surówka z kapusty kiszonej - 1244 przepisów (strona:38/83)

Smażona ryba z marynaty 95

stron na złoty kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Taką rybę można podać z ziemniakami, frytkami lub pieczywem i surówką np. z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html) lub z tartej marchewki z chrzanem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/surowka-z-marchewki-z-chrzanem.html). Przepisy na te i inne surówki znajdziecie na moim blogu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Kapusta kiszona zasmażana 166

Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
soczysty dorsz atlantycki na obiad z pieczonymi serowymi ziemniakami:airfryer 9240/30 148

lodówce,urządzenie nagrzać na 190 C i posygnale filety położyć na papierze do pieczenia w koszu skórką do dołu, wierzch posypać bułką tartą i piec 22 minuty SURÓWKA: 20 dag kapusty kiszonej wymieszać z pokrojoną cebulką małą, do smaku doprawić cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym na papierze do pieczenia dorsz jest bardzo delikatny i soczysty - nie wysuszony, ziemniaki są aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym… 78

Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na surowo. Surówki ze świeżej kapusty są orzeźwiające, chrupiące, smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy surówkę z kapusty, marchwi, cebuli, jabłka i oleju. Możemy jednak wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i przygotować surówkę z białej

Tajemnice Smaku
Kapusta czerwona kiszona 65

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki. Skład 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg) 1 duże winne jabłko 1 duża

Tajemnice Smaku
Surówka z kiszonej kapusty i ogórków 73

pieczonym filetem z kurczaka. Teraz zimą bardzo polecam Wam taką surówkę. Potrzebujemy: 50 dag kiszonej kapusty 8 średnich ogórków kiszonych 2 średnie marchewki  1 mała cebula sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 4 łyżki oleju natka pietruszki według uznania Wykonanie pysznej surówki:   1. Kapustę płuczemy i odciskamy z wody, drobno kroimy. Ogórki ścieramy na tarce

Izabelawkuchni
Surówka z kiszonej kapusty 106

domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 szalotka 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać

Kardamonovy
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 166

około 4 szklanek obranego z kości mięsa . Odpowiada 8 szt przepiórek lub jednej kurze rosołowej . Skórki zostawiamy ) warzywa odłowione z rosołu ( gotowana cebula,por , 2 marchewki , seler korzeniowy , kawałek kapusty , korzeń pietruszki , generalnie wszystko co wkładaliśmy do gara ) 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 kostki rosołowe drobiowe 1 płaska łyżeczka, gałki muszkatołowej 2 łyżeczki czarnego , mielonego pieprzu ( można(...)minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Przelewamy na sito i jak makaron hartujemy zimną woda . Polecam podawać odsmażone na maśle z sosem koperkowo – śmietankowym i surówką ” Marokańską” z kiszonej kapusty .. Pychota Smacznego ! Artykuł Kozackie pierogi z farszem drobiowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 148

magazyny” witamin musiały wystarczyć do kolejnej wiosny. Specjaliści żywienia są zgodni, późne odmiany kapusty są najlepsze do samodzielnego kiszenia, zawierają bowiem najwięcej cukru, który sprzyja procesom fermentacyjnym. Kapusta kiszona sałatkowa, serwowana jako surówka z innymi tartymi warzywami, będzie znakomitym dodatkiem witaminowym na każdym stole. Jakie witaminy znajdziemy w kiszonej kapuście? Jest ona źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy(...)Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, oczyszczające organizm z nadmiaru wolnych rodników, których nadmiar może powodować nowotwory. W kapuście kiszonej znajdziemy również związki siarki, cynku, manganu, wapnia i żelaza. To dzięki nim nasz organizm może prawidłowo funkcjonować kiedy na zewnątrz jest chłodno i pochmurnie. Witaminy A i C w burakach Szukasz szybkiego sposobu na witaminowy zastrzyk? Sięgnij po buraczki

Tradycyjna Kuchnia
Babka ziemniaczana z kabanosami 81

tłuszczu cebulka i najlepiej kiełbasa lub boczek. W dzisiejszej wersji użyłam kabanosów o smaku pepperoni, które dodatkowo dodają fajnej pikantności babce. Po upieczeniu podajemy koniecznie w towarzystwie surówki (dobre z kapustą kiszoną) lub sosu np czosnkowego. Moim zdaniem babka jeszcze lepsza drugiego dnia, odsmażona na patelni na tłuszczu. Polecam też Babkę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków . PRZEPIS NA BABKĘ ZIEMNIACZANĄ

Dorota Smakuje
Pietruszkowe kopytka z młodych ziemniaków 159

wody, odłóż na bok do przesuszenia. Ja zawsze jeszcze podsmażam kluski, ale to Twój wybór co dalej z nimi zrobisz O tej porze roku smakują najlepiej z surówkami z młodej kiszonej kapusty. Smacznego!   Artykuł Pietruszkowe kopytka z młodych ziemniaków pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Karkówka w sosie chrzanowym 85

zasmakuje. Mięciutka karkówka w kremowym sosie z dodatkiem marchewki innych warzyw to danie, które zawsze się sprawdzi. Podajemy ją z gniecionymi ziemniakami albo kluskami śląskimi i surówką np. z kiszonej kapusty.   Składniki na karkówkę w sosie chrzanowym z warzywami: 0,5 kg karkówki wieprzowej cebula szklanka włoszczyzny (mrożonka lub świeża: marchew, seler, por, pietruszka – pokrojone w paski

e-PrzepisyKulinarne
Ryba smażona w cieście 116

gorącym oleju. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wyjmowałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Taką rybę można podać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, lub jako przekąskę np. z sosem czosnkowym. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Żeberka w sosie pomidorowym 159

coś konkretnego na obiad, nie tracąc dużo czasu na jego przygotowanie. Jeszcze lepiej , żeby był to obiad dwudaniowy. Wybór padł na żeberka w sosie pomidorowym, które podam razem z surówką a do sosu ugotuję makaron i będzie jako pierwsze danie. Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 kg mięsistych żeberek ząbek czosnku olej z oliwek przecier pomidorowy(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie można ugotować sobie makaron i zaserwować go z sosem od żeberek jako pierwsze danie Żeberka z odrobiną sosu można podać z surówką np z kiszonej kapusty. SMACZNEGO

zielonacukinka
Szybkie danie jednogarnkowe z kiełbasą i ziemniakami 129

czas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy fasolę z puszki i delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką np: z kiszonej kapusty. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bakłażan nadziewany kaszą jaglaną 156

uznania solą i pieprzem. Nakładamy farsz do skórek, na górze układamy plasterki pomidorków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Podajemy z ulubioną surówką lub z kapustą kiszoną skropioną olejem tłoczonym na zimno

Szkrab Je Sam
Schabowy po królewsku – przepis na obiad 344

przygotować nawet dzień wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec przez kilka minut w piekarniku. Schab można podać jako samodzielne danie, albo w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki np. z kapusty kiszonej. Zamiast schabu można wykorzystać również pierś z kurczaka, będzie równie smacznie. [embed]https://youtu.be/R7rMeLrgLzA[/embed] Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji): około 600 g schabu bez kości

e-PrzepisyKulinarne
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 149

garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty  Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki wołowe

Szybko Szybkowar
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 170

jeśli nie lubicie. Ilość sosu zależy od waszego zapotrzebowania możecie proporcje zwiększyć lub zmniejszyć.Następnie z powrotem wkładamy kuleczki do sosu. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Surówkę proponuję z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 268

mięsa i nie gotujemy już potrawy dłużej niż tylko do podgrzania mięsa żeby nie ulotnił się aromat chrzanu. Ozora w sosie chrzanowym podałam z puree ziemniaczanym, ogórkiem kiszonym i surówką w kapusty

Smaczna Pyza
Polędwica dorsza pieczona w piecu 184

puree ziemniaczanym z dodatkiem zielonego groszku (rzadko w wersji nadmorskiej - z frytkami lub pieczonymi ziołowymi ziemniakami, bardziej mi pasują do drobiu i wołowiny) oraz z wspaniałą surówką przygotowaną z kiszonej kapusty, jabłek, marchwi i cebuli doprawioną pieprzem, cukrem, zalaną niewielką ilością oleju. Czasem podaję pieczonego dorsza z warzywami przygotowanymi na parze lub z patelni z dodatkiem chili i czosnku

Zasmakuj Kuchni
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 208

garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty  Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki wołowe

Szybko Szybkowar
Babka ziemniaczana 181

sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy.  Wiele osób uważa, że babka najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, podsmażona na złoty kolor na patelni. Składniki

Codziennik Kuchenny
soczysty i aromatyczny dorsz pieczony na obiad: airfryer 9240/30... 682

złocisty kolor, filety lekko można z papieru nakładać na talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański zestaw: FRYTKI, KOTLET I SURÓWKA ;) 120

międzyczasie przygotować kotlety z tofu czyli pokroić kostkę tofu na plastry, posolić, obtoczyć w tartej bułce albo nie i usmażyć (na oleju kokosowym oczywiście) , no i jeszcze surówka, czyli wyciągamy kapustę kiszoną ze słoika od mamy, do drugiej miski ogórki kiszone z drugiego słoika od mamy, do tego pomidory, czerwona papryka, trochę sałaty i pół godziny po powrocie ze spaceru

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Domowy syrop miodowy, na odporność, na kaszel, na gorączkę, na zdrowie. Ziołowy, cytrynowy, różany. 182

jest, aby zrezygnować z posiłków wychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej używać soli

Naturalna Kuchnia
Kotlet schabowy po myśliwsku. 168

łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę

Przepisy i porady kulinarne