Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy
Kuchnia domowa AniDżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot
Kuchnia domowa Anikońcu Polska to królestwo jabłek! Na blogu jest już kilka przepisów na szarlotkę i to w najróżniejszych wersjach. Szarlotka z budyniem , szarlotka błyskawiczna lub szarlotka inspirowana amerykańskim apple pie , do spróbowania tych szarlotek gorąco zachęcam. Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z bezą. Są to pachnące jabłka odpowiednio przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową na bardzo delikatnym i cieniutkim kruchym(...)masło, wyrobić ciasto. Uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę. Przygotowanie jabłek Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, podzielić jabłko na ósemki, a następnie na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło dodać jabłka i pozostałe składniki, smażyć przez 6-8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia
SprawdzonaKuchnia.plsklepowe półki uginają się od przeróżnych odmian jabłek, nadszedł czas na upieczenie pysznej szarlotki . Mając sporo wolnego czasu w poprzedni weekend, zdecydowaliśmy się na wersję szarlotki z bezą i kruszonką . Spędzając miło niedzielne popołudnie w kuchni, przygotowaliśmy poszczególne warstwy jabłecznika, czyli kruche ciasto, prażone jabłka oraz puszystą i lśniącą bezę. To ciasto na kruchym spodzie łączy w sobie(...)ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka prażone: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Połowę jabłek wrzucić do garnka o grubym dnie, dodać wodę oraz sok z połówki cytryny, dusić na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną, co w zależności od gatunku owoców może potrwać
niecodziennikparypieczeniu, a zwłaszcza w dekorowaniu :) Chyba nie ma bardziej jesienno-zimowego deseru niż pieczone jabłka. Aromat unoszący się w trakcie ich pieczenia przypomina ten podczas pieczenia szarlotki. Pieczone jabłka są świetną, rozgrzewającą przekąską, która zadowoli każdego, gdyż możemy do nich dodać to, co lubimy. Ja tym razem użyłam żurawiny, orzechów, dżemu wiśniowego i waniliowego serka. Na wierzch obowiązkowo
My simple kitchenUwielbiacie jabłka? Macie dość szarlotki? Zróbcie "pierogi" z jabłkami - są to bardzo smaczne, kruche ciasteczka. Składniki: 3 szklanki mąki 225g margaryny zimnej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać
My World by Dagmara RekKiedy przychodzi jesień zawsze staram się coś zrobić z jabłek, czy to szarlotkę, czy sok z jabłek czy jabłka pieczone. Kiedyś dość często robiła je moja babcia, a dziś sobie przypomniałam o tym deserze, trochę zmieniłam, trochę dodałam i zaserwowałam :) Składniki: jabłka, miód, żurawina, masło, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jabłka umyć, odciąć półcentymetrowy kawałek z góry
Państwo Wojtczuk gotująprzygotowałam mój ulubiony kruchy spód z przepisu Michela Roux, później obrałam i pokroiłam jabłka, na końcu przygotowałam kisielową pianę. Złożyłam wszystko w całość i upiekłam. Wyszło wspaniale - szarlotka pachniała obłędnie, jabłka, których wcześniej nie poddusiłam, zachowały swoją jabłkową konsystencję , a jednocześnie zrobiły się przyjemnie miękkie. Kisielowa pianka doskonale osłodziła całość, poza tym jej różowy kolor dodał ciastu niewątpliwego(...)jest zdecydowanie coś dla Was. Szarlotka z kisielową pianką Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli kisielowa pianka: 1/2 opakowania kisielu żurawinowego (proszek) 2 białka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki cukru dodatkowo: 750 g jabłek Mąkę przesiać, wymieszać z solą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszarlotki chyba nikogo namawiać nie trzeba. Aby wyglądała bardziej "walentynkowo" z części ciasta wykroiłam serduszka i poukładałam na jabłkach. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. Upieczcie taką ukochanej osobie, na pewno będzie zachwycona. I wiadomo- przez żołądek do serca :) Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag . Jest
Smakołyki AsiCzas czytania: 2 min Dzień dobry, dziś zapraszam na kolejny wpis z serii ciast mało wymagających, jest to szybka szarlotka truskawkowa na pysznym kruchym cieście. Do dzisiejszego przepisu wykorzystamy truskawki, które wspaniale wzbogacają klasyczną wersję szarlotki. Połączenie jabłek i truskawek jest bardzo udane, doprawione szczyptą cynamonu smakują wyśmienicie! Oczywiście poza wkładem owocowym potrzebne jest dobre kruche ciasto! Kruche ciasto(...)jabłek 600 g truskawek 5 łyżek cukru lub 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do opruszenia Instructions Przygotowanie jabłek Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie na małe kawałeczki, włożyć do rondelka dodać cukier i cynamon. Jabłka dusić do chwili, kiedy zrobią się miękkie , a część soku odparuje. Jabłka odstawić
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na tę szarlotkę pochodzi ze strony wiszniowka.pl . Niby zwykła szarlotka ale bez kruszonki na wierzchu i przez to lepiej się prezentuje a i lepiej smakuje ;). Szybciej znika z talerza niż się robi ;). Polecam Składniki na ciasto (blacha 20×33): 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku(...)około 15 minut. Składniki na jabłka: Według przepisu powinno się kilogram jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z 3 łyżeczkami cynamonu. Do swojej szarlotki użyłam jabłka przygotowane na zimę (uprażone z cukrem i przyprawami) z litrowego i półlitrowego słoika. Wykładamy je na podpieczone ciasto. Składniki na bezę: 5 białek łyżeczka octu 250g cukru odrobinę
Mam apetyt na ...Jabłka to moim zdaniem największe kulinarne bogactwa jesieni:) Dlatego też często wtedy dodaję je do różnych potraw, najczęściej jednak do deserów. Oczywiście najbardziej popularnym deserem z jabłkami jest szarlotka, jednak bardzo często piekę też takie malutkie sakiewki wypełnione kleksem śmietany i jabłkami. Są niebywale kruche i naprawdę przepyszne! Gwarantuję, że na jednym nie skończycie:) Kruche
Z miłości do słodkościkruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO kruche z rabarbarem PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej – 100 g cukru białego
nietylkopasta.plwykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy na tortownicę i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni. Jabłka najlepiej szara reneta, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na 4 części. Jabłka rozdrabniamy w dwóch porcjach czas 10 s/obr.4. Wszystkie jabłka umieszczamy w naczyniu Thermomix i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Wlać(...)min/obr.4 Przez otwór w pokrywie obserwujmy stopień ubicia śmietany. Jeżeli śmietana ubije się na sztywno przed czasem należy natychmiast wyłączyć urządzenie Thermomix . Ubita masę wykładamy na jabłka i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Szarlotka z bita śmietana. Thermomix. The post Szarlotka z bitą śmietaną appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisySzarlotka jest dobra na wszystko, dosłownie! Jest ciastem, które jest lubiane przez większość pożeraczo - słodkości na tym ziemskim padole. Ciasto szybko zagniecione z zimnych składników, dobrze schłodzone, daje niemalże pewność, że wypiek się uda. Do niego nie można podchodzić z ciepłym sercem oj nie, tutaj trzeba wykazać się szybkością i wyrachowaniem(...)lodówki, a jeżeli zależy Wam na czasie to do zamrażarki. Jabłka, nie mogą zawierać zbyt dużo soku, najlepsze są twarde, nie za słodkie. I teraz ciekawostka, nasza szarlotka zawiera jabłka, z których uprzednio został w sokowirówce wyciśnięty sok. Dwie przyjemności, a jabłka tylko jedne :P Na blachę 40x24 potrzebujemy: 200 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego
MamaOskarka