owsianych. Według moich córek - to najlepsze ciastka jakie jadły, a robiłyśmy ich już baaardzo wiele... Nie przeszkadza im nawet to , że nie wszystkie przepadają za rodzynkami... W tych ciachach składniki świetnie się komponują i żadnego nie można pominąć , dlatego jak tylko natknęłam się na ten przepis w dodatku do gazetki tv ( mogę się tylko domyślać , że przepis zaczerpnięty jest(...)było danych z jakiego...) postanowiłam go jak najszybciej wypróbować i to był strzał w dziesiątkę. Od tej pory już kilkakrotnie pojawiały się na naszym stole i zawsze tak samo szybko znikają. Ja użyłam do ich przygotowania rodzynek jumbo gold ( smakują jak landrynki ) ale mogą być każde inne. Polecam bardzo gorąco, bo pracy przy nich niewiele a efekt zadziwi wszystkich... Składniki
Smaczne ZdroweKrzaczki borówki amerykańskiej uginają się od owoców ! Trzeba coś z nimi zrobić... lody ukręcone, więc teraz pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać ! Tarta z borówkami amerykańskimi Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła(...)łyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli oraz 300 g borówek amerykańskich Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki
Kulinarne przygody GatityPrzyszła znajoma z treningu- zrób mi kanapkę, tylko szybko, bo się śpieszę. A, że byłam głodna nowinek, nie mogłam wsiąknąć w kuchni na amen. Do jej kolacji u mnie użyłam pasztetu Polsoja- ciekawe co mi powie? Składniki chleb na zakwasie CHLEB TUTAJ pasztet Polsoja - tradycyjny pasztet sojowy składa się w 100% z surowców roślinnych. Za jego pyszny, wyrazisty smak odpowiada(...)pasztety mięsne. Produkt jest bogaty w białko roślinne. Zawiera dodatek błonnika pokarmowego i został przygotowany z soi niemodyfikowanej genetycznie. suszone pomidory marynowane grzybki , które miałam na czarną godzinę Szybciutko ciach chleb, posmarowałam pasztetem i położyłam pomidorki i grzyby. Marynowany grzyb i pomidor suszony to idelane połączenie do pasztetu sojowego Polsoja. Raz, dwa , trzy i..na stół. Zjadłam może jedną kanapkę
Z Kuchni Do Kuchnimój deser budyniowy ? Robiłam go już kilka razy, a ostatnio w nowej odsłonie. Nie tak dawno przygotowałam w domu masę krówkową z mleka skondensowanego, do tego pysznego ciacha i sporo mi jej zostało. Wylądowała więc w lodówce, zapakowana w słoiczek i czekała. Czekała, aż coś z niej zrobię, a w tym czasie podjadaliśmy ją chętnie(...)sama, jak we wspomnianym już deserze budyniowym , ale smak jest zupełnie inny... Po prostu pyszny, a konsystencja wprost zniewalająca. Na dodatek przygotowanie tego smakołyku jest bajecznie proste i szybkie. Deser idealny :) Chcecie wiedzieć jak go zrobić? Zapraszam na przepis. Deser budyniowy z sosem krówkowym porcja dla 2 osób Do zrobienia budyniu należy przygotować: 2,5 szkl. mleka 4 łyżki
Ratunku obiadNależysz do osób, których ulubioną funkcją telefonu jest możliwość włączenia drzemki w budziku? Uporczywie twierdzisz, że rano zamykasz oczy TYLKO na 5 minut, a magicznym sposobem
peanutbuttermonsterTakie ciacha powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, masy serowo-śmietanowej, masła orzechowego, czekolady, karmelu i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Ciasto zrobiłam wczoraj na przyjęcie urodzinowe córki, zachwyciło, smakowało, tym bardziej że 15-latki nie musza się jeszcze martwic, że idzie im w biodra. Ciasto jest idealne do filiżanki delikatnej kawy Jacobs Crema(...)dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie, co widać na zdjęciu bo to był ostatni kawałek jaki został po rozdzieleniu ciasta gościom. Ale mimo tego ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybki biszkopt, ubita kremówka i truskawki. Świetne ciasto gdy mamy mało czasu a goście już pukają do drzwi. Polecam upiec biszkopt, przekroić gdy jest jeszcze ciepły na pół i dzięki temu wystygnie nam w kilka chwil. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała(...)dodać kilka pokrojonych truskawek oraz stężałą galaretką. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć sokiem. Wyłożyć pozostałą śmietankę, dodać truskawki. Schłodzić. Ja dobrze nasączam biszkopt, dzięki temu nie muszę długo czekać na ciacho
Magiczne Życie Martyedna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu. Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości . Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 125g margaryny (pół kostki) 0,5 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa(...)zagotować na małym ogniu. Do gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach. Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową. (Można obydwa placki przygotować w polewie orzechowej
Wypieki UliJako, że są pierwsze świeże jabłka proponuje takie ciasto :) To ciasto jest super, super szybkie i proste do wykonania, każdy z nim sobie poradzi, nawet te osoby, którym w pieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam... Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek(...)około 30 min. w temp. 190 stopni C, ja piekłam w prodiżu przez 50 min. Po wystudzeniu posypać cukrem trzcinowym zmieszanym ze zmielonymi migdałami. Proste, smaczne i naprawdę pyszne ciacho
Proste Potrawyczego zacz ełam przygodę z moją nagrodą od MALMA ? Ano..od czegoś prostego. Od ciasteczek piaskowych. Już sama nazwa wskazuje, ze ciacho piaskowe ma mieć piaskowatą strukturkę. Ja osobiście zrobiłam je już kilka razy , za każdym razem modyfikując przepis,albo dodajac pokruszonych wafelków w czekoladzie princessa albo dosypując wiórków kokosowych. Efekt..ten sam-PYCHA ! Składników jest niewiele i właściwie(...)wyciskaj na blache koła lub inne kształty. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw aż całkowicie wystygną. Posyp cukrem pudrem. Szybko, pysznie, ekspresowo...Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZnowu mamy wtorek. Tak szybko ten tydzień zleciał. Kolejny wpis na temat piekarni. Dzisiaj będzie piekarnia z Żagania. Dokładnie piekarnia i cukiernia Jan Olender przy ulicy Keplera. Byłam tam przy okazji więc kupiłam razem z siostrą dwie słodkie bułki i eklera.Ceny bułek to 1,60. Jedna była z dżemem a druga z budyniem. Niestety przeciętne. Jak dla mnie(...)wypić kawę. Od paru lat stoją w środku stoliki więc jest to też na plus gdy mamy chwilkę czasu i możemy sobie spokojnie wypić z kimś kawkę i zjeść ciacho pieczone na miejscu. Pamiętam, że jakieś ciacho tam jadłam i kawa na pewno mi smakowała
Magiczne Życie Martyrodzinki i okazały się strzałem w dziesiątkę. Przyznam szczerze, że dla tak licznej gromadki łasuchów mogło być ich nawet trochę więcej, bo słyszałam głosy, że mało ;) Tak czy tak, ciacha z tego przepisu wychodzą fantastyczne! Bogate w smaku i rozpływające się w ustach. O cudownej konsystencji, którą starałam się uchwycić na zdjęciach, ale której fotografie w pełni nie oddadzą(...)połową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy, a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne, szybko zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta
Ratunku obiadWczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO , gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru(...)minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam do lodówki. KREM ŚMIETANKOWY: Wykonanie identyczne jak w kremie porzeczkowym, tu tylko pomijamy dodanie musu:) WYKONANIE: Wystudzony biszkopt przekroiłam na 3 równe blaty
Blondynka Gotujeczekolady: pół na pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było(...)lodówce. Teraz już pozostało tylko czekać, aż ciasto nabierze właściwej konsystencji. Po zastygnięciu kroimy je na niewielkie kawałki, np. kwadraty. Przechowujemy też oczywiście w lodówce. Ja pokroiłam nasze ciacho po 6 godzinach i było już ok, chociaż następnego dnia kroiło się je zdecydowanie lepiej, a kawałki były ładniejsze ;) Polewa, którą Wam zaproponowałam nigdy do końca nie stwardnieje i nawet
Ratunku obiadSprawdź inne wyszukiwania: