ale nie wolno dosypywać więcej mąki!) Stolnicę porządnie posypać mąką pszenną i wyłożyć na nią ciasto, które także należy solidnie oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować(...)rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni (posiadam piekarnik gazowy), a następnie ostudzić na kratce. (Bułeczki najświeższe są w dniu pieczenia, a później przypominają mi pyszne ciastka.) Inspiracja z bloga: Moje Wypieki
Di gotujeCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej(...)ilości mleka. Ja wiem, że to pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :)Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało
Smaczna Pyzaprędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc z dżemem wycieknie on nam bokami, ciastka nie stracą przy tym na smaku
Walijskie Pichcenie