ewentualnych grudek. Zagotowujemy razem mleko, wodę, masło, cukier i szczyptę soli. Zdejmujemy garnek z ognia gdy woda już wrze i od razu wsypujemy całą przesianą mąkę. Mieszamy wszystko razem bardzo szybko i energicznie, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę – będzie przypominała purée z ubitych ziemniaków. Stawiamy z powrotem garnek z masą na średni ogień i dalej mieszamy, aż jego zawartość(...)zależności od ich grubości. Muszą się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem
Karo in the KitchenPrzepadliśmy jeśli chodzi o ciastka z truskawkami z Lidla, nie możemy im się oprzeć. Z racji tego, że ten mamy nie po drodze (a szkoda) musiałam
MamaOskarkaBardzo kruche ciasto z kremem pomarańczowo miętowym. Najlepsze na drugi dzień, kiedy krążki lekko nawilgną masą. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko
Kuchnia w czekoladziePodobno dziś jest ostatni tak upalny dzień. Na zakończenie gorącego sezonu i przywitanie nowego roku szkolnego proponuję trzywarstwowy mus owocowy. Do jego wykonania możecie użyć dokładnie
Pyza i SurówkaBardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach. Składniki: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku
Gotowanie-ukCo zrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam
sierotka maRysia w kuchniPomysłowe lody bananowe - zdrowe, smaczne, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. Najprzyjemniejszy moment - gruba warstwa kruchej czekolady chrupie podczas gryzienia, jak w moich ulubionych lodach :) Składniki
Domowa Cookierenka AgiSerniki są jednym z moich ulubionych deserów. Sama się dziwię, że ten, który dzisiaj proponuję upiekłam po raz pierwszy bo zdaje się, że przepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka(...)tego jak jest ciemne) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1h Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego
Mia Cucina SofietaAaaaaaa! Stało się... Zimno, coraz zimniej i mróz :( Na plecach czuć już nieprzyjemny oddech zimy. Choć nie znoszę tego ciemnego, zimnego, nieprzyjemnego okresu, muszę stawić mu
Taste Of My Dayrabarbar blendujemy na gładkie puree. Sam mus rabarbarowy jest boski, a połączenie go z waniliowym sernikiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia ;). Znowu uzyskujemy tutaj tak lubiany przeze mnie w deserach ( i myślę, że przez większość z Was również ) efekt słodko - kwaśny. Bardzo, bardzo polecam! Mus z pieczonego rabarbaru: 450 g rabarbaru ( waga samych łodyg, po odcięciu końcówek ) 150 g brązowego(...)Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i formować w kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć
Opowieści z piekarnikazielonej kawy. Czas powoli się kończy, gdyż konkurs trwa do 5 grudnia, więc nie zwlekajcie! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wyśmienity obiad. Jako, że lubię wszelkie zapiekane dania i desery, zapiekanka ryżowa gyros należy do grupy moich ulubionych potraw. Zawiera wszystko co lubię, czyli ryż Basmati, mięsko, warzywa i najlepszy z najlepszych – sos czosnkowy, a wszystko pod pierzynką z sera(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowany sos wykładamy na warzywa, następnie przykrywamy resztą ryżu i posypujemy serem. Zapiekamy 20-25 minut w 170 stopniach. Podajemy na ciepło. Smacznego! Artykuł Szybka zapiekanka ryżowa gyros pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongPoza tym zwiększa przyswajalność wapnia przez kości, nie powoduje próchnicy zębów oraz pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Śmiało można dodawać go do wypieków (posiada odporność na wysokie temperatury), deserów a także przetworów owocowych. Warto jednak pamiętać, że dzienna dawka to 5 łyżeczek czyli 25 gram i nie należy tego bagatelizować, ponieważ ma właściwości przeczyszczające. Ponad to pozostawia uczucie zimna(...)piekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie. Gotowe. Miłego dnia
Życie na widelcuDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioUwielbiam wszystkie możliwe szarlotki. Ta krucha tarta łączy w sobie i jabłka, i mocno kremowy budyń z korzennymi przyprawami. Taka prawie szarlotka. A jabłka w roli
Karo in the KitchenDziś zapraszam wszystkich na kremowy sernik czekoladowo-wiśniowy. Kocham czekoladę, bardzo lubię serniki, więc znów postanowiłam je połączyć i upiec sernik z czekoladą
Rozpustne gotowanieDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
Bullio