Marmolada z papierówek 270się ich przechować zbyt długo, a te, które spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach na dłużej: możemy zrobić przetwory. W tym roku z papierówek zrobiłam pyszny, lekki mus idealny do ciast czy deserów. Pokusiłam się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które
Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami 201były moim jedynym słodkim wypiekiem wśród wytrawnych smakołyków. Wykorzystując chwilę czasu szybko zrobiłam im zdjęcia i bardzo dobrze, bo na Pikniku nie miałam już czasu na nic. Drożdżówki spotkały się również z aprobatą testujących je w domu rodziców – Mamo przepis dla Ciebie Składniki /10-12 drożdżówek/: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 100 g Czytaj dalej
Pasja Smaku
Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) 230Przepis autorski (mój). Krążki s ą przepyszne i idealnie nadają się na szybką przekąskę. U mnie w domu znikają bez żadnych dodatków, ale przyznam, że świetnie komponują się z lekkim sosem lub posypane żółtym serem. Doskonale smakują bezpośrednio po przyrządzeniu - jednak na zimno również są smaczne! Ciasto zrobiłam na bazie mąki ryżowej, którą bardzo lubię, więc śmiało mogą je spożywać
Di gotuje
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 230schładzamy całość w lodówce przez godzinę przed podaniem. Torty bezowe i ciasta w typie Pavlovej trzeba zjeść w przeciągu maksymalnie dwóch dni. Z każdym kolejnym dniem blaty bezowe miękną, robią się mniej chrupkie, śmietana podchodzi wodą a owoce zaczynają wyglądać mniej świeżo. Ale mnie do szybkiego zjedzenia bezy z takimi dodatkami nie trzeba dwa razy namawiać! SKŁADNIKI 1 opakowanie
Karo in the Kitchen
Przepyszny chleb bezglutenowy 215również wyłożyć papierem do pieczenia, co nawet ułatwi późniejszy etap pieczenia chleba. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do nagrzanego na 220 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz 50 minut. Jeśli zauważycie, że za szybko przypieka wam się wierzch chleba, przykryjcie go folią aluminiową, żeby się wierzch
gutfut
Tarta z cukinią i porem. 269widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg). Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pora, a na nią warstwę cukinii. Zalać nadzienie jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem i 1/2 łyżeczki soli. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 - 25 minut. Jeśli brzegi przypiekają się zbyt szybko - przykryć aluminiową folią. Po wyjęciu odczekać około 10 minut przed podaniem
zadanie-gotowanie
Racuchy drożdżowe 1205godziny do wyrośnięcia - czyli podwojenia objętości . Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie - by się nie kleiło do łyżki . Smażyć na małym ogniu na rozgrzanym oleju - ale nie może być rozgrzany zbyt mocno, bo racuchy lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą "dojść" w środku - z obu stron
Grunt to przepis!
Croissant z wiśniami (szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości) 285- "Cześć, jesteście w domu? ...O to fajnie, za godzinę będziemy" - słyszycie czasem taki tekst? Niespodziewana wizyta goście to na pewno lekkie zamieszanie i zdenerwowanie
Ana Mari's world
Bezglutenowe wegańskie racuchy 151Każdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym
Smakuje zdrowo
Croissant z wiśniami (szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości) 286- "Cześć, jesteście w domu? ...O to fajnie, za godzinę będziemy" - słyszycie czasem taki tekst? Niespodziewana wizyta goście to na pewno lekkie zamieszanie i zdenerwowanie
Ana Mari's world
Pierogi z wiśniami 144został tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza. mąka ciepła woda 1 łyżka oleju szczypta soli wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek) śmietana cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować). Z gotowego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami 173tego maszynę do naleśników, to nie tylko robi się je szybko (duża, szybko nagrzewającą się powierzchnia), ale na dodatek dietetycznie, ponieważ nie wymaga ona tłuszczu. Dziś postanowiłam przygotować placuszki wytrawne, a la włoskie, z wykorzystaniem suszonych pomidorów, czarnych oliwek oraz kaparów. Brzmi fantastyczne prawda?! Do przygotowania ciasta użyłam masy jogurtowej, z której robiłam placuszki jogurtowe na słodko, ponieważ to ciasto
Codzienne Gotowanie
Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami 161jajkami i cukrem. Do masy dolać maślankę. Ponownie zmiksować. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne
Weekendy w domu i ogrodzie
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 267salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs
Qlinarnie i Qlinarnie
Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym 181blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i dalej delikatnie rozciągamy tak aby ciasto przybrało kształt koła. Na plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego). Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika
DefinicjaSmaku