Silikonowy Worek (klik) Świąteczne opaski (klik) Biała bluzka z koronką (klik(...)Zestaw biżuterii (klik) Świąteczne kolczyki (klik) Nasz domek już stoi i przypomina, że święta tuż tuż… Zachęcam i Was bo to świetna zabawa z dziećmi
Radość kipiąca uśmiechem.smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie:) W Niedzielnym Kucharzu wdrażamy lekko postną dietę, bez zbędnych kalorii i niekoniecznych dodatków. Zapraszamy Was do spróbowania przepisów, których znalezienie zajęło nam naprawdę(...)zrobienia menu lżejszego, bez mięsa, nie przeładowanego przyprawami, opartego o składniki zdrowe, o właściwościach oczyszczających organizm. Postanowiliśmy wyszukać zestaw postnych przepisów na okres przedświąteczny, żeby przygotować lepiej organizm na świąteczny wypas. Pomysł nie jest dyktowany względami religijnymi, po prostu obydwoje stwierdziliśmy, że potrzebujemy odmiany, że trzeba pozbyć się toksyn i zbędnych kilogramów. Zresztą trzeba dodać, że dawne adwentowe posty
Niedzielny kucharzNarodzenia Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy(...)Wietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku. Zwany jako badian. Owoce anyżu przypominają gwiazdy. Ma słodko - korzenny smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się
Ciastka - domowe słodkościPropozycje na świąteczne wypieki (będą aktualizacje :) Choinka - wyśmienita przekąska Słodka gwiazda świąteczna z ciasta drożdżowego Strucla makowa - Makowiec zawijany Makowiec w kształcie kwiatu Makowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami
Uwaga Babcia GotujeSmaczne i bardzo łatwe do zrobienia wafle z mlekiem w proszku są częstym deserem na moim świątecznym stole. Wafle są umiarkowanie słodkie, jeśli więc ktoś lubi bardziej słodkie, powinien dodać więcej cukru. Wafle z mlekiem w proszku to deser z mego dzieciństwa, gdyż był to najłatwiejszy do zrobienia i przez wszystkich lubiany smakołyk. Oprócz smaku wafle mają jeszcze tę zaletę(...)przygotowania wafli najlepsze jest pełne mleko niegranulowane z zawartością 26% tłuszczu (niebieskie opakowanie). Wafle bardzo dobrze smakują zarówno z orzechami, jak i bez nich, są pysznym urozmaiceniem wśród świątecznych wypieków. Robicie sami wafle, czy wolicie raczej te ze sklepu? Ilość porcji: 21 o wymiarach 7 cm x 4 cm Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Składniki na wafle z mlekiem
Kuchcik gotujeKandyzowanej skórki z pomarańczy używam od czasu do czasu, szczególnie w okresie świątecznym. Kandyzowanie owoców oznacza ich obróbkę w coraz większej ilości cukru. Domowy sposób pozwala mi kontrolować tę ilość, poza tym daje pewność, że w słoiczku nie pojawi się dodatkowy konserwant. W naszych warunkach nie mamy dostępu do prawdziwie dojrzałych pomarańczy, zatem niezwykle istotne w całym procesie przygotowania jest(...)ciast i deserów po dwóch dniach. Po otworzeniu słoiczka przechowywać w lodówce nawet do pół roku. Ten zapas skórki pomarańczowej przygotowywałam z myślą o makowcach, keksie i wiewiórce świątecznej . W ten sam sposób można przygotować skórkę przeznaczoną do deserów. Trzeba wtedy pokroić skórkę w podłużne paseczki
Weekendy w domu i ogrodzieBrukselka stanowi tradycyjny dodatek do świątecznego obiadu w krajach anglosaskich. Muszę przyznać, że ta tradycja bardzo przypadła mi do gustu, ponieważ w Polsce znałam jedynie wersję brukselki w zupie, a mieszkając na Wyspach dowiedziałam się, że można ją jeść gotowaną, pieczoną czy smażoną, a każda wersja jest niezwykle smaczna. Na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z warzywami(...)kasztanami czy zapiekaną pod serem . Dzisiejszy przepis - brukselka z jałowcem będzie ciekawym urozmaiceniem każdego obiadu, nawet świątecznego. Wasi goście z pewnością będą zaskoczeni kontrowersyjną brukselką przygotowaną w ten sposób. Polecam! Brukselka z jałowcem Składniki: 2-3 szalotki w zależności od wielkości 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki owoców jałowca 500g brukselki 250ml bulionu warzywnego oliwa i masło do smażenia
Codzienne GotowanieWitajcie, Bardzo orzechowy torcik inspirowany pralinkami Ferrero Rocher. Bezglutenowy i bez mąki. Idealne ciasto na świąteczny stół. Choć może nie należy do ciast niskokalorycznych ze względu na sporą ilość orzechów to warto go zrobić - szczególnie na święta. Nie tylko pysznie smakuje ale także pięknie się prezentuje dlatego może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Do osłodzenia ciasta możecie użyć
Health-Fit-LifeIdą idą! Zbliżają się wielkimi krokami! T ak – o Świętach mówię! Jeszcze tylko kilka dni i usiądziemy z bliskimi przy wigilijnym stole, a potem spędzimy dwa świąteczne dni na odpoczynku, rozmowach z bliskimi, no i zapewne jedzeniu. Jedni co roku trzymają się tradycji, a inni wręcz przeciwnie – starają się zaskoczyć bliskich czymś nowym, innym, może bardziej nowoczesnym(...)przepis na wspaniały schab, który jest świetnym pomysłem na świąteczny obiad, zarówno dla tradycjonalistów, jak i tych, którzy nie boją się nowości! Schab jest takim rodzajem mięsa, które możemy przygotować na setki różnych sposobów i podawać zarówno jako danie obiadowe, jak i dodatek do kanapek. Gwarantuje, że kto spróbuje choć kawałeczek zawsze prosi zarówno o dokładkę, jak i o przepis
Ostra na Słodkobardzo ciekawa gra, a mianowicie "Gra o Tort" , która wzbudziła wielkie zainteresowanie u dzieci moich znajomych i ich samych. Z racji, że Mikołaj nie zawsze może mieć pomysł na świąteczny prezent - może to ona będzie ciekawą propozycją, która znajdzie się w jego worku. Tym bardziej, że do rozdania mam dwa egzemplarze, lecz najpierw krótki opis, a potem zapraszam wszystkich(...)grających wciela się mistrza cukierniczego i dąży do wygrania turnieju, w którym zadaniem jest upieczenie najlepszego tortu. Może będzie to tradycyjny tort weselny, tort urodzinowy, ciasto dla zakochanych, ciasto świąteczne lub ciasto na Halloween? Pamiętajcie, że należy być czujnym wobec swoich rywali i nie mieć wyrzutów sumienia w podkradaniu im brakujących składników! Zresztą również kto pierwszy ten lepszy
Di gotujePierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g masła extra 100ml mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula
Szalona Kuchnia EwelinyLubię ten czas. Lubię kupować prezenty, robić ozdoby na choinkę. Lubię też układać świąteczne menu i testować nowe przepisy, żeby móc podzielić z Wami już sprawdzonymi recepturami na wigilijne potrawy i świąteczne wypieki. Lubię te wszystkie zapachy i aromaty, które wypełniają kuchnię w tym czasie (żeby nie było, zapach duszonej kapusty czy bigosu też lubię;). I chyba pora najwyższa rozpocząć
Obiad gotowygarze za okno, jeszcze bardziej zyskuje na smaku. Wyobraźcie sobie tylko, jakiego “kopniaka” dostaje po godzinie w pieczenia. Spróbujcie tego w te święta. Przepis na bigos świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów(...)dnie garnka prawie nie powinno być płynu. Teraz przełóż wszystko do brytfanki i piecz w 160 stopniach przez godzinę. Wesołych i smacznych świąt! Artykuł Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskagrzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek
Dieta bez mlekaTarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – sprawdzi się zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na ciepło. Idealnie pasuje do barszczu czerwonego. Podane składniki dotyczą formy o średnicy 24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki: Składniki na kruchy spód do tarty: 250 g mąki(...)kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć formę z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W międzyczasie z pozostałej 1/3 ciasta wyciąć gwiazdki lub inne wzory. Przepis na świąteczną tartę z kiszoną kapustą i grzybami: W miseczce rozbełtać jajko, dodać śmietanę oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z kapusty i grzybów. Całość zalać masą śmietanowo
Kulinarne Przeboje