sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:76/101)

Coś jak pizza, ale inaczej. Super 292

rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Smażyć aż lekko zmięknie, wtedy dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, obsypać ziołami. Ja miałam włoską mieszankę ziół, ale możecie dodać oregano lub mieszankę ziół suszonych. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Mozzarellę pokruszyć, ser twardy zetrzeć na tarce. Cisto drożdżowe – Następnie wyrośnięte drożdże dodać do mąki i dokładnie zagnieść ciasto jak każde ciasto drożdżowe(...)ciasto wystawało poza boki formy. Ciasto lekko przygnieść do dna i boków, pozostałe ciasto niech zwisa na zewnątrz. Będzie potrzebne do zaklejenia ciasta. Posmarować dno ciasta dowolnym sosem pomidorowym lub ketchupem. Wyłożyć grzyby z cebulą, obsypać kiełbasą i serami. Drugą część ciasta rozwałkować o średnicy takiej jakiej jest dno formy. Położyć je na górę, następnie odwinąć brzeg spodniej warstwy ciasta

Kuchnia Pokoleń
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 222

selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek natki pietruszki - po 3 gałązki: majeranku, oregano, tymianku (bądź po łyżeczce suszonych) - garść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy(...)oliwek - 1 ząbek czosnku  Marchew, seler naciowy i korzeniowy, cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce o drobnych oczkach (zioła siekamy). Całość przekładamy do dużego garnka o grubym dnie

Be Fit Be Strong
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 154

mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata Autorka: Paola Gavin Wydawnictwo Buchmann 3. Slow West Wege. Kochaj, gotuj(...)przepisy szwedzkie wykorzystywały wszystko bez marnowania, były dostosowane do pór roku i opierały się na lokalnych składnikach. Nowa kuchnia szwedzka w wersji wege Karoline Jönsson to mrożone owoce, suszone grzyby, konfitury, które przechowują smak lata, warzywne wędzonki, typowe dla krajów skandynawskich przyprawy jak cynamon i lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda

Ugotowane pozamiatane
Kotleciki z suszonych grzybów 168

granat i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Grzyby umyć, przełożyć do garnka i zalać zimna wodą. Zagotować i gotować około 15 minut. W międzyczasie pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju cebulę. Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Grzyby odcedzić z wody, przestudzić. Przez maszynkę do mięsa przekręcić grzyby, bułkę i podsmażoną cebulę, dodać jajko, pietruszkę i przyprawy(...)tartej. Na patelni rozgrzać olej i układać kotleciki. Smażyć po około 5 minut z każdej strony. Smakują wybornie zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Świetnie do nich pasuje sos koperkowy...Smacznego

Gosia gotuje
Klops nadziewany w sosie grzybowym 133

bułki tartej 3 kopiaste łyżki mąki 1 duża cebula 6 plasterków topionego sera tostowego keczup (może być z TEGO przepisu) natka pietruszki 1 płaska łyżka majeranku 25 g grzybów suszonych sól, pieprz olej Grzybki zalewamy 1,5 szklanki wody i czekamy aż zmiękną. Następnie gotujemy je i kroimy w paseczki. Trochę wody wyparuje więc uzupełniamy ją tak żeby(...)układamy klopsy. Pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Na 30 minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić

Marder&Marder Manufacture
Obiady w styczniu 140

orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron ryżowy z pak choi Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron z marchewką i grzybami shitake Makaron z pesto z rukoli Makaron z pieczarkami, cukinią(...)penne ze szpinakiem i pieczarkami Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierogi z pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 122

grzybów które marynowałam, suszyłam i obgotowane mroziłam. Taka zapiekanka ziemniaczana to świetna propozycja na wykorzystanie właśnie takich pomrożonych grzybów. Wystarczy kilka składników i mamy wspaniały obiad lub kolację. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem zwolenniczką wszelakich zapiekanek i potraw jednogarnkowych, więc zapraszam:). ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 1 kg średniej wielkości ziemniaków 30 dag obgotowanych grzybów leśnych lub świeżych(...)krótko pogotować na parze (ja wolę gotowane na parze). Cebulę, kiełbasę i grzyby pokroić i podsmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Dodać śmietankę, zieleninę i krótko poddusić, aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać dość gęsto warstwę przestudzonych ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Zalać ziemniaki przygotowanym sosem, wyłożyć starty na grubych oczkach ser (odrobinę odłożyć) i poukładać kolejną warstwę

Pieguskowa Kuchnia
Roladki z kapustą i grzybami 163

Wyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki:70 dag łopatki (można użyć karkówki),30 dag kapusty kiszonej,suszone

Delicious Titbits
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 199

Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach

Słodko-Słony Świat Ilony
Gulasz wołowy z marchewką i suszonymi grzybami 192

średniej wielkości cebule 2 garście suszonych grzybów + 1 szklanka wrzącej wody 1 lampka czerwonego wina (półsłodkiego) 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (w kostkę). Wołowinę oprószyć pieprzem i wymieszać. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić. Marchewkę obrać(...)mniejsze kawałki grzyby i wlać wodę z moczenia grzybów. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Dusić 35 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Sos posmakować, doprawić

Ugotować
Rosol z rosolu z wczoraj 153

domów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane(...)wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru  5 cm skórki z imbiru  2 łyżki grzybów mung*  sól   1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej  100 g makaronu soba, ryżowy lub  sojowy  pieprz  3 łyżki sosu ostrygowego  3 łyżki marynowanego bambusa*  1 łyżeczka sosu ostrygowego  sok z 1/2 pomarańczy lub cytryny  dymka - do posypania  1/2 łyżeczki anyż

Kuchnia od dwojga
Roladki schabowe z kaszą gryczaną i białym serem 179

pożywny obiad to polecam takie roladki. Farsz z kaszy gryczanej, suszonych grzybów, cebuli i białego sera. Całość doprawiona ziołami. Naprawdę pyszne!  Składniki:    700g schabu bez kości ,  100g chudego białego sera,  100g kaszy gryczanej (użyłam Halina) ,  6 suszonych grzybków,  cebula,  sól, pieprz,  oregano,  tymianek,  łyżka mąki pszennej(...)plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbić i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Grzyby namaczać w wodzie przez około 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, gotować około 15 minut. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać grzyby oraz kaszę gryczaną, dusić około 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać pokruszony biały

Z miłości do słodkości
Śliwka węgierka w occie i dwa sposoby na zalewę 176

Śliwki obrodziły w tym roku i to nie tylko węgierki. Starsi ludzie powiadają, że jeśli jest urodzaj na śliwki, to w lesie mnóstwo grzybów. Coś w tym być musi:). Kiedy zjawiam się na pobliskim bazarku i widzę te ilości dorodnych owoców, nie mogę się oprzeć pokusie i kupuję je w dużych ilościach. Potem wyszukuję w książkach kucharskich oryginalnego, sprawdzonego(...)przetworzyć. Miałam tydzień przeznaczony na naszą polską śliwkę węgierkę! Cała kuchnia w śliwkach:). Na kuchence smażyły się stopniowo powidła, gdzieś tam w kącie dojrzewały śliwki w zalewie do suszenia , a obok w szklanym naczyniu śliwki w occie z winem. Karteczki z przepisami wylądowały na lodówce i tylko wykreślałam na nich miniony dzień przygotowywania:). Dzisiaj mowa o śliwkach w occie

Leśny Zakątek
Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew 153

mojej przepastnej lodówce kawałek pięknej kiełbasy chorizo i ugotowany ryż, który bardzo potrzebował już przetworzenia, postanowiłam więc przygotować klopsiki w stylu hiszpańskim. A że miałam też cukinię, resztę grzybów i paprykę przygotowałam też zdrową potrawkę, która doskonale pasuje do wszystkiego. Takim też sposobem powstały pyszne klopsiki wołowe z chorizo, ryżem i aromatyczną kolendrą, które podałam na szybkiej potrawce(...)patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, kmin, oregano i pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukinię, grzyby i paprykę i gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i zdejmij z ognia. Jeśli masz Tefal Cuisine Companion, włóż do misy wyposażonej

karmelowy
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 460

cebula 1 jajko sól, pieprz olej zalewa 2 szklanki wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku kilka suszonych grzybów sól, pieprz * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np.   kapustę po bawarsku Przygotowywanie farszu i zalewy Do garnka(...)godzinę wstawić do lodówki - musi "przegryźć się" z przyprawami. Następnie przygotować zalewę: suszone grzyby zalać wrzącą wodą (tylko tyle, aby przykryła grzyby) i odstawić na kilka minut. Następnie wylać wodę. Do rondelka wlać 2 szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, namoczone grzyby, koncentrat pomidorowy i całość doprawić solą, pieprzem oraz lubczykiem. Zalewę gotować kilka minut. Zaparzanie kapusty

Ugotować
KOTLETY SOJOWE W NOWEJ WERSJI 195

opakowaniu, w osolonej wodzie z dodatkiem jednego pokrojonego ząbka czosnku i jedną łyżeczką imbiru suszonego. Ugotowane kotlety odcedzam, wykładam na talerz i posypuje z jednej i drugiej strony pieprzem ziołowym i solą czosnkową.      Pieczarki obieram i kroję na ćwiartki. Grzyby wrzucam na patelnie podlewam wodą, dodaję odrobinę kostki rosołowe (trzeba uważać aby nie przesolić). Przykrywam(...)Wszystko razem duszę przez parę minut, na bardzo małym ogniu pod przykrywką. I gotowe!!      Moja wersja to kotlety sojowe z warzywami z kaszą gryczaną polaną sosem pomidorowym i mixem sałat. Równie dobrze może to być samodzielne danie :) SMACZNEGO:)   PS. Obiadek był jedzony  na tarasie

Zdrowo i kolorowo

Proponowane wyszukiwania