Szukacie może pomysłów na imprezowe, karnawałowe sałatki? Jeśli tak to dobrze trafiliście, bo to jest sałatka idealna. Wystarczy kilka krakersów, puszka tuńczyka i jajka, do tego majonez i kilka chwil na jej przygotowanie, a zachwycicie gości. Jest smaczna, prosta i szybka. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmażone ziemniaczki z serem, koperkiem i przyprawami Proste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. To jeden z pomysłów, który wykorzystuję najczęściej, gdy zostaną mi ugotowane ziemniaki z obiadu, a akurat tego dnia nie mamy ochoty na sałatkę lub inne dania, w których można je zużyć. Spróbujcie takich smażonych ziemniaczków z serem, koperkiem i przyprawami. Smacznie, prosto i oszczędnie Składniki: (ilości orientacyjne, zależą
Słodkie okruszkiRomana z kurczakiem jest przykładem na to, że z kilku składników dobrej jakości można wyczarować pyszne i szybkie danie. Kurczaka Saltimbocca można podawać jako danie główne bez dodatków (wówczas proponuję dwa kawałki na osobę) lub z dodatkami typu ziemniaczki z wody i sałatka (wówczas wystarczy 1 kawałek na porcję). The post Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla
Moja DelicjaTabblouleh można przyrządzić z quinoa ale ja i tak wolałam eksperymentować. Brokułowe tabbouleh przyrządza się równie szybko jak tradycyjne tabbouleh . Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam
codojedzeniaTakie prażynki to niesamowicie szybka i pyszna przekąską, która naprawdę wciąga! Są leciutkie, kruche i takie chrupiące. Idealnie smakują w wersji solo, ale można również ich użyć do posypania sałatki, czy zupy. Nawet sprawdzą się jako składnika panierki. Rewelacja! 1 opakowanie papieru ryżowego (*) olej do głębokiego smażenia sól i/lub ulubione przyprawy Papier różowy przełamać lub pociąć nożyczkami na mniejsze
Di gotujeEkspresowy w przygotowaniu pieczony łosoś, podany na prostej sałatce z roszponki i pestek granatu. Udekorowany prażonymi ziarnami sezamu i dressingiem tahini, nie tylko smakuje obłędnie, ale i efektownie wygląda. Sprawdzi się zarówno na szybki, codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. Całe danie jest lekkie, pyszne i bogate w smaku. Dzięki krótkiemu pieczeniu w wysokiej temperaturze łosoś zachowuje
cool and mintyCoś pikantnego i na szybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!! Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami! Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej
Moja Mama GotujeKolejne szybkie danie. Kotleciki nadają się na obiad, lunch czy kolację. Są lekkie (pod warunkiem, że smaży się na niewielkiej ilości tłuszczu), smaczne, aromatyczne. Podałam z sałatką i dipem paprykowym. Pycha obiadek :) Składniki: 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (lub około 100 g suchej, gotowanie trwa zaledwie 10 minut :) ) 400 g ryby (u mnie sandacz) przyprawy - użyłam "Podlaskiej przyprawy
pyszne zdrowościsera to co najmniej 3 miesiące; ser kruchy, który bardzo dobrze sprawdza się w wysokich temperaturach (szybko się topi), można go swobodnie dodawać do zapiekanek makaronowych lub faszerowania warzyw, np. papryk, bakłażanów, cukinii, które następnie zapiekamy w piecu; idealny dodatek do sałatek (słynna sałatka grecka składająca się z grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli w plastrach, słodkiej papryki
Zasmakuj KuchniSerki Gentelmen’ki – to idealna przekąska na Sylwestra i inne imprezy ;) Szybka i prosta w wykonaniu, a zarazem ciesząca oko :) Jeśli szukacie więcej imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Miło mi będzie jeśli udostępnicie post dalej :) Serki Gentelmen’ki – Składniki: ser Camembert
Kulinarne Przebojepodawane działaniu wysokiej temperatury. Więcej informacji tu: klik . Poczytajcie sobie, a ja tymczasem zapraszam Was na szybki konkurs ! Zadanie jest niezwykle proste! Wystarczy: - zalogować się na stronie www.formfood.pl i w uwagach wpisać: Di gotuje - następnie wybrać olej , z którym chcielibyście zrobić sałatkę i napisać dlaczego właśnie ten olej wybraliście Swoje odpowiedzi umieszczajcie w komentarzach tu na blogu
Di gotujeDziś będzie szybko i smacznie, w sam raz na weekend :-) tak przygotowany sos świetnie podkreśli smak grillowanych mięs i warzyw, możecie go też wykorzystać jako dodatek do sałatek :-) jednym słowem przepis wszechstronnego zastosowania ;-) SKŁADNIKI 3 łyżki majonezu 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 - 2 łyżki ostrego keczupu 1 ząbek czosnku mieszanka ziół prowansalskich ewentualnie sól i pieprz
Czary - gary w kuchniCebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :). Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu , wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 5 (foremka 25x10 cm) Składniki: Chleb
SzczyptaSmaQOliwki w cieście francuskim to pomysłowa, szybka przekąska. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach i idealnie smakuje z sosem czosnkowym . Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Oliwki w cieście francuskim – Składniki: ok. 100g ciasta francuskiego ok. 24 oliwki (użyłam 12 czarnych i 12 zielonych) wykałaczki żółtko
Kulinarne Przebojepraca wre chlebki z ogniska opalone warzywa urocze dekoracje zachwycające, nieprawdaż? sztuczne czy prawdziwe????? Dania powstały szybko i sprawie i były naprawdę zaskakujące! Smaki intrygowały podobnie jak sposób podania! Zapraszam na wzrokową degustację :) Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole
Dzieje kuchennej Wiewióry