żelaznych zapasów domowej spiżarni – puszka pomidorów, puszka tuńczyka, kilka filecików anchois. Skubnięta z kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej(...)przeciśnięty czosnek, chwilę razem smażymy aż czosnek straci surowy zapach i wlewamy pomidory z puszki. Jeśli używacie tych w całości, warto je zgnieść w dłoni, widelcem lub łyżką. Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż odparuje 1/3 płynu. Całość blendujemy. Dopiero po zblendowaniu pomidorów z cebulą i czosnkiem wkładamy do sosu mięso tuńczyka
Karo in the Kitchenciepłą kolację. Składniki: 4 tortille 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej małej 1/2 pomidora 1/4 papryki czerwonej mała cebulka 80 g sera żółtego przyprawa do gyrosa sól pieprz Sos czosnkowy: 150 g jogurtu naturalnego gęstego 2-3 łyżki majonezu sól pieprz 3 ząbki czosnku Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości(...)kapustą i serem startym na tarce o dużych oczkach. Doprawić lekko solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tortille rozłożyć. Posmarować sosem czosnkowym. Ułożyć z jednej strony warzywa, potem rozłożyć kurczaka. Całość polać sosem i ciasno zwinąć w rulon. Raclette rozgrzać. Ułożyć tortille. Docisnąć np deską do krojenia. Zrumienić z obu stron
Ewusiowe SmakiUdka i podudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 6 nóg z kurczaka olej rzepakowy do smażenia MARYNATA: 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej SOS POMIDOROWY(...)leżały jedno przy drugim. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać
https:KKuchniaMniamwww.mgotuje.pl Pewnego popołudnia nabrałam ochoty na zjedzenie rybki. Zajrzałam do lodówki, sprawdziłam jej zawartość i zobaczyłam słoiczek z kaparami. Na pierwszą myśl przyszedł mi sos kaparowy Ugrillowałam pstrąga łososiowego, podałam go na sałatce z rukoli z dodatkiem w/w sosu. Całość wyszła pyyszna. Lekko ostry, wyrazisty sos idealnie pasował do ryby(...)sałatka była idealnym dodatkiem. Polecam wypróbować przepis, dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało Post Pstrąg łososiowy na rukoli z sosem kaparowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól
Smakowity Blog Kulinarnycienkim cieście. Ziemniaki przyprawione chili zapewniają oryginalny smak. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego chili sól 2 łyżki oliwy Składniki (sos) 1 szklanka mleka 1 białko 4 łyżki oleju 1 łyżka roztopionego masła Składniki (pozostałe) 1 paczka yufek do baklawy 1 żółtko sezam Przygotowanie Żeby przygotować farsz, obrać i umyć ziemniaki(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać koncentrat. Mieszać jeszcze chwilę. Wymieszać cebulę z koncentratem razem z ziemniakami i przyprawić chili i solą. Żeby przygotować sos, wymieszać mleko, białko, olej i roztopione masło. Jedną yufkę rozłożyć na blachę. Posmarować sosem. Na niej rozłożyć drugą, posmarować sosem i położyć trzecią yufkę. Następnie na jednym brzegu rozłożyć farsz
Tureckie Przepisyposypania kiedy wałkujemy) 2 łyżki skrobii pszennej 3 łyżki mąki Składniki (farsz) 1 duża cebula 1 paczka szpinaku zmrożonego 200g sera typu feta pieprz czarny słodki pieprz czerwony Składniki (sos) 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju Składniki (do dekoracji) czarnuszka do posypania Składniki (do posmarowania blachy) olej Przygotowanie Ciasto: Wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto. Trzeba mieszać przez(...)patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień. Przykryć patelnię. Dusić je, aż wyparuje woda. Wyłączyć ogień. Ugnieść ser widelcem. Dodać ser i przyprawy do farszu. Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu widelcem dokładnie. Podzielić ciasto na 5 kawałków. Rozsypać makę z skrobią na stolnicy. Wałkować ciasto na okrągłe placki, jak się da najcieniej. Przekroić na pół. Posmarować
Tureckie Przepisyparu dniach przerwy witam Was przepisem na pysznego kurczaka. Przygotowanie trwa tylko chwilę, jest bardzo smaczny i soczysty. A zapach... mieszanka imbiru, sosu sojowego i przypieczonej, czerwonej cebuli jest wspaniała. Sos powstały podczas pieczenia idealnie nadaje się do polania ryżu czy puree. Składniki: 6 nóg kurczaka 1 cebula czerwona 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 5 łyżek sosu sojowego ciemnego(...)mielony pieprz oliwa z oliwek Nogi kurczaka nacieramy słodką papryką, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czerwoną cebulę kroimy w pióra, dodajemy ją do naczynia, układamy plasterki imbiru. Całość polewamy sosem sojowym i pieprzem, przykrywamy, odstawiamy do lodówki na 4-5godzin. Przed upieczeniem polewamy mięso oliwą z oliwek. Pieczemy w zamkniętym naczyniu przez 70 minut od momentu nagrzania piekarnika
Gotowanie i blogowanieDzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę
Kuchnia Pełna Pasjigryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera – obrane i pokrojone w większe kawałki 4-5 liści kapusty włoskiej (lub chińskiej), drobno posiekanej sos sojowy, sól, cukier, pieprz posiekany szczypior lub dymka Pokrój tofu w drobną kostkę, przełóż do miski i zalej 5 łyżkami sosu sojowego. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź(...)niego olej, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, posól, wrzuć warzywa i gotuj do miękkości. Następnie dodaj do zupy tofu razem z sosem sojowym, doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Wyłów warzywa (oprócz kapusty). Dopraw sosem sojowym, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W miseczkach ułóż makaron, zalej zupą, posyp zieleniną
Qlinarnie i QlinarnieDawno nie robiłam tej zapiekanki a uwielbiam takie połączenia, za każdym razem praktycznie coś nowego dodaje. Brokuł jest bazą, sos beszamelowy podstawa, nieraz całość polewam roztrzepanym jajkiem i daje więcej sera ale o tym w innym wpisie wówczas powstaje coś al'a zapiekanka warzywna. A teraz prezentuje pyszne warzywa zapiekane z beszamelem i serem sałatkowym. Składniki 1 brokuł 1/2 opakowania(...)patelni, brokuły i pozostałe warzywa które się gotowały na parze. Całość możemy przemieszać razem już w naczyniu. Warzywa posypujemy serem sałatkowym lub fetą. I zabieramy sie za robienie sosu beszamelowego. Składniki na sos beszamelowy 50 g masła (2 duże łyżki) 2 kopiaste łyżki mąki 300 ml mleka 1 garść startego na małych oczkach miękkiego żółtego sera 2 garście startego
Piekielna Kuchnia Patiśrednia cebula 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól morska pieprz kolorowy Składniki na sos: 250 ml śmietany 30% 250 ml wody 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżka mąki pszennej 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego Primo Gusto Do smaku(...)osiem równej wielkości kulek. Makaron ułożyć na kształt gniazd w naczyniu żaroodpornym 26*20 cm. Do każdego gniazda włożyć mięsną kulkę i lekko docisnąć by mięso wypełniło gniazda makaronowe. Sos: Wszystkie składniki na sos energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Sosem zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać sezamem. Całość posypać równomiernie mozzarellą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego
Ala piecze i gotujewłasnej kuchni! Szykujcie się, bo czeka Was prawdziwa tajska uczta! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron ryżowy – dla 2 osób * filet z kurczaka – ok. 250 g * sos sojowy -2 łyżki * olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * kiełki fasoli mung – 1 garść * pasta tamaryndowa – 2 łyżeczki * brązowy cukier – 2 łyżeczki(...)prawdziwego , pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ). SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym. Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut
Ostra na SłodkoNiektórzy skarżą się na jej specyficzny posmak, gorycz. Jednak odpowiednio ugotowana oraz z dobrymi składnikami nabiera naprawdę ciekawego smaku. Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej, to pulpety w sosie pomidorowym. A do tego krem o smaku sera z… ziemniaka ;) Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 pora 1 cebula czerwona 1 papryka 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego(...)otrębów owsianych sól pieprz czosnek Sos pomidory: 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól cukier pieprz Krem serowy: 2 duże ziemniaki 1/3 szklanki płatków drożdżowych szczypta kurkumy kilka łyżek wody sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy dwiema szklankami wody, delikatnie solimy i gotujemy, aż zmięknie i wchłonie cała wodę. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną
Jacob Tastes