szybki deser - 7433 przepisów (strona:388/496)

Tarta z jabłkami i gruszką pod posypką z orzechów i płatków owsianych z sosem czekoladowym. 197

Tarta; tutaj chyba nie trzeba wiele dopowiadać. Zrobiłem ciasto troszkę inaczej, chciałem, by było bardziej zwarte, więc użyłem całego jajka, a nie tylko żółtka. Czego użyłem

BaRepas
Sernik śmietankowy 217

Jak wspomniałem z jednym ze wcześniejszych postów ( właśnie w tym ), sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Chciało by się powiedzieć, że to typowe polskie ciasto, które

Jacob Tastes
Lemon curd – krem cytrynowy 221

  Naszło mnie na coś słodkiego – a więc zabrałam się za bezy z kremem. Z bez co prawda nic nie wyszło i cała blacha wylądowała

Jak gotować i nie zwariować
GALARETKOWY SERNIK ŁACIATEK 110

  Powracam  po dłuższej nieobecności spowodowanej  problemami technicznymi.Zaczął się najpiękniejszy miesiąc a zarazem dłuższy weekend więc spieszę do Was z kolorowym ciastem.Pogoda nam

Niespełnione zdolności kulinarne
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 172

zobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa(...)dania, tak jak to było u  Lebovitza , ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest tu trochę niedostępnych, nieznanych nam składników. Osobiście

W kuchni wieczorem
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1021

klimat przedświątecznych przygotowań! Zrezygnujcie z ciasta drożdżowego na rzecz ciasta filo, a zobaczycie jak szybko można przygotować paszteciki do barszczu. Zrobienie farszu to też kilka chwil - czerwona soczewica szybko się gotuje, a wykorzystanie mrożonego szpinaku oszczędza nam kłopotu. Farsz do pasztecików doprawiłam gałką muszkatołową, kminem rzymskim oraz szczyptą chilli, ma więc nieco pikantny, ale świetnie komponujący się(...)mnie ważne, ma odporną na temperaturę rączkę , dzięki czemu można jej używać w piekarniku do 240 st. C. Na takiej patelni przygotujecie więc tradycyjną włoską frittatę , francuski deser tarta tatin , czy farinatę - pizzę z mąki z ciecierzycy. Podoba mi się, że patelnia pokryta jest nieprzywierającą powłoką Teflon® Platinum Plus, dzięki czemu możemy ograniczyć użycie tłuszczu w czasie smażenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym 152

Od dawna chodziło za mną coś słodkiego.. Dreptało.. Podskakiwało...Zaczepiało..Szeptało.. Wczoraj dopiero odkryłam co to takiego.. Tarta! Słodka, budyniowa z owocami

Czarnawisienka
muffiny z jabłkami i krówkami 186

Krówki to są te słodycze, których jedzenie mnie wciąga… W sumie to cud, że udało mi się zachować jakąś część do pieczenia Chyba Pana Sz

zabawa smakiem
Eklerki Magdalenki 188

Ciasto:  1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500

Luźna Kuchnia
Odwrócone ciasto aroniowe 130

Składniki: 30 dag aronii krótko podgotowanej i odcedzonej 5 dużych jajek 120g cukru pudru 150g cukru pełnoziarnistego i 3 łyżki wody do karmelu  1 łyżeczka

Gorący kąsek
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 161

warsztatów. Czekolada i pomarańcze to połączenie klasyczne i zawsze się sprawdza. Nie trzeba go opisywać, sufletem po prostu trzeba się delektować, dlatego podaję przepis i polecam wypróbowanie tego wykwintnego deseru. Wczoraj przygotowałam go ponownie w domu – także wspaniale wyrósł. Suflet czekoladowy z sosem pomarańczowym: 135 g gorzkiej czekolady 190 ml mleka (3/4 szklanki) 35 g mąki (4 płaskie łyżki(...)syrop będzie gęsty. Dodajemy pomarańcze. Suflet wyciągamy z piekarnika. Na środku robimy małą dziurkę. Wlewamy sos, a na wierzchu kładziemy pomarańcze z syropu. Dekorujemy miętą i od razu, szybko podajemy. I jeszcze kilka zdjęć z warsztatów, które mam nadzieję bardziej przybliżą Wam atmosferę gotowania w profesjonalnej kuchni Makro, w której na co dzień szkolą się profesjonalni kucharze: Post Suflet

Poezja smaku
Przepisy na Tłusty Czwartek 78

propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Te pączki bazują na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach, dlatego też ich przygotowanie jest takie szybkie. Po usmażeniu pączki posypuje się cukrem pudrem. Przepis na mini pączki z serka homogenizowanego znajdziesz: TUTAJ . Mini pączki Pączki rosyjskie to pączki, które wyglądem przypominają amerykańskie donuts. Ciasto na pączki(...)nich i złączeniu ich ze sobą. Następnie, po usmażeniu na środek każdej róży wykładana jest marmolada, a róże posypywane są cukrem pudrem. Przepis na róże karnawałowe znajdziesz TUTAJ . Desery Szukasz przepisów na Tłusty Czwartek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ekspresowe pączki . The post Przepisy na Tłusty Czwartek appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Świąteczne ciasteczka cz. I - Cranberry Noël 155

W związku z atmosferą świąt, którą niewątpliwie czuć już w powietrzu, postanowiłam na swój własny użytek przygotować kilkuczęściową prezentację ciasteczek, które przygotuję na tegoroczne Boże Narodzenie

Przepysznik - BLW i nie tylko
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 152

ospałemu dniu należy uraczyć podniebienie czymś słodko-rozgrzewającym!  Dzisiejszą słodkością u nas jest nic innego jak panna Tarta, której korzenie sięgają eleganckiej Francji! Francuska tartę w naszym dzisiejszym deserze tworzy bardzo ciekawy duet wraz z amerykańskimi marshmallows , które są głównym akcentem smaku kremu. Patrząc na składniki może się wydawać bardzo mdły i ciężki, ale w zupełności tak nie jest(...)jego całkowite ostudzenie (chyba, że pieczemy je rano).     Kolejno zabieramy się za przygotowanie kremu : pianki rozpuszczamy w rondelku w bardzo ciepłym mleku, na małym ogniu, dość szybko mieszając składniki trzepaczką. Po zgęstnieniu masy rondel zdejmujemy z ognia i studzimy w dość chłodnym miejscu. Kolejno schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania stałej, zwartej konsystencji

Symfonia Smaków