Krem amaretto 250 ml mleka 50 g cukru 50 g ciasteczek amaretti 25 g m ą ki pszennej 20 g masła 3 żółtka 1 łyżka likieru amaretto Dekoracja ciasteczka amaretti płatki migdałowe **** INGREDIENTI Crostata 100 g di amaretti 150 g di farina 00 50 g di burr0 50 g di zucchero 2 uova un pizzico(...)amaretti mandorle a lamelle PRZYGOTOWANIE Ciasteczka amaretti mielimy na py ł . Mieszamy z m ąk ą , cukrem i szczypt ą soli. Dodajemy rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka. Ciasto szybko wyrabiamy. **** In una ciotola mescolate la farina con i biscotti frullati finemente. Aggiungete lo zucchero e un pizzico di sale. Per ultimo versate il burro sciolto
La grande e la piccola cuocaszybko. Smakuje świetnie. Będzie idealny, aby uczcić ważne okazje. Polecam. Składniki: • 150 g ciasteczek digestive • 50 g miękkiego masła • 1 kg twarogu sernikowego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto
W mojej kuchniczyli w tłumaczeniu szalona czarnuszka. Ciasto jest cudownie puszyste, pięknie wyrasta a polewa jest taka "cukrzysta".Jest to świetna propozycja na Sylwestra niezależnie czy przygotowujecie go w domu gdyż szybko i prosto się go robi, czy też wychodzicie w gości - łatwo go zapakować i przetransportować. Nasze ciasto jak wyżej już czeka na na naszych gości!Składniki ciasta(...)jajka całe1 i pół szklanki cukru2 szklanki mąki tortowej1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakaopół szklanki oleju1 łyżka proszka do pieczeniaszczypta soliszklanka ciepłej wodykilka kropel wódki lub likieru Polewa ciasta:4 łyżki mlekapół szklanki czekolady w proszku lub nesquik kakao1 łyżka masłaszklanka cukruPrzygotowanie: Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól
Smaki Brazyliiszpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci zapachowe wartości. Źródło: internet Goździki - uprawiane są w Brazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku(...)przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku
Ciastka - domowe słodkościlikier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na 3-4 godziny.Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić.Na wierzchu sernika ułożyć amaretti. Maczać widelec w karmelu, i szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru z wanilią (najlepiej jednak kilka nasionek z prawdziwej wanilii)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Mąkę i cukier należy przesiać, dodać pokrojone, ale dość chłodne masło i resztę składników. Szybko zagnieść nim masło zrobi się zbyt miękkie. Uformowanej kulki ciasta nie trzeba chłodzić. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (od spodu oraz boki).Wyłóż spód ciastem*. Możesz(...)godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady
Eat Shrimpscukrem przez 45 minut. Przez ten czas ryż wciągnie całe mleko i wodę. Co jakiś czas mieszamy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy likier i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy i łączymy z wystudzonym ryżem. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do przygotowanej masy i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej(...)bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy około 1 godziny. Posypujemy cukrem pudrem i skórką z pomarańczy. Po wystygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce. Jeżeli w trakcie pieczenia góra szybko się przyrumieni przykrywamy papierem do pieczenia
Kulinarne życieLuxe z Lidla. Przygotowanie zajęło niecałą godzinę, potem musiałam dać czas na leżakowanie w lodówce, aby krem się ściął, a potem nie wiem kiedy i jak szybko zniknęło, w sumie się nie dziwię, bo było przepyszne. Składniki: biszkopt z 2 jajek <------ przepis podłużne biszkopty posypka rum i wanilia De Luxe (ze sklepu Lidl) gorzkie kakao ok.200(...)mocnego naparu kawy 2-3 łyżki kremu kawowego De Luxe (też z Lidl) 250 g serka mascarpone 1 jajko (osobno białko i żółtko) 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto Wykonanie: Upieczony i wystudzony biszkopt umieściłam w tortownicy, nasączyłam kawą Posmarowałam go cienką warstwą kremu kawowego, na który poukładałam nasączone kawą podłużne biszkopty. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko
Blondynka GotujeSzybki, pyszny i ciekawy deser ? Tak ... Zabajone z owocami:) Zobaczyłam w jednym z odcinków ugotowanych i postanowiłam spróbować:) Skorzystałam z przepisu na zabajone ze strony Kwestia Smaku . Polecam Wy też spróbujcie! Składniki na 4 porcje : • 4 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej) • 5 łyżek drobnego cukru(...)słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello, ewentualnie rumu lub brandy) różne owoce: granat, pomarańcza, kiwi, mango, truskawki, borówki itp Wykonanie : Przygotować garnek i odpowiednio szerszą miskę. Na dno garnka nalać niewielką ilość wody (wystarczy na wysokość ok. 1 cm), garnek z wodą ustawić na najmniejszym gazie. Do miski przełożyć
cucinareZapewne każdy zna pyszny włoski deser tiramisu, ale na pewno niewielu zna jego babeczkowy odpowiednik :D Dlatego fani babeczek - szybko do kuchni !!! Składniki (12 sztuk): Babeczki: 90 g miekkiego masła 180 g cukru 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1/2 laski wanili 1/2 szklanki mleka 160 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach szczypta soli Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 50 ml likieru Baileys Dodatkowo: kakao Przygotowanie: Babeczki: Masło z cukrem ubić mikserem na biały puch, następnie dodać jajka, mleko oraz wanilię. W misce wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia, solą i kawą w granulkach. Partiami dodawać suche
Malinowo w kuchniśmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180(...)mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze
Kulinarny karnet Christopherapiekłam w 26cm , wyszedł troszkę niższy, dodatkowo trochę pokombinowałam ze składnikami bowiem nie wszystkie produkty miałam pod ręką ale wyszedł idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-)Składniki:- 200g maku mielonego- 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g)- 125g masła- 5 jaj- 4 łyżki kaszy jaglanej- po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów laskowych(...)lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam)- 0,5kg jabłek- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy)- kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto)- dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich+ puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody
Smaczne Zdrowecukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru cukier wanilinowy 200 g miękkiego masła 2 żółtka dodatkowo 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru sok i skórka otarta(...)Uprażyć orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach
w mojej kuchniTradycyjny, jest zrobiony z masy z serka mascarpone. Ja postawiłam na śmietanę 30% i wyszło bardzo dobre, przyznam nawet, że chyba lepsze :D Polecam zrobić, ciasto robi się naprawdę szybko i zasmakuje każdemu. Wersję dla dzieci można przygotować, zastępując amaretto np. sokiem malinowym. Tiramisu na śmietanie 1 opakowanie biszkoptów podłużnych 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 kieliszki amaretto kakao Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Wodę podgrzać,wlać amaretto, wsypać kawę i wymieszać, ostudzić. Maczać w likierze biszkopty i kłaść na dnie formy. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na biszkopty. Następnie znów na warstwie śmietany ułożyć maczane w likierze biszkopty i wyłożyć
Gotuję Testuję