sos z serduszek - 83 przepisów (strona:3/6)

Sałatka z roszpunką i bakłażanem 182

owoc granatu ser turkusowy lazur 2 placki tortilli sól morska pierz oliwa lub olej do podsmażenia tortilli sos: 4 łyżki oliwy ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz Wykonanie: Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne kształty. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Grzanki(...)podzielić je na mniejsze kawałki. Bakłażana natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem a następnie usmażyć go z obu stron na patelni grilowej. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę. Zrobić sos: Dokładnie wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Na talerzu ułożyć roszpunkę, polać ją odrobiną sosu i delikatnie wymieszać. Na sałacie ułożyć bakłażana i ser pleśniowy

Mama Gotuje
Serca indycze duszone z marchewką. Pyszne danie jednogarnkowe. 180

duże marchewki - 1 cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy - olej Wykonanie Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki i w paseczki. Marchewkę obieram kroje w słupki, cebule w większa kosteczkę. Pokrojone serduszka wrzucam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju, chwilkę podsmażam aż stracą różowy kolor(...)mięso ), przykrywam pokrywka i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaje marchewkę i cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym. Tak uduszone serca można podać na dwa sposoby: duszone w własnym sosie z dodatkiem pieczywa, lub powstały sos zagęścić mąką, śmietaną, lub serkami i podać z czym kto lubi

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos z sercem cielęcym, kurkami i białym winem 152

płucka, wątróbki i między innymi serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego mięsa, więc skusiłam się na to serce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis na sos z jego użyciem. Dzisiejsze danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych

Pora coś zjeść
Gulasz z serc indyczych. Wyśmienity i delikatny. 241

cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy, papryka czerwona mielona - olej - 3 łyżeczki mąki -  śmietana 18% Wykonanie Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki i w paseczki.  Cebulę kroję w większa kosteczkę. Pokrojone serduszka wrzucam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju, chwilkę podsmażam(...)tylko przykryła mięso ), przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaję cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami

Kuchnia z widokiem na ogród
Sosy Folwark - recenzja 181

również tortilli i grillowanego mięsa.    Poniżej przedstawiam moje przykładowe przepisy z zastosowaniem sosów firmy Folwark . Z biegiem czasu będzie ich coraz więcej i więcej...   Parówki w puchatym cieście z mozzarellą Muffiny z porem i mozzarellą Serduszko z parówki i jajka

Di gotuje
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 249

uwodzące swym smakiem. Przygotowanie ich w piecyku sprawi, że będą bardzo lekkie i dodadzą wam mnóstwo energii - delektujcie się moi drodzy w ten mroźny dzień! Na dodatek proponuję lekki sos na bazie jogurtu naturalnego z ostrą pastą z chrzanu wasabi. Do kuchni marsz i do roboty :) Placuszki buraczano-szpinakowe/pierś z kurczaka/jogurt z wasabi Na dwie porcje: Placuszki buraczane(...)pieczemy przez 20 minut.  Pierś z kurczaka  - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś myjemy, oczyszczamy, po czym kroimy na pół. Każdą połówkę obtaczamy w marynacie i chowamy najlepiej

Sajkofanka smaku
Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym. 143

Walentynki już tuż,tuż - 14 lutego. Sos szafranowy. 1 cebulka 1 łyżeczka masła 3 łyżki śmietany 50ml wina białego wytrawnego 10 nitek szafranu Wykonanie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem . Mus selerowy. Składniki. 1 seler mały 2 ziemniaki 1 łyżka masła 3 łyżki sera żółtego, ostrego 1 marchewka ugotowana(...)orzeszkach. Na talerze wylać sos szafranowy .Wyłożyć mus selerowy i klopsiki. Bazyliowe jabłko dla  Ewy - Walentynki. Bazylia w krajach europejskich i arabskich od wieków zaliczana jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg Tradycji  ,skuteczna jest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne. Dwa jabłka jedno zielone, drugie czerwone.Za pomocą foremki-małego serduszka -wykroić serduszka

Kulinarny karnet Christophera
Chińskie "Miseczki Buddy" 168

minutki często potrząsając patelnią, by się nie spalił. Wszystko posypujemy prażonym sezamem i polewamy przygotowanym sosem. Gotowe!   To danie nie sprawia wiele problemów, według niektórych może być nawet półgotowcem, ale najważniejsze, że jest mega pyszne i mega syte. Polecam z całego serduszka, Dominik zresztą też

Cooking Monster
Sałatka z ravioli i wędzonym kurczakiem 299

kostkę , ogórka w plasterki. Z plastra sera wycinamy gwiazdeczki lub inne dekoracyjne kształty, np serduszka. Mieszamy sałatkę, Oliwę mieszamy z musztardą polewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy serowe dekoracje. Makarony a ARC-POL Czaniec to najlepszy wybór do sałatek sosów i głównych dań.  ARC-POL – Makarony z serca i wiedzy Tradycja, pasja, technologia – Makarony

Gotowanie jest łatwe
"Czułe" mięsne ciastko jałowcowe 165

odpowiednią ilość mięsa. W środek mięsnej kuli wkładamy kurze serduszko. Zamykamy ciastko pozostawioną masą, którą wykrawamy w koło za pomocą odpowiedniej wielkości naczynia. Dokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut i podajemy ciepłe, posypane szczypiorkiem, najlepiej z sosem cygańskim lub pomidorowym

Kuchenna Kontrrewolucya
Gofry z sosem truskawkowym 161

Gofry z sosem truskawkowym - czy czujecie już lato? :) Możecie przygotować je tak jak ja z musem z truskawek, bądź dodać bitą śmietanę, ulubioną konfiturę lub po prostu zjeść je z samym cukrem pudrem, do koloru do wyboru. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, ale nawet jeżeli nie wyjdą perfekcyjne to i tak pewnie znikną w mig ;) Składniki na 6 gofrów(...)kształcie serduszek: 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki 3 duże jajka, osobno żółtka i białka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sodu szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii 50 g masa, rozpuszczonego, ostudzonego  Mus truskawkowy: 350 g truskawek 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny Do podania: cukier

Moja Galeria Smaku
Potrawka z drobiowych serc 203

zmięknie. Dodajemy czosnek i serduszka, smażymy kolejne 3-4 minuty. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Wlewamy tylko tyle wody, aby przykryć składniki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym/średnim ogniu około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy 15 minut, aż sos zgęstnieje. 3. Danie zdejmujemy z ognia

My Culinary Art
Potrawka z drobiowych żołądków 188

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Cóż ja lubię podroby , a niektóre nawet uwielbiam , jak serduszka , czy wątróbkę . Nawet moje dzieciaki nimi nie gardzą , kochają serduszka drobiowe i potrawkę z żołądków , jakoś tylko do wątróbki , nie mogę ich przekonać . Dobrze przyrządzone żołądki są naprawdę przepyszne , podane z makaronem i szczypiorkiem .. uwierzcie , bajka " class="wp-smiley(...)rosołu, jeśli mamy 2 szklanki wody ( jeżeli dodajecie rosół , pomijacie tą pozycję ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka klarowanego masła mąka wymieszana z woda do zagęszczenia sosu ( 1 duża, łyżka mąki na trochę więcej niż pół szklanki wody ) pęczek szczypiorku do posypania Żołądki płukamy, oczyszczamy z wszelkich farfocli i kroimy na mniejsze kawałki , takie ,żeby wygodnie się

Ogrodnik w podróży
20 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z TRUSKAWKAMI 248

serduszka z nutellą i truskawkami 12. Kolorowy sernik na zimno 13. Kisiel truskawkowo-pomarańczowy 14. Pavlova z owocami 15. Torcik truskawkowy na bezowym spodzie 16. Torcik z truskawkami i ajerkoniakiem 17. Sernik na zimno z owocami lata 18. Biszkopt bezglutenowy z jogurtową pianką i truskawkami 19. Sernik na zimno z truskawkami 20. Truskawkowa panna cotta z pysznym sosem Smacznego

Przepisy Aleksandry
Słodkie Walentynki 147

Święto Zakochanych już jutro! Świętujecie ten dzień bardziej wyjątkowo? A może podobnie jak ja uważacie, że zakochani Walentynki powinni świętować codziennie? :-) W tym roku nie przygotowałam żadnego dania obsypanego serduszkami, ale za to zebrałam kilka słodkich, rozpustnych przepisów na desery, które z pewnością umilą Wam ten specjalny dzień. Jeśli poszukujecie innych inspiracji walentynkowych zapraszam również tutaj. Sernik z masłem(...)orzechowym i karmelem na spodzie brownie Gruszki w białym winie Różana panna cotta Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią Muffiny brownie z colą i sosem wiśniowym Babeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym Naleśniki biszkoptowe Czekoladowy pudding z tapioki z sosem wiśniowym Brownie z czerwonym winem Pavlova z bitą śmietaną i owocami Lody z solonym

Pora coś zjeść