szybka zupa - 3347 przepisów (strona:106/224)

Sobota w kuchni 136

kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska. Na obiad ni to zupa, ni to sos, czyli klopsy

Kucharzyca
Pyszny kapuśniak bez mięsa. Lekki, a zarazem pożywny. [PRZEPIS WEGAŃSKI] 127

wreszcie jest! Z radością się z nim z wami dzielimy. Zaskoczy was, że w tej zupie nie ma ani grama mięsa czy innych produktów zwierzęcych – taki jest pożywny i pyszny A jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy(...)razem z sosem sojowym, zalej wodą i gotuj około 40 minut pod przykryciem. W osobnym garnku ugotuj w pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Dodaj do garnka z zupą, wymieszaj i gotuj razem jeszcze 5 min. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Artykuł Pyszny kapuśniak bez mięsa. Lekki, a zarazem pożywny. [PRZEPIS WEGAŃSKI] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie

Kulinarna Polska
Bulion. Lane kluski. Rosół wołowy z grzybowymi kluseczkami 183

kiedy po prostu mamy ochotę go zjeść albo kiedy potrzebuję zrobić zapas do zamrożenia - z przeznaczeniem do wykorzystania do innych potraw. Lato chyba nie jest najlepszą porą na rozgrzewające zupy, takie jak rosół, ale skoro nam naszło to nie było wyjścia. Miałam wołowinę z kością i już nie dodawałam innego mięsa, jak to zwykle robię bo najbardziej lubimy rosół(...)aromat i smak. Podałam go z delikatnymi kluseczkami lanymi co było bardzo dobrym i szybkim rozwiązaniem. Rosół prawie sam się robi więc jeśli lubicie to nic nie stoi na przeszkodzie nastawić go już dzisiaj albo dowolnego, innego dnia. Nadmiar można zamrozić - będziecie mieli bazę do zup czy sosów bez konieczności używania gotowych kostek bulionowych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 149

Ostatnio pisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu(...)przez następne dwie godziny. A dziś, po wystygnięciu, zamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę!BULION WARZYWNYSkładniki:1 duża cebula pokrojona w talarki1 duża marchewka pokrojona w kostkę1 seler naciowy pokrojony w talarki2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki1 liść laurowynatka pietruszki pęczek, posiekanapół łyżeczki

Gotowanie to kochanie
Zupa zalewajka – kuchnia podkarpacka 220

Zupa zalewajka - kuchnia podkarpacka Zalewajka to podkarpacka zupa, którą gotuje się błyskawicznie, nie wymaga wielu składników, a na dodatek jest bardzo smaczna i rozgrzewająca. To jeden z tych regionalnych przepisów, które nazywam podkarpackimi perełkami. Łączy w sobie prostotę, pomysłowość, gospodarne traktowanie zasobów spiżarni i niepowtarzalny smak. Zalewajkę przygotowuje się na bazie wody z ogórków kiszonych, doprawionej czosnkiem, majerankiem, solą(...)pieprzem. Zagęszczona jest odrobiną śmietany i mąki. Podawana z ziemniakami ugotowanymi w całości to idealne, szybkie pierwsze danie. Przepis pochodzi z okolic Jasła, z gminy Frysztak, a podzieliły się nim w publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków” panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gliniku Średnim. Zupa zalewajka - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 l wody 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 ząbki

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 138

jednogarnkowe w zasadzie, bo to dość gęsta zupa. Można ją bardziej "rozwodnić", jednak ja zdecydowanie bardziej tę zupę wolę w gęstszej formie. Pulpety są dość delikatne w swojej strukturze i smaku. Jest to jedno z dań, które robi się dość szybko i nie jest jakoś specjalnie skomplikowane. Ugotujcie dzień wcześniej, bo po odgrzaniu jest jeszcze smaczniej :) Składniki(...)pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania wlać sok pomidorowy i gotować razem jeszcze jakieś 2-3 minuty. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z fasolki szparagowej 274

Zupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku(...)pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Na talerzu posypać pokrojonym koperkiem i zieloną pietruszką

Ala piecze i gotuje
Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy 151

Pyszne połączenie, rozgrzewająca zupa i tortille z rozpływającym się serem Brie. Inspiracją była angielska strona, gdzie można znaleźć pomysły na kilka obiadów wraz z listą zakupów. Nasz piątkowy szybki, bez mięsny obiad.Składniki :400 g ciecierzycy (1 puszka)400 g pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1(...)wrapsy: Cebulę kroimy w pół krążki, mieszamy z sałatą układamy na tortillach z serem Brie i sosem czosnkowym zawijamy i przez chwilę podgrzewamy na patelni.Podajemy ciepłe z gorącą zupą. Mmmm pycha

NA MOIM TALERZU
zupa z kimchi i tofu 273

Banalna i szybka w przygotowaniu. Ostra i sycąca. porcja na 3 – 4 osoby Składniki: kimchi 1 ziemniak 1/2 cebuli 3 – 4 ząbki czosnku

stajnia gołębie od kuchni
Ciasto dyniowe 123

Ciasto dyniowe jest pysznym i prostym do zrobienia jesiennym deserem. Dynia w tym okresie świetnie sprawdza się, jako dodatek do zup, różnych ciast, placuszków, klusek, past

Kuchcik gotuje
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 286

przepis na wykorzystanie pozostających po ugotowaniu składników. A że rosół gotuję dość często jako bazę do różnego rodzaju zup, gdzie nie zawsze wykorzystuję mięso to i powstają przy okazji inne pyszne dania. Znacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się z ryżem z kalafiora, keto kopytkami

Ola la LCHF
Orientalna zupa z pulpecikami 129

Jeśli chodzi o kuchnię tajską, to cenimy ją przede wszystkim za szybkie efekty i kulinarne doznania smakowe. Wszystko przygotowuje się w chwilę, a żaden produkt nie

R'n'G Kitchen
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem. 260

łatwość w przygotowaniu oraz czas potrzebny do jej wykonania. Na dobrą sprawę, przygotujemy tę sałatkę na szybko przed pracą, by np. włożyć w słoiczek i zabrać ze sobą. Sałatka nicejska to jedna z najbardziej znanych obok np.   zupy cebulowej potrawa kuchni francuskiej. Z racji tego, że sałatka wywodzi się  Nicei, czyli malowniczego miasteczka położonego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz z batatów 122

wielkim fanem masła orzechowego, ponieważ świetnie pasuje do słodkich ciast i wytrawnych dań obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa , którą robiłem mniej więcej rok temu. Sądząc po odzewie z Waszej strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów . Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się tutaj tylko

Blendman
Jajka faszerowane ze szczypiorkiem i musztardą 120

Gotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna.   I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu

Di gotuje