łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło i nie ma przeciągu. Dobrym miejscem do wyrastania babki jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem. U mnie(...)drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać wraz ze szczyptą soli do ciasta. Po wymieszaniu zagniatać ciasto dłonią dodając stopniowo pozostałą mąkę i rozpuszczone zimne masło. Pod koniec dodać wymieszane z odrobiną mąki rodzynki. Ciasto ma być miękkie, jednolite i lśniące. Przykryć ściereczką
Kuchcik gotujeProsty i szybki sernik z murzynkiem, który przygotujemy w 10 minut. Z przepisu wychodzi wielka blacha ciasta. Polecam :) SKŁADNIKI: SER: 1 kg sera w wiaderku 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 budynie śmietankowe kostka masła sok z połowy cytryny MURZYNEK: 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki dżemu
Pani na deserSezonowe ciasteczka na szybko, gdy nagle najdzie ochota na słodkie. Wystarczy mieć pod ręką kawałek dyni i ciasto francuskie, by już za kilkanaście minut cieszyć się smakiem pysznych, chrupiących, świeżych ciasteczek z jesiennym akcentem. Składniki (ok. 8-10 ciastek) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli
Słodkie inspiracjeLubię ciasta bez pieczenia. Są proste, szybko się je przygotowuje i raczej zawsze dobrze smakują. Tak samo jest i z tym deserem. Jest słodko-kwaśny. Orzeźwiający. Mojemu synkowi szczególnie przypadła do gustu śmietanowa pianka. Dobre na lato, ale smakuje też i zimową porą:) Masa budyniowa: 750 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 łyżka mąki(...)galaretkę. Miksujemy do połączenia. Przekładamy na blaszkę. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Sparzoną i obraną pomarańczę „filetujemy” – pozbawiamy białych błonek. Cząsteczki pomarańczy rozkładamy na wierzchu ciasta. Pozostałe galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. Odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na piankę śmietankowo-pomarańczową. Źródło
Smaki Na Talerzuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot. Przepis na farsz autorski (mój). Pyszna propozycja na szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu(...)pieprz Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto ponakłuwać widelcem
Di gotujeTaki obiad zrobicie szybko i szybko zniknie z talerzy. Tarta jest widowiskowa i bardzo smaczna. W dni krótkie - jeszcze krótkie i chłodne taki obiad dobrze zrobi każdemu zmarzluchowi. Polecam serdecznie. Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebyły trudne czasy, ale nie powstrzymały mojej mamy od tego aby czarować w kuchni. Była niesamowita. rzadko używała przepisów, potrafiła otworzyć lodówkę i się zaczynało. Dania, szybkie i wykwintne, desery , torty, ciasta, nie stanowiły dla niej problemu. Stało się dla mnie oczywiste, że ciasta piecze się w domu, jada się w domu, wtedy wiadomo co jemy. Bardzo brakuje(...)przepis, a nie urazić Doroty, nie zostać posądzona o kradzież o plagiat. Jak czegoś nie wiem, pytam. Napisałam do autorek tych blogów. Jak to zrobić? Ucieszyłam się, bo dostałam szybkie odpowiedzi. Że mogę, że im to nie przeszkadza, ale żeby było to fair. Czyli lista składników może być taka sama, ale nie wolno kopiować opisów przygotowania, że trzeba napisać swoje
Blondynka Gotujezagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało jak najmniejszą styczność z ciepłymi rękami trzeba to robić szybko lub pomóc sobie mikserem. Schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, tworząc z boku ranty z ciasta. Ja użyłam formy do keksówki o wymiarach 12x35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenie i nałożyć na niego obciążenie
Mania Wypiekaniajednej ze stron internetowych. Spodobał mi się, ale jak to ja lubię dodać coś od siebie :) I tak oto powstała moja własna wersja tego jakże powszechnego ciasta :D Przygotowanie jest bardzo szybkie, a efekt jak najbardziej zdrowy :) Nie używałam mąki, masła czy margaryny ani też cukru :) SKŁADNIKI: Na spód potrzebujemy: * 100g otrębów owsianych * 100g otrębów żytnich * 100g otrębów pszennych * pół(...)minut na 180 stopni. Czas zależy od tego, by wierzchnia warstwa się nie przypaliła :D I gotowe ;D Aby warstwa białkowa była chrupiąca nie należy wyciągać ciasta po upieczeniu, tylko zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Ja wyciągam od razu, gdyż u mnie wszyscy lubią ją w postaci takiej ciągnącej się, gumowatej warstwy
Zdrowie na języku :PSzybkie… łatwe… smaczne… Proste ciasteczka z twarogowego ciasta półfrancuskiego. Przepis podejrzałam w „Kuchnia cerkiew” ( filmik ) z tą różnicą, że dodałam jeszcze dwie łyżki cukru, by były nieco słodsze. W yglądają apetycznie i bardzo łatwo się je robi. Do pomocy w przygotowaniu możesz zaprosić także maluchy – gniecenie ciasta, wykrawanie kółek i formowanie ciasteczek na pewno
Kulinarne S.O.S.Wiadomo czasem, a nawet często musimy zrobić coś na szybko. U mnie wtedy rewelacyjnie sprawdza się ciasto francuskie. Dodać możemy co lubimy i na słono i na słodko rewelacja. Tym razem w formie tarty z brokułem, pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami, indykiem i mozzarellą. Pycha :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 brokuł kilka pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów starta
kruche babeczkiŁatwa szarlotka z kisielem , bardzo prosta i dosyć szybka do przygotowania, z pysznym, chrupiącym kruchym ciastem. Tą szarlotką upiecze każdy, nawet początkujący kucharz. Taką szarlotkę piekę, gdy mąż zawraca mi główę, że ma ochotę na coś słodkiego a ja mam tylko 3 jabłka, kostkę masła, jajka, mąkę i cukier. Aby przygotować składniki i upiec szarlotkę potrzebuję tylko 1 godziny, więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co to oznacza - to, że za chwilę będziemy mieli tłusty czwartek. A jak tłusty czwartek to pączki 😁 Postanowiłam i w tym roku wypróbować kilka przepisów. w zeszłym roku były pączki z jogurtem(...)dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól - wymieszaj powoli dodaj suche składniki do mokrych w niedużym garnku podgrzej olej łyżeczką nakładaj niewielkie porcje (niewielką ilość ciasta wrzuć delikatnie na olej , jeśli szybko odejdzie od dna to oznacza że temperatura jest odpowiednia ) smażymy pączki na złoty kolor z obu stron dokładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym tak aby odsączyć tłuszcz
Gotowanie z pasjądodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić
Cakes By Kejtplasterki. Ja wolę pierwszy sposób, czyli przygotowanie blatu pod wycinanie, ale Wam proponuję na pierwszy raz spróbować obu wersji i sprawdzić, która będzie dla Was wygodniejsza. Po schłodzeniu ciasta włączyłam piekarnik i ustawiłam na 180 stopni. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam na niej i ciasteczka. I te wycinane i te krojone plastry upiekły się bardzo ładnie zachowując(...)sztuk, co dało mi 25 sztuk gotowych markiz. Markizy można przechowywać do tygodnia w szczelnym pudełku, ale nie ma co wierzyć w cuda, ciastka znikają bardzo szybko, zresztą sami zobaczycie. Surowe ciasto szczelnie owinięte folia może leżeć w lodówce do 3 dni, a w zamrażarce znacznie dłużej, bo nawet 2 miesiące. Za uwagę dziękuję i życzę Miłego Dnia! Jak czegoś
Blondynka Gotuje