Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko stworzą idealną kompozycję :) Korzystajcie póki jeszcze jest sezon na szparagi, a co ważniejsze szukajcie w sklepach polskich szparagów. Szparagi to zielone warzywo, które jest uwielbiane przez Francuzów. Niestety w Polsce uważane jest za danie(...)luksusowe i sklepy traktują je w ten sam sposób bardzo często narzucając wysoką cenę za ten składnik. Zielone szparagi to warzywo niskokaloryczne więc idealnie będzie pasowało jako składnik każdej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin. Największą grupę stanowi witamina C, ale znajdziemy również witaminę K, potas oraz witaminę A. Jedząc szparagi powinniśmy pamiętać aby uzupełniać płyny (pić dużo wody
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować w sezonie jak dostępne są świeże szparagi . Lista składników oraz przepis na to śniadanie znajduje się poniżej… Składniki na jajecznicę 4 jajka 1 łyżka masła 3 łyżki mleka szczypta soli ewentualnie szczypta pieprzu(...)Dodatkowo składniki zielone szparagi szynka długo dojrzewająca Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi – przepis Do miski wbijamy jajka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy mleko i roztrzepujemy. Na rozgrzanej patelni, na masełku cały czas mieszając smażymy jajecznicę. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, aby nie gotować szparagów zbyt długo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski. Chyba największa trudność to właśnie sos, bo trzeba uważać aby się nie zważył. Składniki na sos holenderski 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu Składniki pęczek szparagów(...)żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Robimy to szybko i energicznie aby się żółtka nie ścięły. Dodajemy masło i dalej roztrzepujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przepis na szparagi Ze szparagów odcinamy zdrewniały końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Szparagi odcedzamy i zawijamy w szynkę. Wkładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szparagi to warzywo, które od wieków cieszy się popularnością w kuchni. Ich delikatny smak i niezwykłe właściwości sprawiają, że są doskonałym składnikiem wielu dań. Jeśli szukasz inspiracji na obiad i chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne dania ze szparagami, jesteś we właściwym miejscu. W tym artykule podzielimy się kilkoma przepisami oraz poradami dotyczącymi szparagów. Szparagi przepis na obiad Szparagi można(...)przyrządzać na wiele sposobów, ale oto kilka przepisów na obiad, które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe: 1. szparagi z sosem hollandaise Składniki: – 500 g zielonych szparagów – 2 żółtka jaj – 200 g masła – Sok z połowy cytryny – Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotuj szparagi na parze przez około 5-7 minut, aż staną
Ania i Marcin gotująMakaron ze szparagami to danie, które zachwyca swoim smakiem oraz prostotą przygotowania. Szparagi, będące źródłem witamin i minerałów, stanowią doskonałe połączenie z makaronem, tworząc smaczny i pożywny posiłek. W tym artykule przedstawimy 6 różnych przepisów na makaron ze szparagami, które zadowolą każde podniebienie. Dodatkowo, dowiesz się, jak prawidłowo wybrać, przechowywać i przygotować szparagi, aby w pełni cieszyć się ich smakiem(...)wartościami odżywczymi. Makaron ze szparagami i sosem śmietanowym Makaron ze szparagami i sosem śmietanowym to klasyczne danie, które cieszy się dużą popularnością. Delikatny sos śmietanowy doskonale komponuje się z chrupiącymi szparagami i al dente ugotowanym makaronem. Składniki: makaron (np. spaghetti, penne, farfalle) zielone szparagi śmietana 30% cebula czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek parmezan (opcjonalnie) Makaron ze szparagami, boczkiem
Marcepanowa kuchniaŁosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zachęcam Was do jego przygotowania, bo jak wiecie łosoś ma w sobie ogromne pokłady niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – kwasy omega-3 . Poniżej znajdziecie listę składników(...)niezwykle prosty przepis. Składniki na marynatę 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego szczypta pieprzu Pozostałe składniki pęczek szparagów filet z łososia odrobina oleju parmezan Łosoś ze szparagami – przepis Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, jeśli będzie gotować je za długo przestaną być smaczne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szukacie pomysłu na proste danie ze szparagami? To dobrze trafiliście, bo dzisiaj na blogu zrobiłam klasykę – zapiekane szparagi otulone boczkiem, podawane z jajkiem w koszulce. Mniam! Szparagi nie dość, że są pyszne to jeszcze zawierają wiele cennych składników, są niskokaloryczne i lekkostrawne. Dlatego każdemu polecam, aby chociaż raz na wiosnę zjadł danie ze szparagami, zwłaszcza że sezon(...)jest tak krótki. Same szparagi można przygotować na wiele sposobów: można gotować w wodzie, na parze, grillować czy właśnie zapiekać. Same warzywo jest na tyle uniwersalne, że szparagi mogą być serwowane same, na przykład polane sosem holenderskim, ale mogą również stanowić dodatek do obiadu – co kto lubi i na co ma ochotę. Przepis jest z jajkami w koszulce
A to pestkaWiadomo - maj jest miesiącem szparagów ! Jesteśmy jednym z potentatów jeśli chodzi o produkcję szparagów, a z roku na rok rośnie liczba ich konsumentów. Ja mam szczęście mieszkać w okolicy Gospodarstwa Rolnego Ludwik Majlert , które zajmuje się produkcją szparagów. W sezonie codziennie można kupić tu szparagi prosto z pola, świeżutkie, jędrne i bardzo smaczne. Korzystajmy więc z sezonu szparagowego; zapraszam(...)parę słów na temat tego zdrowego i pysznego warzywa, a także po przepis, który znajdziecie też na filmiku. Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem
Kulinarne przygody GatitySzparagi pojawiają się w sklepach już teraz, ale sezon na nie rozpoczyna się dopiero w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Kochamy je nie tylko dlatego, że są sezonowe. Są lekkostrawne, a ich smak dobrze komponuje się z sosami, mięsem i innymi warzywami. Posiadają także wiele substancji odżywczych i składników mineralnych, Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby były jędrne(...)sprężyste, bo nawet jeśli owiniemy je ściereczką w lodówce, to za długo nie poleżć. Szparagi należy najpierw umyć. Białe obieramy obieraczką do warzyw i obcinamy twarde końcówki — około 1/3 długości od dołu. Jakie są najlepsze przepisy na szparagi? Zobacz dlaczego je kochamy! SZPARAGI Z SOSEM BOLZANO Składniki na 2 porcje: pęczek szparagów sos: 3 jajka na twardo – drobno
Ugotowane pozamiataneSzparagi zawsze wzbudzały emocje. Jedni kochają, inni nienawidzą. Wielu z nas ma odwieczny dylemat – jak obrać i ugotować szparagi? Zanim pokażę wam kilka pomysłów na te wdzięczne warzywka, zabiorę was w świat szparagów. Napiszę wam, czemu są fajne, jak należy je przygotować i do czego pasują. Może ktoś, kto jest negatywnie nastawiony do szparagów, troszeczkę się przekona i zrobi chociaż(...)jedną potrawę. Dlaczego szparagi są fajne? Niekwestionowanym królem argumentów, dlaczego szparagi są cudowne, jest to, że są niskokaloryczne – 100 g to tylko 18 kalorii. Szkoda, że czekolada i lody tak nie mają. Oprócz tego szparagi najzwyczajniej w świecie są zdrowe. Zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny w rozwoju ciąży, spowalnia procesy starzenia i wspomaga krążenie krwi. Witaminy
ladykitchenArtykuł sponsorowany Szparagi to warzywa sezonowe. Najlepsze są wczesną wiosną, kiedy ich łodygi jeszcze nie są zdrewniałe, a końcówki są smukłe i chrupiące. Sprawdź, jakie przysmaki można wyczarować ze szparagów i z jakimi składnikami najlepiej je łączyć. Jak zrobić szparagi? Istnieje wiele form przyrządzania szparagów. Najprostszy z nich to gotowanie. Można też zaserwować swoim domownikom szparagi z piekarnika, szparagi(...)patelni lub szparagi z grilla . Wszystko jest kwestią fantazji i umiejętności właściwego przygotowania tych warzyw do obróbki. Jak gotować szparagi? Przy gotowaniu np. ważne jest, aby nie zanurzać końcówek w wodzie. Przy pieczeniu – aby warzywa te otulone były czymś tłustym, inaczej szybko wyschną i staną się niesmaczne. W piekarniku najlepiej sprawdzą się szparagi owijane boczkiem, choć przykryte pierzynką
Na-talerzu.plZielone szparagi to roślina wieloletnia o długich pędach, które spożywa się po ugotowaniu, upieczeniu lub na surowo. Najlepsze i najczęściej używane są młode pędy szparagów , gdyż starsze sztuki mają twardą, a nawet zdrewniałą teksturę. Jako warzywo szparag bogaty jest w witaminę B6, wapno, witaminę C, cynk, magnez oraz wiele innych cennych witamin. Jest również dobrym źródłem błonnika jak i kwasu(...)foliowego. Dania, do przygotowania których sięgnąć można po szparagi to wszelkiego rodzaju sałatki, gulasze, zupy i tarty. Zielone szparagi podać można jako dodatek do drobiu, ryb oraz serów. Sprawdzają się podane jako przystawka , na przykład grillowane z dodatkiem sosu holenderskiego, są równie pyszne podane jako danie główne czy podane na śniadanie. Poniżej kilka propozycji na dania ze szparagami . szparagi
MeCooksCały czas trwa szparagowy karnawał kulinarny ! Gdzie się nie obejrzymy tam... szparagi 😍. O słusznie, bo są zdrowe i niskokaloryczne. Korzystajmy więc, bo sezon na te pyszne i hodowane w Polsce warzywa nie trwa długo. Zielone szparagi, to moja ulubiona odmiana i dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę przygotowanego na ich bazie dania, czyli przed Wami omlet ze szparagami(...)chili. Smacznego ! Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią i nie wytwarzają żadnego barwnika
Kulinarne przygody Gatitywiosny. I na majówkę pójdę koniecznie, bo jako dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja za nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę(...)żyli? Mam wrażenie, że jednak inaczej. Wolniej, bardziej TU niż myślami gdzieś już TAM... I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :) Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych
bistro mamaJuż są. Pierwsze białe szparagi. Na początek wersja najprostsza, ale być może najsmaczniejsza, a na pewno wydobywająca ze szparagów cały ich niezwykły smak. Szparagi z bułką tartą i masłem. Najlepsze są białe szparagi średniej grubości. Z cienkich, po obraniu nic nie zostaje, a najgrubsze bywają zdrewniałe. Jedzenie takich szparagów zaczynam zwykle od przeciwnej strony niż główka. Pod koniec(...)bułki zależy od naszych upodobać.przygotowanieSzparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparaga na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego
Stare Gary