Szybki deser lub przekąska z owocowym nadzieniem.Składniki:porcja ciasta francuskiego (może być sklepowe)2 bananytrochę gorzkiej czekolady jajkoolej Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Dla uzyskania wyraźnych rozwarstwień smaruję odrobiną oleju, składam na pół i jeszcze raz wałkuję. Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk. Układam
prawdziwe jedzenieDzisiaj propozycja na lekkie, puszyste i pyszne ciasto. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: Średnia blacha Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli
Kolizje SmakówKolejne ciasto, które jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Kocham takie desery i często je wykorzystuję na niespodziewanych gości, zanim zrobię kawę to i ciasto się upiecze :) Z jednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie. składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku
Niezły MłynekBardzo szybka w przygotowaniu babka, o wyraźnym smaku gorzkiej czekolady, puszysta i delikatna, żaden tam "zapychacz" jakim często babki bywają. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciastem zachwyciłam się u koleżanki, jest jagodowe, proste i szybkie w wykonaniu, a do tego puszyste, czyli idealne do popołudniowej kawy :D Składniki ( forma 34x25cm): 6 jajek 1 ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka startej skórki z cytryny(...)cytryny i skórkę cytrynową, wszystko ucieramy na jasną masę następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, miksujemy na niskich obrotach, na koniec dodajemy olej ciasto przekładamy do formy ( 34x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, górę posypujemy jagodami pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Słodkie zapomnienieautorski (mój). Ostatnio chciałabym, ale nie mam możliwości na długie przebywanie w kuchni. Priorytet zajmuje moja córeczka... Albo robię coś "na raty", albo coś prostego i na szybko. Takie właśnie jest to ciasto - ekspresowe! A dodatkowo smakuje rewelacyjnie i kusi już podczas pieczenia. Idealnie sprawdzi się do kubka mleka, herbaty, czy filiżanki kawy. Koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy
Di gotujegofry będą gumowe i nie urosną. Czas pieczenia dostosować do posiadanego sprzętu. Zbyt krótkie pieczenie- gofry będą blade i gumowe, zaś zbyt długie- będą twarde. Wlewając ciasto do formy starać się robić to szybko, aby góra i dół gofra był tyle samo czasu pieczone. Po upieczeniu gofry studzić na kratce, nie układać ich jeden na drugim by nie zmiękły
Kuchcik gotujeszybkie brytyjskie bułeczki pojawiły się już kiedyś na moim blogu w wersji podstawowej. A skoro sezon dyniowy to tym razem postanowiłam wzbogacić ciasto o puree z dyni, dzięki czemu scones zyskały przepiękny mocno żółty kolor. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki, które są zarówno w cieście, jak i w glazurze, nadały im specyficznego korzennego smaku(...)sól i przyprawy. Dodać masło i rozetrzeć całość palcami do połączenia. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, jajko, mleko. Następnie dodać suche składniki i szybko wyrobić na gęste, dość klejące ciasto. Ciasto przekroić na pół, a każdą połowę rozwałkować na okrąg o grubości około 1,5 cm, który podzielić na 6 trójkątów. Przełożyć ja na blaszkę
wyzwania kuchennezapowiedzieli a nie macie nic czym można by ich poczęstować, nie chce Wam się długo gotować obiadu na drugi dzień, nie macie pomysłu na szybką i ciepłą kolację? Właśnie w takich sytuacjach przychodzi z pomocą ciasto francuskie. Nadaje się zarówno jako baza do słonych i słodkich przekąsek, można wykorzystać je jako spód do wielu tart, zrobić paszteciki itd. Oczywiście domowe(...)rolka gotowego. Do przygotowanie moich ciastek wykorzystałam dżem z dyni i pomarańczy, na który przepis możecie znaleźć tutaj . Do pracy, do kawy, jako szybka i słodka przekąska sprawdzą się na piątkę z plusem! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl coś do smarowania – dżem, powidła, marmolada cukier puder jajko, roztrzepane Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na mniejsze, kwadratowe części
Życie ze smakiemKokos to istotny składnik deserów brazylijskich. Dzisiaj czas na ciasto kokosowe, oczywiście proste i szybkie w przygotowaniu bo takie lubimy najbardziej. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 2 szklanki śmietany 2 szklanki cukru 1,5 szklanki wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i wstawić do nagrzanego piekarnika (temperatura średnia ok.170C
Smaki BrazyliiMoje wypieki i ciasto ze świeżą żurawiną. Nie zastanawiałam się długo, bo świeżą żurawinę uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt
Pożeraczka, czyli raz adobrzePremium. Wystarczy wrzucić ser do misy, dodać banany i włączyć przycisk Po chwili można dodać również jajka i… baza do sernika gotowa. Prosto, szybko i bez problemu. Robot ułatwia mi przygotowywanie wielu ciast. Można w nim ubijać białka, rozdrabniać orzechy, a nawet mieszać ciasta drożdżowe. Już niedługo na blogu podzielę się z Wami przepisem na pyszną drożdżówkę
Słodkie okruszkiCiasto francuskie to dla mnie największe wybawienie kiedy potrzebuje przygotować coś naprawdę “na szybko”. Wystarczy dorzucić jakieś owoce lub krem i deser gotowy. Próbowałam zliczyć ile tych ciasteczek mi wyszło, bo co chwila jakies znikało (zanim jeszcze goście przyszli) i chyba mi sie udało Wyszło 26 sztuk, chociaż ciacha były różnej wielkości. Na początku robiłam je większe(...)który znalazłam w szafce: cukrem cynamonowym. Nie wiem skąd to miałam ale taki sam efekt można uzyskać łącząc cukier z cynamonem Ciasteczka francuskie ze śliwkami Składniki: – 2 płaty ciasta francuskiego – cukier cynamonowy 5 łyżeczek (lub cukier z cynamonem lub sam cukier, lub cukier waniliowy lub można ten punkt pominąć) – 4 – 5 dużych sliwek – żółtko Śliwki
Relaxtimeprzygotowania budyniu Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i kakaem, wymieszać z cukrem, dodać posiekany tłuszcz, jajka i wrobić wszystko nożem. Gdy ciasto ma już zwartą konsystencję szybko wyrabiamy dłońmi, następnie dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do zamrażarki, a drugą wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy budyń
Rozpustne gotowanie