sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:91/137)

Pieczony bakłażan z sosem miętowym z dodatkiem fety 249

Ostatnio na blogu pojawił się wpis z sosem miętowym na bazie sera feta. Wraz z wpisem pojawiły się pytania - do czego go wykorzystać? Oto moja propozycja

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 240

Uwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki mięsa, pomidorowy sos i ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :)  Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych.  Polecamy póki sezon(...)świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree: 1 mały kalafior

Kolizje Smaków
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 172

zarumienienia (2-3 minuty). Składniki na patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy mieloną słodką paprykę, posiekane chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku pod przykryciem, potem bez niego, by nadmiar płynu odparował, a sos się zagęścił. W międzyczasie możemy dosolić do smaku (ostrożnie, sól jest(...)width: 50%;} #gallery-181 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-181 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone mięso i warzywa Cebulę, czosnek i mięso najpierw podsmażamy... ...dodajemy pomidory, bulion, przypawiamy i dusimy Na koniec dodajemy paprykę i groszek Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami Post Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
Sałatka król imprezy 488

obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną.  Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do niego majonez i jogurt naturalny. Mieszamy. Sosem czosnkowym polewamy fasolkę. Na sos ścieramy ser żółty. Wierzch zdobimy pokruszonymi chipsami, całe układamy dookoła

kruche babeczki
DIETETYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS 163

czosnkiem. Wlać bulion lub wodę, wsypać kaszę, przykryć i pozostawić aby napęczniała. Ogórka, pomidora,rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać do pozostałych składników.  Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą i olejem. Sos wymieszać z sałatką. Doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Na wierzch pokroić jajko

pieprzny smaczek
Tagliatelle z owocami morza 143

włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna, robiony jest jak świeży makaron, idealnie nadaje się do sosów z wołowiny, cielęciny lub innych. Ja postanowiłam zrobić z owocami morza. Tagliatelle z owocami morza Składniki: - makaron Tagliatelle 250 g - opakowanie owoców morza 200 g - 1 - 2 pomidory - 5 dkg wędzonego boczku - oliwa z oliwek - natka pietruszki - sól - płatki chilli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka

Kulinarne życie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 238

ziołami.   Następnie cebula z czosnkiem.   Kolej na wędzony boczek. Warstwa pomidorów, posypanych ziołami. Rozłożyłam plasterki cukinii.    Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni

potrawyregionalne
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 146

stronę. Sałatka :   Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą i posypać pieprzem, ale my proponujemy sos, który nada sałatce fajny smaczek :) Sos:   3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy

vegetanie
Sałatka z selera naciowego. 264

przyprawami, kroimy na paski(bez tłuszczu) seler naciowy kroimy w skos,  mieszamy z sosem,  wykładamy na półmisek, dodajemy kulki lub plastry mozzarelli, na powyższe składniki kładziemy pociętą w krążki cebule czerwoną,  paski grillowanego kurczaka, posypujemy prażonymi pistacjami, układamy pocięte w połówki pomidory koktajlowe i ozdabiamy listkami selera naciowego

Kuchnia Beaty
Sałatka brokułowa z pomidorami 805

Różyczki brokuła ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru na półtwardo.2. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 3. Ugotowane na twardo jajka pokroić w dużą kostkę.4. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki.5. Szczypiorek drobno posiekać.6. Składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku.7. Sos dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Makaron z cukinią 235

obiad? U mnie najczęściej wygrywa makaron. Dzisiaj jest to makaron Fettuccine czyli "małe wstążki", które pasują do całej gamy sosów. Składniki:200g makaronu Fettucine lub innego2 małe cukinie1 cebula2 ząbki czosnku5 pieczarek1 papryczka chillinatka pietruszki2 łyżki oliwytarty parmezankilka pomidorów koktajlowychsól, pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki

Smakowity Blog Kulinarny
Smaczny sos paprykowo- marchewkowy 172

Podaję dziś przepis na sos do mięs , ryby, który powstał z potrzeby chwili. Jest bardzo smaczny, a połączenie marchewki, papryki, czosnku okazało się całkiem ciekawe.SKŁADNIKI:2 marchewki1 duża papryka2 pomidory3 ząbki dużego czosnku1 cebulapół łyżki olejusól pieprz do smakuWYKONANIE:Cebulę kroimy  w kostkę i chwilę podduszamy na oleju. Dodajemy marchewkę startą  na dużych oczkach, paprykę oczyszczoną(...)pokrojoną w kawałki, oraz pomidory  pokrojone w dużą kostkę. Podlewamy wodą. Nakrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Marchewka nie zmięknie tak, jak papryka, ale nie musi, bowiem i tak wszystko zblendujemy. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko, jak wspomniałam blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do mięs, ryb.SMACZNEGO  Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
gołąbki cielęce w sosie pomidorowym... 194

przypali w trakcie gotowania na gołąbki dać przecier ze zmiksowanych w blenderze ze skórką pomidorów wlać wodę i gotować pod przykryciem z 30-40 minut na mniejszym ogniu z garnka wyjąć sito razem z gołąbkami śmietanę 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos do smaku doprawić maggi i koperkiem smaczne gołąbki z sosem podać z ziemniakami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Marokańska zupa z soczewicą 152

soczewicą Składniki: 1 cebula 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka sosu sojowego oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2  łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki 100 g czerwonej lub zielonej  soczewicy około 0,6 lira buliony warzywnego

Mania Gotowania
Roladki z bakłażana 110

serem feta.  Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać pomidory z puszki, gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.  Na plastry bakłażana nanieść porcję farszu mięsno-szpinakowego, zwinąć w roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać sosem, posypać serem, wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 20 minut w 190 st.C

Pasja Smaku