Poznałam tajemnicę plackowania. 268Otóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest... nieżulenie nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód. Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać
Fiolka w kuchni
Comfort drink czyli kakao cywilisty na dzień dziecka raz! 191Składniki kubek/szklanka mleka krowiego bądź roślinnego kopiasta łyżeczka kakao starta czekolada mała płaska łyżeczka cukru/ksylitolu bądź miodu opcjonalnie : cynamon kardamon anyż przyprawa do piernika wanilia łyżka rumu łyżka słodkiego syropu smakowego Wykonanie: 1.Mały rondelek przepłucz wodą. Wlej do niego mleko. 2. Zagrzej mleko. Gdy będzie ciepłe a)wsyp kakao przesiewając je przez sitko/zaparzacz do herbaty b)kakao wsyp
Fiolka w kuchni
Śniadaniowe mohito - krem jaglany z bananem, jabłkiem i awokado. 226Rozpustne,ale zdrowe śniadanie gotowe! W sam raz na jutrzejszy ciężki poniedziałkowy poranek... Składniki: 80gram kaszy jaglanej 2banany 1awokado 1jabłko 150gram jogurtu naturalnego śliwki syrop cynamon Wykonanie: 1. Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie lub mleku a) do rozgrzanego garnka wsyp kaszę b) przez 2-3 minuty praż ją c) zalej wodą lub mlekiem d) gotuj pod przykryciem do miękkości
Fiolka w kuchni
sezamowa chałwa z bakaliami 186szczęście się skończyło i opis określał zawartość śladowych ilości). Jednego składnika nie było wcale ( chodzi o miód), zaś w zamian oferowano cały " garnitur" dobroci w postaci: syropu kukurydzianego, oleju palmowego, gumy... Nie czytałem do końca składu, odłożyłem towar na półkę i pomaszerowałem do domu. W domu w spokoju zrobiłem prawdziwą chałwę i delektując się jej smakiem, zagłębiłem się
Miód i pieprz
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami 147waniliowym umieszczamy w garnku i gotujemy, całość powinna się zredukować do ok 200 ml, apotem studzimy. W misce umieszczamy obie mąki, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy, dodajemy ostudzony syrop winny i mieszamy. Dodajemy partiami 200 ml mleka ryżowego, 2 jajka aż całość będzie zwarta ale jednocześnie miękka (plastyczna). Na końcu dodajemy pistacje, mieszamy i masę przenosimy za pomocą łyżki
Szybko Tanio Smacznie
Nalewka z czarnego bzu z wanilią i kawą 249owoce włożyć do garnka i zalać 0,5 l wody. Gotować minimum godzinę. Odcedzić i odcisnąć sok. Do soku dodać cukier i gotować aż nabierze lśniącej konsystencji podobnej do syropu. Zdjąć z ognia. Dodać cukier waniliowy i zaparzoną kawę. Wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia dodać wódkę i spirytus. Przelać do butelek, zamknąć i odstawić w ciemne
My simple kitchen
.1085. bułeczki na sobotę 222dzisiaj, mam jeszcze tylko przepis na bułeczki :) GO VEGAN! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej (lub innej dowolnej) ~1/3 łyżeczki gumy guar ~125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki mleka roślinnego jeśli ciasto będzie za gęste ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar i proszek mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki
breakfast of dreams
Szybka tarta na spodzie z ciastek HIT z kremem śmietankowo-kajmakowym bez pieczenia 468składniki ubijamy na sztywny krem i wylewamy na schłodzony spód. Dekorujemy świeżymi owocami, płatkami migdałów lub kruszoną czekoladą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. U mnie dodatkowo oblane syropem klonowym, który po prostu ładnie się prezentuje. Smacznego
Be Fit Be Strong
Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem 242Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego Wykonanie: Mięso kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników przygotować marynatę. Marynatą zalać mięso
kolorowotorcikowo
Pudding chia z owocami 210porzeczki i poziomki, teraz można wykorzystać maliny czy jeżyny. Można też pudding barwić rozpuszczonym kakao, kawą, sokiem z buraków, kurkumą, czy barwnikami spożywczymi, doprawiać cukrem lub ekstraktem waniliowym, cynamonem, syropem smakowym. Świetnie smakuje też ze świeżymi owocami. Pudding chia z owocami: dla 2 osób 3 łyżeczki nasion chia 250 ml soku pomarańczowego 1 kopiasta łyżka jogurtu greckiego mix owoców (porzeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
domowy sok z malin 188składniki: 2000 g malin 500 g cukru wykonanie: Maliny mieszamy z cukrem, rozgniatamy lub miksujemy na średnich obrotach przy pomocy robota kuchennego np. Thermomixa. Następnie podgrzewamy
Domowy Smak Jedzenia
Jeżyny w soku własnym 273nich przechować na zimę. Chciałam też, by zawierały sto procent owoców, bez dodatku wody, by móc je dodać do zimowej rozgrzewającej herbatki lub płatków owsianych. Zrobiłam więc jeżyny w syropie, a właściwie we własnym soku. Pyszne i aromatyczne, zachęcam do zrobienia! jeżyny cukier Do słoików wsypać umyte jeżyny (prawie do pełna) i zasypać cukrem - ok. 5 łyżek cukru na słoik
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pyszne brownie w wersji fit 220naszego zdrowia właściwości, m.in. obniżają poziom cukru we krwi. Składniki: - 250 g drobno startej cukinii - 250g mąki ryżowej/owsianej lub innej dowolnej - 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy (lub więcej w zależności jak słodkie lubimy brownie) - 1/4 szklanki oleju (ja użyłam kokosowego stopionego) - 2 jajka - 5-6 posiekanych suszonych śliwek - 4-5 łyżek naturalnego kakao
zdrowa vege kuchnia
Sernik z truflami i wiśniami 182100g rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 750g sera twarogowego Emilki od Mlekomy 4 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 250g serka mascarpone od Mlekomy 10 cukierków trufli 2/3 szklanki wiśni z syropu lub kompotu 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (ja dodałam pudding) Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka zmielić w blenderze, połączyć z rozpuszczonym masłem i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dobrze docisnąć
Cakes By Kejt
Gofrowa prostota na środek tygodnia. 261Cukiniowe gofry z syropem klonowym, masłem i tymiankiem Proste, już chyba klasyczne, bo cukiniowe, ze zwykłym masłem, ze słodkim akcentem, coś prostego, a tak dobrego W małych czynach uświadamiam sobie jak bardzo się zmieniłam.. i chyba nawet na plus
More food, love and dreams