Dzisiaj przepis na deser, który we wstępnej fazie miał być szarlotką, ale szarlotką nie został. Zalegające w szafce masło orzechowe i paczka daktyli sprawiły, że powstało przepyszne ciasto, którego smak w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl słony karmel. CIASTO (klik) : można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru WYPEŁNIENIE TARTY: 4 łyżki masła orzechowa 15 daktyli 4 jabłka
Kuchnia od dwojgaKiedy zrobiłam tą pełną jabłek szarlotkę na cieście orzechowym byłam pewna sukcesu. W kuchni pachniało obłędnie. Po rozkrojeniu… już taka pewna nie byłam;) Nie dość dobrze chyba odparowałam jabłka, bo spód mi nieco namoknął (wierzch i boki były idealnie dopieczone). Jako, że ostatnio staram się słodkie ograniczać, odkrojony kawałek ciasta (któremu robiłam fotkę) odłożyłam. Kiedy jednak z każdej strony(...)ciut za słodka (same jabłka, których użyłam były słodkie) ale całościowo – pycha. I nie przeszkadzał nikomu ten namoknięty spód, mi też nie;) Rozeszła się migusiem, jak mało która szarlotka. Z chęcią powtórzę ją ponownie, bo jest pyszna. Ciasto: 1 szkl. orzechów włoskich 1,5 szkl. mąki 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru pudru
Smaki Na TalerzuPlacek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Szarlotka to ładna, apetyczna nazwa, która każdemu dobrze się kojarzy, jednak nie jest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche ciasta z jabłkami na długo przed tym, zanim usłyszały nazwę szarlotka. W kuchni podkarpackiej ciasto takie nazywa się plackiem z jabłkami, jabłecznikiem, a nawet jabczokiem (Korczyna) czy jabczyniakiem (Żurawica). Mój dzisiejszy przepis na delikatny
Trzeci talerzWarstwowy torcik ala szarlotka bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczny! Składa się z 4 warstw: nasączonego, domowego biszkoptu, masy z podsmażonych jabłek z cynamonem, delikatnej warstwy budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w […] Artykuł Warstwowy torcik(...)Szarlotka pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyKrucha, delikatna, pełna jabłek i pachnąca cynamonem... szarlotka. Do tego ciasta wraca się zawsze, za szarlotką od czasu do czasu większość z nas tęskni:) Koniecznie trzeba je upiec, bo smak i unoszący się w domu zapach tego pieczonego ciasta jest obłędny! Przepis w internecie krąży już od dobrych ponad 10 lat:) A skoro krąży, to oznaczać to może tylko jedno
In my kitchenPamiętacie przepis na tę szarlotkę? Dziś jej surowa wersja, chyba jeszcze smaczniejsza od pieczonej. To ulubione ciasto mojego męża. Za każdym razem, gdy się nim zajada mówi: "po co piec, gdy ciasta RAW są tak pyszne?". No właśnie, po co? Placki, desery na surowo zawsze się udają. Przygotowując je nie musimy obawiać się zakalca, nie wyrośnięcia, braku kruchości(...)Hippocrates Diet and Health Program" jabłka i orzechy nie są najgorszym połączeniem i sama często stosowała tę kombinację w swoich przepisach). Zaobserwowałam też, że wystarczy mi jeden kawałek takiej szarlotki, by się absolutnie usatysfakcjonować. Z pieczonymi ciastami, i generalnie z gotowaną żywnością, mam trochę inaczej, a mianowicie nie mogę się nasycić, jak zacznę jeść, to ciężko mi skończyć. Krótko mówiąc
Jeść, by żyć w zdrowiuSzarlotki, jabłeczniki... jest ich cała masa i wszystkie smaczne! Ten przepis znalazłam w pewnym magazynie, trochę go zmodyfikowałam i wyszło całkiem smaczne ciasto! To co, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat(...)nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok 50 min. Dżem podgrzewamy z 1 łyżą wody, ma być płynny. Kiedy ciasto się upiecze smarujemy je po wierzchu rozpuszczonym dżemem. Studzimy. Szarlotka najlepiej kroi się następnego dnia kiedy ciasto nieco zmięknie. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.użyć innych owoców niż jabłka miejcie to na uwadze. Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie i proste w wykonaniu. Jeśli macie ochotę na szarlotkę, zachęcam do wypróbowania przepisu i pozostawienia komentarza czy smakuje Wam taka wersja, czy bardziej tradycyjna szarlotka? Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 21 – 24 kawałków
KuchniaWeDwoje.plBrak pomysłu na niedzielne ciasto, a tym bardziej brak chęci na stanie w kuchni oraz długie i skomplikowane pieczenie, zrodził pomysł na szarlotkę z gotowej masy z prażonych jabłek z brzoskwinią. W prostocie tkwi siła. Biszkopt według mojego ulubionego przepisu (do zrobienia w 20 minut), przełożyłam gotową masą jabłkową, a na wierzch położyłam karmelizowane drobno siekane orzechy. Ciasto niepozorne(...)pyszne. SZARLOTKA Z ORZECHAMI Składniki: (forma okrągła 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej gotowa masa "jabłka prażone z brzoskwinią" 900 g wierzch: 125 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka cukier waniliowy 110 g orzechów grubo
Bon appetit mon amieSzarlotka sypana to pyszne ciasto bez potrzeby używania miksera czy zagniatania. Bardzo prosty przepis a samo ciasto wychodzi przepyszne. Kruchy wierzch i wilgotny środek to połączenie idealne. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1 szklanka kaszy manny * 3/4 szklanki cukru * ok. 100 g masła * 7-8 jabłek * 3 łyżeczki cynamonu * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę(...)reszta sypkich składników i znów kilka kawałków masła. Piekarnik nagrzać do 180'C. wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka doskonale smakuje z lodami :) Jeśli chcecie aby ciasto było wyższe można użyć mniejszej formy, ja tym razem chciałam uzyskać cienki placek, dlatego użyłam tortownicy średnicy
Zrób to smacznieDziś zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem. Idealnie kruche ciasto, pyszny mus z jabłek, waniliowy budyń – mam nadzieję, że każdemu przypadnie do gustu. Bardzo prosta w wykonaniu i wyjątkowo smaczna. Polecam! Szarlotka z budyniem Składniki: 450 g mąki pszennej, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 jajka, 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
paapilotkaaTrochę świąteczne a trochę zwyczajne. Ciasto będące ukochanym mego Małżona ale w innej wersji. Zaryzykowałam będąc świadomą, że nie takie szarlotki mąż uwielbia. Na szczęście lubi Jamiego Olivera więc obdarzył mnie zaufaniem a potem praktycznie sam zjadł cała szarlotkę :) Ciasto jest bardzo specyficzne. Rozwarstwia się choć wydawać by się mogło, że będzie kruche. Jest to dużo nadzienia więc jest
Dzieje kuchennej Wiewióryolej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, banan 2 sztuki, mandarynki 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śmietana 30 % 330 ml, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, olej, cukier brązowy, mleko rózgą blendera dobrze zmiksować, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki pokrojone(...)dość drobno owoce wymieszać z przyprawą do szarlotki foremki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, silikonowej nie trzeba, do foremek nałożyć porcje owoców, i prawie do pełna nałożyć ciasta na owoce piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dól, babeczki piec około 35 minut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubijać rózgą blendera, gdy zacznie sztywnieć wsypać galaretkę
W Mojej Kuchni Lubięzapewne jeszcze nie jeden raz zajrzę do niej by znaleść coś „tradycyjnego” i niepowtarzalnego. Old English Apple Pie podałam na świąteczny stół – zamiast tradycyjnej szarlotki –... Read More The post Old English Apple Pie appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekBardzo cynamonowa szarlotka podbiła moje serce. Cynamon jest wszędzie – w spodzie ciasta, w nadzieniu oraz górnej warstwie. Smakuje obłędnie, a dodatek suszonych jabłek to przysłowiowa wisienka na torcie. Składniki: tortownica 26cm ciasto 400g mąki 200g masła 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki serka waniliowego homogenizowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu jabłka 1,5g jabłek (użyłam renety) 100g(...)ciasta (od razu po wyjęciu z piekarnika, nie studzimy spodu), lekko dociskamy. Z zamrażarki wyciągamy odłożony wcześniej rulon ciasta, ścieramy go na tarce (duże oczka), przekładamy na wierzch ciasta. Szarlotkę ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 75 minut w temperaturze 180*C ale z wyłączonym termoobiegiem
Gotowanie i blogowanie