migdałowy, pięterko delikatnego musu czekoladowego, a to wszystko zwieńczone całą górą truskawek w syropie z kwiatów czarnego bzu z miętą. Pełna rozpusta :) Przy okazji podpinam torcik do Wyzwania Kulinarnego 2015 jako "Torcik piętrowy" (w końcu mamy tu 2 pietra czekolady!) i "Wypiek bez białej mąki". Spód (na okrąglą tortownicę o średnicy 22 cm) 150 g masła 150 g gorzkiej(...)pomocą blendera na małe kawałki. Dodajemy cukier, masło i mieszamy ręką formując coś w rodzaju kruszonki. Rozkładamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut często mieszając, aż migdały się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zosawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowy krokant wysypujemy na upieczony i wystudzony spód ciasta
Zawsze głodna!Kto jeszcze nie zakupił, niech pędzi do kiosku czy prasowego saloniku!Mama Karmel-itki udziela wywiadu dla "Chwili dla Ciebie", gdzie wyraża swoje zdanie o moim
W kuchni Karmel-itkiczekam na specjalne okazje. Wyjątek robię jedynie jeśli zjadam obiad w restauracji. Niemal zawsze rezygnuję z deseru, który od lat sprowadza się najczęściej do kiepskiej jakości tiramisu, suchego kawałka tortu czy podgrzanych w mikrofalówce naleśników z nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem(...)odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko garstkę malin pozostawiając pole do popisu porzeczkom. Jak w wielu innych przypadkach przepis, podpatrzony podczas wyjazdów do Anglii, jest wyłącznie inspiracją. Proporcje, rozmiar
KUCHARNIAZłocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza.Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką
W kuchni Karmel-itki