Święta to także czas nieograniczonych słodkości. Rzadko robię ciastka, więc tym bardziej postanowiłam przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego, coś co bez wątpienia można postawić na świątecznym stole czy zapakować jako prezenty dla dzieci pod choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikniej ostre, widoczne szczyty („stiff peaks”). Delikatnie przekładamy masę do naszykowanych woreczków cukierniczych i na blachę, z zachowaniem odstępów, szybko i sprawnie wyciskamy małe beziki o średnicy 2-4cm. Od razu po naszykowaniu całej blachy ciastek wkładamy beziki do piekarnika. Szykujemy kolejną blachę i od razu po przygotowaniu dokładamy ją do pieca. Suszymy beziki przez(...)zamienić blachy miejscami, dla lepszego rozprowadzania ciepła. Większe beziki będą suszyć się dłużej. Od razu po pieczeniu blachy wyjmujemy z piekarnika, studzimy bezy przez 3-5 minut (stygną bardzo szybko!) i przekładamy do szczelnego pojemnika. UWAGI ● Jeśli macie do wykorzystania tylko 100 czy 120ml wody z ciecierzycy nie musicie otwierać i odcedzać kolejnej puszki: użyjcie odpowiednio 100 lub 120 gramów
Karo in the KitchenJeśli zjawi się koleżanka, kolega lub inna osoba, którą chcielibyście ugościć czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy
peggiwkuchnizamiennikiem drugiego śniadania.Dziś mam dla Was przepis na bananowe.Bez dodatku mąki, bez jajek … ale za to z płatkami owsianymi , miodem i rodzynkami.Zdrowe , pyszne , szybkie i tanie!Polecam!SKŁADNIKI:( 6 dużych ciastek )* banan – 1 szt* miód – 1 łyżka* płatki owsiane – 3/4 szkl* rodzynki – 1 łyżka* sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Banana rozgniatamy na papkę
Ostra na Słodkozawsze służą pomocą, szczerze doradzą, pomogą lub udzielą informacji. Jak pakują? Oj, solidnie i to bardzo. Tu pakujący otrzymuje ode mnie 10 punktów na 10 możliwych! Czy realizują zamówienia szybko? Od ręki! Ile kosztuje taka deska z łupka? Tu się zdziwicie! Niecałe 44 zł, można do niej dokupić kwadratowe podstawki pod kieliszki do wina. Zachęcam do zwiedzenia sklepu, nazwa sklepu(...)orzechów laskowych IGLOTEX Horeca Orzechy laskowe wysypałam na blachę i podpiekłam chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Potem z jeszcze ciepłych usunęłam brązową skórkę. Ciastka i orzechy wrzuciłam do malaksera i szybko, niezbyt długo zmiksowałam,następnie wlałam rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie zmiksowałam do połączenia się składników. Konsystencja przypomina mokry piasek, ale to już pewnie wiecie
Blondynka Gotujewielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji
Kulinarny karnet Christopheralodówce odkładane kilka razy gotowe ciasto francuskie. I zrodził mi się pomysł jak je wykorzystać. Dodajmy, że mam w domu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki.- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,- 250 g serka mascarpone- kilka łyżek nutelli do smaku- maliny do dekoracjiCiasto
Malinowe Pocałunkitych ciastek. W składzie mało skomplikowane, w wykonaniu jeszcze mniej. Nie powstrzymał mnie nawet potworny ból kręgosłupa, który mnie dopadł, więc musiały być szybkie w wykonaniu. Polecam zrobienie podwójnej porcji ciasta, bo ciastka znikają w zastraszającym tempie. Są pyszne, kruche i delikatne. Przepis wygrzebałam oczywiście u Doroty z Moich Wypieków. Na koniec chciałabym podziękować firmie Eterno za kolejne
Blondynka Gotujenastępnie dodać kawałki zimnego masła. Całość wyrobić jedynie do połączenia się składników. W drugiej misce wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko oraz rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche i wszystko szybko połączyć. (Powstanie gęste, klejące ciasto, ale nie wolno dosypywać więcej mąki!) Stolnicę porządnie posypać mąką pszenną i wyłożyć na nią ciasto, które także należy solidnie oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować(...)rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni (posiadam piekarnik gazowy), a następnie ostudzić na kratce. (Bułeczki najświeższe są w dniu pieczenia, a później przypominają mi pyszne ciastka.) Inspiracja z bloga: Moje Wypieki
Di gotujeCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej(...)ilości mleka. Ja wiem, że to pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :)Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało
Smaczna Pyzaprędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc z dżemem wycieknie on nam bokami, ciastka nie stracą przy tym na smaku
Walijskie PichcenieDziś zapraszam Was na pyszny, szybki i co najważniejsze zdrowy przepis na amarantusowe kokosanki . Takie zdrowe ciasteczka sprawdzą się idealnie do popołudniowej herbaty, do wzięcia ze
Słodkie okruszkijedne z najlepszych ciastek owsianych jakie jadłam, są wręcz przepyszne. Szybkie w przygotowaniu , można dosypywać do nich przeróżne dodatki i za każdym razem wyjdą inne w smaku. Zdrowe i idealne jako przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Składniki: * 2 szklanki płatków owsianych * 2/3 szklanki słonecznika * 1/2 szklanki rodzynków * 1/2 szklanki mąki * 1/3 szklanki cukru * 130 g masła(...)pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać niewielkie porcje masy formując okrągłe ciastka, lekko je spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec 15 minut. Z podanych składników wyszło mi 27 ciastek
Zrób to smaczniełatwe i super szybkie ciasteczka nie tylko dla dzieci. Delikatne i idealnie kruche, wprost rozpływają się w ustach. Dzięki dodatkowi sporej ilości masła orzechowego, mają fantastyczny, wyraźnie orzechowy posmak. Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu masła i jajka z lodówki oraz o długim i bardzo dokładnym ubiciu masła z cukrem. Pilnujcie też czasu pieczenia i wyjmijcie ciastka, gdy tylko lekko przyrumienią
cool and mintyTUTAJ . Bardzo smaczne ciasteczka. Przy minimum czasu i wysiłku - maksimum efektu :). Ciasteczka są prościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment. Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe, jak większość ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia!Składniki:250 g twarogu250 g prawdziwego masła250 g mąkikilka łyżek(...)kroimy każde na 16 kawałków. Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i ser i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka
Walijskie Pichcenie