szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:44/205)

Szarlotka Z Cynamonem 162

Przepis na prostą i szybką szarlotkę która z naszymi, polskimi, jabłkami smakuje cudownie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Składniki na tortownicę 22 cm Ciasto kruche: 1 i 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 2 żółtka z jaj kl. M 125 g masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżka śmietany 12-18 % esencja waniliowa 1 łyżka(...)nadmiaru soku. 4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka. 5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka. 6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie  przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny) Trzeba wyczuć, mój

Gotowanie...to proste !
Szarlotka z kruszonką 136

swojej koleżanki, więc u nas w rodzinie jest to szarlotka Zoji. Zarówno wtedy, jak i teraz smakuje wyśmienicie. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka • 1 kg jabłek • sok z 1/2 cytryny Jeśli jabłka są kwaśne

To co kocham
marzec i kwiecień w moim telefonie 147

włosów którą czesała mnie chyba z godzinę :D Dary losu... :D Tato dostał od kogoś pudło jabłek i przyniósł je do domu...Były dwie szarlotki i jedzenie po 3 jabłka dziennie :D Ale to nic, ja kocham jabłka ;) Wiosna się zaczęła, od razu zieleniej...Kocham ten czas :) Czuję się jakbym wybudziła się z zimowego

breakfast of dreams
Wegańska szarlotka bez cukru 178

przepis jest specjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie dla nas za mało słodkie.  Szarlotce na sesji towarzyszyły Walentynkowe kwiaty

Czarnawisienka
Odwrócona szarlotka z granatem 92

sobą i powstałym ciastem zalewamy jabłka. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Chwilę przestudzamy na kratce, po czym zdejmujemy boki formy i przekładamy ciasto na talerz “do góry dnem”. Delikatnie odklejamy papier ze spodem formy do pieczenia. Przed podaniem posypujemy granatem. Smacznego :) Artykuł Odwrócona szarlotka z granatem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tarta z jabłkami i bezą 552

 Tym razem tarta z jabłkami, sezon na nie w pełni więc pora coś z nich zrobić :) Kruche ciasto idealnie pasuje do karmelizowanych jabłek

Wypieki Rene
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 226

Jeżeli znudziła Wam się chwilowo tradycyjna szarlotka i tarty z jabłkami, a nadal nie wyobrażacie sobie kawy bez jabłkowego wypieku to przepis na słynny tradycyjny Apple Pie sprawdzi się idealnie. Domowa szarlotka po amerykańsku z dwoma warstwami pysznego kruchego-maślanego ciasta, a między nimi lekko kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła

wyzwania kuchenne
Crumble jabłkowe z granolą 215

zapiekania). Kruszonkę wyłożyć na wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez około 20min, aż kruszonka zacznie brązowieć. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Desery , Szarlotki Tagged: cynamon , granola , jabłka , kruszonka

https:KKuchniaMniam
Szarlotka w kruchym cieście z orzechami, rodzynkami i żurawiną 143

ochotę. Pomimo, że teraz w ogródkach i na straganach jest tyle sezonowych owoców: truskawek, malin, czereśni.   wiśni... ja nabrałam ochotę na szarlotkę. Tak,   zachciało mi się zjeść ciasto z jabłkami, pomimo że w tej chwili nie jest sezon na jabłka. Ale co tam, jabłka zawsze jakieś są. Tak więc nic nie stało na przeszkodzie, żeby upiec pyszną szarlotkę w   środku lata. Nafaszerowałam ją rodzynkami, orzechami i żurawiną, na którą zdecydowałam się właściwie w trakcie przygotowywania tej wspaniałej szarlotki (tortownica, średn. 28 cm) Składniki: 1000 g dowolnych jabłek 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego

Kuchnia u Krysi
Szarlotka sypana (kukurydziana) 112

mące kukurydzianej, której dodatkową zaletą jest to, iż jest bezglutenowa. Dla wszystkich zapracowanych i osób, które nie mają czasu na długie przygotowywanie wypieków. Szarlotka jest słodka, mocno cynamonowa a smak mąki kukurydzianej jedynie podkręca smak jabłek. Niewiele składników a efekt gwarantowany! Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru 120 gram masła

Mango Papaja
Szarlotka z bezą i kruszonką 388

bezą i kruszonką to ciasto do przygotowania którego nie musimy prażyć jabłek, wystarczy je tylko po umyciu i obraniu zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z kaszą manną i cynamonem. Jeżeli jabłka są kwaśne to można dodać trochę cukru. Tak więc nie ma czego się obawiać – szarlotka z bezą i kruszonk ą jest łatwa do zrobienia i każdemu(...)podzielić go na dwie części (1/3 i 2/3).Każdą część ciasta zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Przygotowanie jabłek. Jabłka umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cynamon i kaszę manną. Wymieszać. Z lodówki wyjąć większą część ciasta. Rozwałkować na blacie podsypanym mąką na prostokąt o wielkości trochę większej

Danka Pichci
sypana szarlotka z szarą renetą... 109

Składniki: jabłka szara reneta 1,5 kg, cukier 4 łyżki, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, kasza manna 1,5 szklanki, zimna margaryna 250 gram Obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do miski, wymieszać z cukrem(...)wierzchu ciasta poukładać kawałki zimnego tłuszczu, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim tanim ciastem na wyjątkowy deser, zwłaszcza z jabłkami szara reneta..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z antonówkami 147

Jesień to czas naszych pysznych polskich jabłek... Wrzesień i październik zawsze kojarzą mi się z szarlotką, jedynie wtedy na straganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję(...)szarlotki, mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak i mnie ! Zniknęła w  chwilę. Szarlotka z antonówkami Czas przygotowania: 3,5 godziny Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm  Składniki Ciasto: 2 żółtka 3 szklanki  mąki Puszysta Krupczatka Lubella 220 g zimnego pokrojonego w kostkę masła 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki drobnego cukru tłuszcz do formy

Kulinarne przygody Gatity
MIGDAŁOWA SZARLOTKA 150

Ciastem, bez którego nie wyobrażam sobie świąt jest szarlotka. To takie banalne, jednak ja uwielbiam jabłka, bo są polskie, łatwo dostępne, nie przemierzają tysięcy kilometrów zanim je kupię i są bardzo smaczne. Zawsze mam je w kuchni, do jedzenia na surowo, do pieczenia, do surówki i do ciasta. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie szarlotki i nie zamierzam tutaj dyskutować(...)gustami i preferencjami smakowymi – jedni lubią z kruszonką, inni z pianką, jeszcze inni w cieście półkruchym. Ja lubię połączenie jabłek i migdałów. Właśnie takie, jak dziś Wam pragnę zaprezentować: MIGDAŁOWA SZARLOTKA Składniki na 12 porcji : 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam mąki Gdańskie Młyny ) 200g masła 100g cukru brzozowego (ksylitol kupuję przez internet w Targroch ) 1 łyżeczka proszku

Dietolog
Jabłkowy przekładaniec 189

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki(...)koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Połowę jabłek wyłożyć na jedno z ciast jasnych, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić oba ciasta. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Szklankę mleka wlać

Ewusiowe Smaki