sos z pieczarek - 2500 przepisów (strona:111/167)

Schab po meksykańsku 208

unikają ze względu na jego "suchość" to jednak wystarczy odpowiednie przygotowanie by mięsko było mięciutkie, kruche i dosłownie rozpływało się w ustach :) Dziś przedstawiam pyszne, kruche mięsko w pikantnym sosie z pomidorami, cebulą, papryką i czosnkiem. SKŁADNIKI:   5-6 plastrów schabu przyprawa meksykańska* mąka  2 cebule 1 papryka czerwona 4 dojrzałe pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych(...)łyżeczka cukru  szczypta soli   1 szkl bulionu  3-4 ząbki czosnku 1/2 szkl pikantnego keczupu olej do smażenia mięsa   można dodać jeszcze ine warzywa np. pieczarki, kukurydzę * lub przyprawy: sól, pieprz np. cayen, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka o oczywiście ostra papryka/chilli oraz ewentualnie odrobina kolendry i kminku mielonego, a do duszenia warzyw można wtedy dorzucić

Kto ugości moich gości?
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 227

wygodnie jest smażyć na dwa razy, na mocnym ogniu — nie puszczą wtedy wody. Też powinny się przyrumienić. Jeśli macie ochotę możecie podsmażyć je na maśle zamiast na oleju. Gotowe pieczarki zdejmujemy z patelni do rondla. Na patelni delikatnie rumienimy cebulę, tak by jej nie przypalić, a gdy już będzie szklista i zacznie zmieniać kolor — wciskamy ząbek czosnku żeby pozbyć się(...)mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby nie przerywać duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, do gulaszu dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną łyżkę mąki pszennej, z lekkim czubem i całość smażymy, stale mieszając, około minuty

Karo in the Kitchen
Grillowane warzywa 135

powietrzu. Smacznego! Składniki : * czerwona papryka * cukinia * czerwona cebula * pieczarki * bakłażan * 3 łyżki oleju rzepakowego  * łyżeczka oregano * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Olej wymieszać z oregano i pieprzem. Warzywa pokroić na dowolne kawałki i posolić. Wymieszać z olejem i odstawić na 15 minut. Grillować 7-8 minut. Podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Rolada serowa z pieczarkami i filetem z kurczaka 62886

oliwie. 4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C. 5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy, aż ser zrobi się rumiany. Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami np czosnkowym. Smacznego

Tagebuch po polsku
Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem 207

opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, dolewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ajvar, mieszamy podgrzewając wszystko na małym ogniu. Doprawiamy całe danie (sól, pieprz, włoskie przyprawy), próbując. Wyłączamy gaz, na patelnię z sosem dodajemy makaron. Całość mieszamy, aby sos pokrył makaron. Danie

Słodkie okruszki
Placki po zbójnicku 173

kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce

Smakołyki Asi
,,Boczek faszerowany boczkiem wędzon” 130

smażymy, boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieczarkami. 2. boczek rozkrawamy na prostokąt, smarujemy farszem, zwijamy i obwiązujemy nicią. Posypujemy solą, pieprzem, chilli, przyprawą czosnkową i do mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 2,5 godziny w temp 200st., boczek kroimy w plastry. Można podać z sosem czosnkowym. Smakuje równie dobrze na zimno i na gorąco

Podróż w kulinaria
Gulasz indyczy z grzybami leśnymi i kaszą. 178

tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki i posiekany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać jeszcze łyżeczkę mąki owsianej. Kaszę gotujemy

BaRepas
Ziemniaki z kiełbasą, fasolką i pieczarkami w pomidowowym sosie. Szybkie danie jednogarnkowe. 408

ćwiartki... ósemki.. pieczarki. Całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Zawartość patelni przekładam do gotujących się ziemniaków. Następnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione mleko z mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podaję na gorąco z ulubionym pieczywem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Perliczka w winie z wolnowaru 241

fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się  tym  przepisem składniki 1 perliczka 1-2  łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek łyżka pasty pomidorowej 5 szalotek 2 ząbki czosnku

Stare Gary
Roladki schabowe z marynowanymi pieczarkami i papryką 255

kawałku papryki czerwonej i zielonej oraz po dwie pieczarki. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. Przygotowane roladki obsmażam na maśle. Wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z musztardą. Wlewam odrobinę wywaru spod mięsa. Mieszam i wlewam do sosu. Gotuję 3 minuty. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 143

podzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych i mniejszych niż te sklepowe(...)jeden. Jeśli macie już por pod ręką możemy zaczynać- do dzieła! DROBIOWY STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz   pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna  Ryż gotujemy

les mirabelles
Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu 196

Domowy, fantastyczny sos bez sztucznych barwników i chemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!.  Składniki: 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory(...)targu, a nie z supermarketu 1/2 kg cukinii 1 i 1/2 kg czerwonej papryki, zamiennie można dołożyć 2 żółte papryki 20 dag pieczarek 1 szklanka cukru brązowego 1/2 szklanka oleju lub oliwy 1 łyżka soli3/4 szklanki octu 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego ziele angielskie liść laurowy świeżo starta gałka muszkatołowa Zioła i przyprawy zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Kasza gryczana z pieczarkami i szynką a la'sajgonki 167

była na sypko. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, pieczarki i szynkę, dodaj kaszę gryczaną i obsmaż. Odłóż na bok. W szerokim rondlu rozgrzej nieco wody i zanurzaj płaty ryżowe. Przekładaj na deskę i napełniaj nadzieniem gryczanym .Zawiń tak jakbyś zawijał krokiety. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Podałam z ogórkami i sosem  Folwark Inny wymiar kaszy gryczanej! Lubicie sos sojowy

Z Kuchni Do Kuchni
Fotorelacja: Wegetariańsko/wegańskie warsztaty kulinarne 155

była na sam koniec. Do czego te pieczarki?   i tofu?  ... Do pysznych pulpetów a'la meatbalss. Ps. Świetnie smakują z humusem ! A teraz SELERYBA. Coś co jadłam po raz pierwszy. Naprawdę smakuje jak ryba - dzięki glonom. (już dzisiaj kupiłam sobie glony i również będę robić takie selerybki ) Spaghetti z sosem "bolońskim" - z kaszy gryczanej. Przy degustacji tego

healthy dreams
Makaron ryżowy z warzywami, tofu i ananasem 158

kroimy w cienkie paski długości ok. 3 cm. Pieczarki kroimy w plastry.Dodajemy do duszących się już składników. Brokuła dzielimy na różyczki. Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. Zdejmujemy skórki z pomidorów. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Teraz czekamy aż pomidory się rozpuszczą i zamienią w sos. W trakcie duszenia dodajemy sól, pieprz oraz chili. Makaron

Weganka gotuje
Szaszłyki z serem halloumi, kurczakiem i warzywami 219

patyczki nałożyć kawałki kurczaka, sera halloumi, cukinii, cebuli, pieczarki, aż zapełnimy cały patyczek. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni do grillowania, ułożyć szaszłyki. Grillować ok. 10 min, aż kurczak będzie gotowy, obracać co jakiś czas, żeby usmażyły się z każdej strony.  Przez większość czasu grillować pod przykryciem. Ja podawałam z ryżem, sosem czosnkowym i zieloną sałatką. Przepis brał udział

Corner With Recipes