wyczekane. Kwitnie moj ulubiony bez i konwalie. Cala przyroda budzi sie do zycia wiec i ja mam wiecej energii. A na targu tyle nowosci. Rzodkiewki, ogorki, mloda kapusta, rabarbar, szpinak i szparagi. Az mam ochote kupic to wszystko na raz. Jednak zdrowy rozsadek nakazuje zachowac umiar. Jutro przeciez znow pojde na targ. A tym czasem wpadam do kuchni i doslownie
Przysmaki Karolkilonie natury. 5. Wstyd sie przyznac, ale nie potrafie plywac. Zawsze sie smieje, ze w dziecinstwie nie zdazylam sie nauczyc. 6. Mimo mojej wielkiej milosci od jedzenia nie znosze szpinaku. Juz kilka razy chcialam sie do niego przekonac, tym bardziej, ze mozna z niego wyczarowac tyle wspanialych potraw, ale ciagle go nie polubilam. 7. W dziecinstwie nie lubialm czytac ksiazek
Przysmaki Karolkiroladki. Najlepsze nadzienie według Niej to plaster sera i boczek, ale dziś było na zielono. Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowym składniki: 4 sznycelki z indyka 2 łyżki mrożonego szpinaku 3 łyżki śmietankowego serka kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu 1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia
Przysmaki KarolkiDzisiaj jest światowy dzień makaronu, dlatego i u mnie nie mogło zabraknąć pysznego przepisu na makaron, który uwielbiamy. Jest to skrócona wersja tej zapiekanki , ale wydaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikZnacie te metodę domowego wędzenia mięsa? Ja jakiś czas tamu uwędziłam w ten sposób schab, a teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsta, lekka sałatka ze szpinaku zarówno do obiadu jak tez jako samoistna przekąska. Teraz gdy trwa zima i brak nam wielu witamin i składników mineralnych taka bomba Popeya pewno się przyda każdemu. Do tego pyszny sos na bazie soku z grapefruita i mamy smaczny duet. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrwa sezon na szparagi i grzechem byłoby nie skorzystać z ich dobrodziejstwa. Do tego udało mi się kupić na targu świeży szpinak i to nie sklepowy tylko wiązkę pięknych liści. Postanowiłam wykorzystać te sezonowe warzywa do zrobienia pysznego dania z makaronem bucatini. Nie dość ze jest to danie pyszne, aromatyczne to jeszcze bardzo proste i tanie. Idealne zarówno na obiad
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa ten makaron długo polowałam, w końcu udało mi się go kupić. Służy do robienia lazanii, ale nietypowej bo zawijanej, rolowanej. Wykorzystałam do niej dwa rodzaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzukacie pomysłu na lekki obiad albo przekąskę? Coś co będzie łatwe, kolorowe i smaczne? To ten przepis powinien wam przypaść do gustu, szczególnie kobietom, które mogą
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiejszy makaron powstał całkowicie spontanicznie, z tego co akurat znajdowało się w lodówce i w szafkach i jest potwierdzeniem tezy, że nie każdy obiad musi być
Bernika - moj kulinarny pamietnikMajówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam Was na moje kulinarne wspomnienie z amerykanskich wakacji Panie , Panowie - kuchnia wloska a w roli glownej STROMBOLI Przyszykowalam ciasto jak do pizzy Usmazylam piersi z kurzczaka, przygotowalam szpinak, podsmazylam pieczarki, ser starty mozzarella, brie oraz zblanszowalam brokuly. Wylozylam to na rozwalkowany prostokat ciasta, posmarowany pasta z pomidorow. Zrolowalam. Drugie Stromboli przygotowalam z miesa mielonego z cebulka
Smaki Edytywoka nalewamy 2 lyzki oleju sezamowego- smazymy 3 marchewki pokrojone w paski, brokuly I fasolke- 2 min. Dodajemy 150 ml rosolu wolowego - gotujemy 1 min. Wrzucamy wolowine, szpinak 200 gr, I miksture z 1 lyzki maki ziemniaczanej z 1-2 lyzkami sosu sojowego. Gotujemy do zagotowania. Podajemy z ryzem lub noodlami. Smacznego
Smaki Edytysamym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigebackenem Ei na stronie Essen &Trinke ).Tam co prawda chodziło o jajka gotowane w skorupkach i potem po panierowaniu smażone w głębokim tłuszczu , a zupa gotowana była ze szpinaku , ziemniaków i szalotki z imbirem. Ale co to w końcu za różnica - ważny był pomysł na podanie jajka na twardo w panierce. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni