Choć za oknami szaleje zmienna aura - jak to mówi przysłowie "kwiecień plecień poprzeplata...", to według kalendarza mamy już wiosnę. Na moim talerzu królują zielone barwy. Dziś
Słodkie okruszkiProste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole albo podczas wizyty niespodziewanych gości. Składniki: 6 jajek pół ogórka szklarniowego kilka liści sałaty 100
e-PrzepisyKulinarneDziś zapraszam Was na pyszną, pięknie pomarańczową owocową sałatkę warstwową. Taka sałatka nadaje się na spotkania z przyjaciółmi lub wieczór przy ulubionej książce. Jest pełna witamin
Słodkie okruszkiOstatnio moje posiłki są pełne witamin. Upodobałam sobie w szczególności wszelkie sałatki. Dziś zapraszam na pełną witamin sałatkę z kiełkami rzodkiewki i gruszką. Kiełki rzodkiewki są
Słodkie okruszkiNuggetsy w płatkach kukurydzianych to świetna przekąska, idealny dodatek do sałatek. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNie wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Każdy talerz winien posiadać jakiś zdrowy, warzywny akcent. Dziś przepis na prostą w wykonaniu surówkę z kapusty pekińskiej. Idealna do
Słodkie okruszkiCzasami potrzebuję zjeść na śniadanie, bądź kolację jakiś lekki posiłek, pełen witamin i kolorów. I wtedy sięgam po sałatki. Dziś proponuję prostą sałatkę, której smak uzupełnia
Słodkie okruszkiSałatki owocowe łączą w sobie dwie wspaniałe rzeczy - delikatny słodki smak i zdrowie. Dlatego też tak bardzo lubię je tworzyć i się nimi "zajadać". Dziś prosta
Słodkie okruszkiJuż wspominałam w niejednym poście, że kocham kolory. Staram się je bardzo często wprowadzać do codziennego jadłospisu. Dziś prosta, ale bardzo smaczna (opinia jedzących i moja
Słodkie okruszkiJak często chcieliście dać swoim małym pociechą coś zielonego do jedzenia. Niestety ten kolor, choć dla nas dorosłych oznacza zdrowie, tym mniejszym domownikom kojarzy się raczej
Słodkie okruszkiIdealna do obiadu lub jako samodzielne danie - sałatka. U mnie praktycznie codziennie jakaś jej wersja pojawia się na stole. A w okresie jesienno-zimowym kolory są
Słodkie okruszkiczęsto cierpiących na zgagę i ułatwia trawienie. Z uwagi na dużą zawartość cukrów szybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek. Bławatkowy Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty Smak(...)przy migrenowych bólach głowy. Rzepakowy Kolor - słomkowy, niemal bezbarwny Smak - subtelny, delikatny, łagodny Zapach - ma delikatny zapach kwiatów rzepaku Właściwości - Z uwagi na to, że zawiera dużą zawartość glukozy szybko się krystalizuje i rzadko można go kupić postaci płynnej. Miód ten obniża ciśnienie krwi i uzupełnia niedoboru potasu w organizmie. Z tego powodu uznawany jest przy schorzeniach układu
Ciastka - domowe słodkościMiód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna(...)niech trochę wystygną (ja studziłam przy otwartym oknie - taka pogoda teraz, że szybko wystygną) Po przestudzeniu - kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie
Szczęśliwa kuchniaMiód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna(...)niech trochę wystygną (ja studziłam przy otwartym oknie - taka pogoda teraz, że szybko wystygną) Po przestudzeniu - kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTo kolejne potwierdzenie zasady: mniej znaczy więcej! Świeża, aromatyczna, chrupiąca sałatka jest idealna. Fakt, że przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu (siekanie warzyw), ale gdy weźmiecie
Szybko Tanio Smacznie