Przepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika. Składniki: 500 g sznyclów z indyka 3 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 jajko 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy zioła prowansalskie słodka papryka przyprawa do drobiu/indyka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewki obieramy(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Płatki kukurydziane mielimy na miałko, wysypujemy na talerz. W drugim talerzu rozbełtujemy jajko. Sznycle rozklepujemy, przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, przyprawią do drobiu, maczamy w jajku a następnie w mielonych płatkach. Gotowe sznycelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika
Kuchnia MagdaLenyilości tłuszczu kokosowego . Wychodzi na prawdę dobry, dlatego polecam tym, którzy myśleli, że muszą z niego zrezygnować przechodząc na dietę czy zdrowe odżywienie :) Składniki (3 kotlety): 3 szt. sznyclów z fileta z indyka 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 garści migdałów 1,5 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Migdały przełóż do blendera/malaksera i miksuj(...)momentu uzyskania mączystej konsystencji, choć z niewielkimi kawałeczkami orzechów. Jajko roztrzep widelcem z solą i pieprzem. Sznycle utłucz. Na patelni rozgrzej olej (smażyłam na małej, dlatego za każdym razem dodawałam po 1/2 łyżeczki oleju na każdego kotleta). Każdego sznycla zamocz dokładnie w jajku, a następnie obtocz w mielonych migdałach. Smaż z każdej strony do zrumienienia. Jednak nie trzymaj
Zdrowie na języku :Pmoim stole ze względu na swoje walory smakowe, jak również łatwość jego przetwarzania. Z piersi indyka bardzo łatwo i szybko można przygotować smaczny i zdrowy obiad. Tym razem przygotowałam sznycle z indyka, do których panierowania użyłam zdrowszej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast zwykłej pszennej i bułki tartej. Taka forma bardziej mi odpowiada, a dodatkowo taka panierka mniej się przypala(...)mniej wchłania tłuszczu podczas smażenia. Do sznycli z indyka w panierce pełnoziarnistej świetnie pasuje ryż pełnoziarnisty oraz surówka z pomidora i papryki. Danie proste, zdrowe i smaczne. Składniki: 500 g piersi z indyka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej pieprz sól 1 - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki masło klarowane lub olej do smażenia dodatkowo: ryż pełnoziarnisty
Kuchcik gotujePotrzebujemy: 5 sznycli z indyka, 200 g bryndzy 5 łyżek mrożonego szpinaku ząbek czosnku pół cebuli sól pieprz odrobina ulubionej przyprawy do drobiu tłuszcz do smażenia. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody i przesmażamy z posiekaną drobno cebulką i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sznycle z indyka(...)lekko rozmijamy i doprawiamy ziołami do drobiu. Na sznyclu kładziemy łyżkę szpinaku i plasterek sera. Spinamy wykałaczkami i smażymy około 10 min z każdej strony. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAzapieczona na chrupiących ziemniakach, danie z piekarnika które robi się samo, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie dwa w jednym! Pomysł własny. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 sznycli z indyka 2 kulki sera mozzarella z zalewy 45 dag świeżego szpinaku 10 dag suszonych pomidorów z zalewy 1 por 3 łyżki masła Majonez do posmarowania mięsa Sól i pieprz(...)smaku Przyprawa do ziemniaków Wykałaczki Sposób przygotowania: Sznycle rozbijamy na niezbyt cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem do smaku, smarujemy cienko majonezem z jednej strony, odstawiamy na bok, w tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony por oraz umyty szpinak i dusimy na masełku kilka minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, studzimy, wykładamy
Wanilia i KardamonSkładniki: 2 sznycle schabowe płatki kukurydziane 1 jajko sól, pieprz Sznycle rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Płatki wrzuciłam do blendera i zblendowałam, więc wyszło coś na kształt mąki, ale można wsypać na ścierkę zawinąć i rozbić młotkiem, wtedy będzie bardziej chrupiące. Sznycle moczymy w jajku i obtaczamy w płatkach, smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smacznego
Moje-pitraszenieSKŁADNIKI: 400 g mięsa z indyka (sznycle 4 szt.) 8 paluszków surimi 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżeczka suszonej kolendry 2 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy myśliwskiej oscypek - warkocze (kilka serowych nitek) PRZYGOTOWANIE: Sznycle należy rozbić tłuczkiem aby stały się cienkie. Należy jednak uważać aby nie uszkodzić struktury mięsa. Mięso z jednej strony natrzeć musztardą wymieszaną z kolendrą, położyć(...)każdego sznycla po dwa paluszki surimi. Ciasno zawinąć. Ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wierzch wysmarować oliwą z przyprawą (polecam pędzelkiem). Do smaku i jako dekoracji użyłam oscypka. Piec przez około 20-25 minut w 200 stopniach
ClauditteMissCookingSznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie. Daje ponadto ogromne pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków(...)powięzi, osuszyć. Poporcjować i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć płatki kukurydziane umieścić w woreczku z grubej folii i rozgnieść przy pomocy wałka do ciasta, następnie wymieszać z bułką tartą sznycle obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych smaż kotlety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pozostało nam jeszcze trochę suszonych grzybów z poprzedniego sezonu, dlatego trzeba je szybko wykorzystać i zrobić miejsce na nowe suszki :P Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać woda(...)zostawić na noc,. Następnie w tej samej wodzie gotować ok 30 minut. Oczyszczane sznycle delikatnie utłuc, posolić i popieprzyć. smażyć do zarumienienia się z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dodać grzybki i część wody z ich gotowania. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić
MarciochaKucharzyMoja całkowita improwizacja na temat obiadu. Danie które powstało z produktów jakie znalazłam w lodówce . Obiad podałam na talerzu DIAMENT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 6 sznycli z indyka 1 średni por pół szklanki bulionu warzywnego szklanka śmietanki 12 % 2 łyżki serka topionego z szynką sól.pieprz Wykonanie: Sznycle delikatnie rozbijamy, oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Zabieramy(...)patelni, na ten sam olej wrzucamy pokrojonego pora w plasterki. Złocimy, dolewamy bulion, dodajemy serek topiony i wlewamy śmietankę.Wkładamy obsmażamy sznycle. Podduszamy razem ok 5 minut
Z Majeczką w kuchniracji tego, że moja córeczka bardzo lubi indyka to jest on częstym gościem na naszym stole. W różnych jego smacznych odsłonach. Dzisiaj prezentuje Wam ubity sznycel, który obtoczony w ziołach ma bardzo wyrazisty smak i aromat w towarzystwie tak zacnym jak marchewka :) Składniki: Pół kilo sznycli z indyka ziemniaki (ilość według uznania) 5 dużych marchewek mąka pszenna (do obtoczenia) łyżka(...)mąki ziemniaczanej jajko odrobina mleka sól, pieprz papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek natka pietruszki Przygotowanie: Sznycle lekko rozbijam. Obtaczam je w jajku rozbełtanym z mlekiem i w mące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą
ChilliJemytłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka 150 ml wina porto - białe półsłodkie 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy(...)porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam kaszę bulgur i surówkę z marchewki i kapusty ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron. Marchewkę pokroić na krótkie paski(...)każdy rozbity sznycel ułożyć 2-3 paseczki ugotowanej marchewki i posypać tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Potem gotowe roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą. Końce dobrze skręcić i zawiązać nitką aby powstałe "cukiereczki" nie rozpadły się podczas gotowania. Następnie roladki zawinięte w folię wrzucić na wrzątek i gotować ok 25-30 minut. Gotowe roladki odwinąć z foli i przekroić
Monia miesza i gotujebędzie w piekarniku. Danie powinno przypaść do gustu amatorom serów pleśniowych i nie tylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo mi smakowały. Roladki z indyka: 2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej(...)łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej
Poezja smakukoloru. Przed majowym weekendem, postanowiłam sobie lekko "osłodzić" życie poprzez marynatę do mięsa. Bo jak by to powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy (ostrej) szczypta ostrej papryki(...)proszku tymianek, rozmaryn do smaku olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy pomocy pięści je "roztłuc". Przygotować marynatę z miodu, musztardy i przypraw, w której bardzo dokładnie obtoczyć mięso. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty kolor, aż zmięknie. Przed smażeniem delikatnie
Kuchnia w opałach