sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:15/129)

Chińska potrawka z ryżem 172

Szybkie, orientalne danie na obiad Składniki: 1 woreczek ryżu 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 papryki 1/2 pora 1/2 cukinii kawałek białej kapusty garść grzybów mun sos chili czosnkowy sos … Czytaj dalej Chińska potrawka z ryżem

czarrna od kuchni
Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami 152

Zazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :)    Składniki:   400g makaronu cannelloni,  250g białego sera,  250g pieczarek,  cebula,  60g szynki np. konserwowej,  1 czerwona papryka

Z miłości do słodkości
Makaron z sosem grzybowym 199

ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory z czosnkiem i bazylią papryka wędzona słodka sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy obraną oraz pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy aż się zeszkli. Grzyby(...)oraz boczek kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli smażymy ok 15 min. Dokładamy serek mascarpone, mieszamy do rozpuszczenia się, dolewamy śmietankę oraz przyprawiamy. Na bardzo wolnym ogniu dusimy grzyby z sosie ok 10 minut. Makaron mieszamy razem z gorącym sosem. Smacznego

kgwjanczewo
Paczka niespodzianka od TAN-VIET International S.A. [TaoTao, Vifon, Ammko i Tokyoto] 150

produkty mleczarskie. Firma TAN-VIET jest właścicielem bądź wyłącznym dystrybutorem następujących marek i produktów: VIFON - wyłączny dystrybutor zup i sosów VIFON na Polskę, ( facebook ) TaoTao - właściciel marki TaoTao - sosy, makarony, grzyby, owoce i wiele innych produktów orientalnych, ( facebook ) Ammko - właściciel marki Ammko - zupy błyskawiczne, ( facebook ) TOKYOTO - właściciel marki TOKYOTO – produkty kuchni japońskiej, w tym produkty do sushi. Źródło

ClauditteMissCooking
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 94

Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI i CZERWONĄ KAPUSTĄ . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Grzyby duszone w śmietanie 104

Grzyby leśne duszone w śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:) Składniki 1 kg maślaków 2

Wanilia i Kardamon
Pierś kaczki w sosie grzybowym 106

Danie smaczne, mało kaloryczne i w sam raz na sezon grzybowy. Pieczona pierś kaczki podana w gęstym sosie z grzybów z małym dodatkiem śmietany. Minimum składników by wyeksponować smak i grzybów i mięsa

Milion Smaków
dziczyzna 135

udziec z sarny z sosem z grzybów comber z sarny   comber z jelenia bitki z karkówki z jelenia    potrawka z jelenia po niemiecku ragout z jelenia   karczek z dzika   schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika   pieczona szynka

królestwo garów
Ogórkowa jak u babci :) 177

naszej kuchni. Nie zapomnimy wspaniałej jadłodajni z Wrocławia nazywanej "VEGA", może bywaliście w niej na początku lat 90-tych. Hehe wspaniałe były tam gołąbki z ryżem i grzybami z sosem grzybowym, nie mówiąc o kotletach ziemniaczanych. Kto pamięta ręka do góry :) Istnieje nadal, jednak teraz prywatna lecz wciąż wegetariańska. Tak więc postaramy się przypomnieć Wam kilka takich fajnych dań

vegetanie
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 766

biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść  z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z grzybów, zarówno na ciepło i na zimno, jak kto woli. Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto. Czas pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka kartoflana z grzybkami 303

cebulą i pieprzem — rondelek wysmarować masłem, wysypać miałką bułeczką i układać na przemian: warstwę kartofli i grzybów z dodaniem miałkiej bułeczki, na wierzchu kartofle—ze smaku grzybów zrobić sos z mąką, masłem i łyżką śmietany. Nasz Dom(Tygodnik mód i powieści), 21/27-06-1913” Źródło: http://100lattemu.pl/index.php/styl-zycia/kulinaria2/88-przepisy/4597-babka-kartoflana-z-grzybkami Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Jesienny makaron z dynią 125

już ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj . Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie przyćmiła jej słodycz, no bo jak można podawać

Mia Cucina Sofieta
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem 181

Małe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych , które lepiej przygotowywać w większej ilości - ale co ma zrobić gotujący jak potrzebuje małe porcje ? Zrobić na 2-3 razy i zamrozić albo zaprosić gości. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Placki ziemniaczano-kapuściane z sosem grzybowym 1052

Idzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić pysznie chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybów. No nie da się... Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim 196

Składniki: - kapusta pekińska - grzyby Mun - makaron ryżowy nitki - sos sojowy - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - przyprawa chińska - sos do sajgonek(...)papier ryżowy             Wykonanie:   Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie bo jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie. Odstawiamy.     Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach

SMYKWKUCHNI
Orientalny rosół z kaczki 158

marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem) – 2 l wody – 5 łyżek sosu ostrygowego lub rybnego – sól morska – świeżo zmielony pieprz – 2 liście laurowe – kilka kulek ziela angielskiego – 4-5 plasterków świeżego imbiru(...)gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie

dom-agi.pl
Kurczak w sosie Chow Mein 356

Kochani kolejny przepis z kuchni chińskej, pyszny kurczak z sosie Chow Mein z dodatkiem grzybów Mun. składniki: - pierś z kurczaka - opakowanie sosu Chow Mein - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 1/2 cebuli - 1/3 opakowania grzybów Mun  (ugotować) - łyżka octu ryżowego W woku podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy kurczaka i w/w składniki. Wszystko smażymy 7 minut. Mieszamy doprawiamy

SMYKWKUCHNI
Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and m 183

wszelkie zabrudzenia schodzą po przetarciu gąbką. Podsumowując – kolejna świetna patelnia z tej firmy:) Zapraszam po przepis: Scroll down for recipe in English Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 4 kawałki łososia (po ok. 150 g każdy), ze skórą 2 łyżeczki świeżych liści tymianku 450 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone(...)minut, obróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż przestanie być surowy w środku. Wyjmij łososia z patelni i dokończ sos. Połóż patelnię z porami i grzybami z powrotem na średnim ogniu, dodaj śmietanę i szparagi. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z łososia

karmelowy
Sos pomidorowy z grzybami 142

Uniwersalny sos pomidorowy z grzybami. Idealnie pasuje do gołąbków. Składniki 2 spore garści suszonych grzybów 100 g margaryny 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego litr bulionu warzywnego 2 łyżki gęstej śmietany cukier sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby gotujemy ,kiedy będą miękkie osączamy i studzimy. Kroimy w paski. Z margaryny i mąki(...)sporządzamy zasmażkę ,dodajemy koncentrat i chwilę jeszcze podsmażamy. Następnie zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy pokrojone grzyby ,cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos zestawiamy z ognia ,dodajemy śmietanę (dokładnie rozprowadzamy) ,doprawiamy do smaku cukrem ,solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Grzybowe kotlety 134

Miałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego dodatek natki pietruszki i kawałeczki mozzarelli do smaku. Polecam spróbować póki trwa jeszcze sezon na grzyby. Ale można też wykorzystać zamrożone grzyby i zrobić jarskie

Magiczne Życie Marty
Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym 145

cebula olej do smażenia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta estragonu łyżeczka majeranku natka pietruszki 2 jajka 2 kromki chleba bez skórki mleko do namoczenia chleba na sos 1 łyżka sproszkowanych suszonych grzybów 150 ml śmietany łyżka mąki pół cebuli sól pieprz estragon. Grzyby drobno posiekać, można przy pomocy blendera, dodać do mięsa. Cebulkę posiekać w kostkę i przyrumienić(...)pietruszki drobno posiekaną i porządnie wymieszać. Nałożyć do foremki (keksówki) ja użyłam silikonowej. Wyrównać powierzchnię łyżką. Piec ok godzinę w temp 190 st. sos; W małym rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulkę na łyżeczce oleju, dodać grzyby i łyżkę tłuszczu który wytworzył się podczas pieczenia pieczeni  podlać wodą ok pół szklanki. Zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać troszeczkę wody

Gotowanie jest łatwe
Sos grzybowo-koperkowy 150

kozaki, maślaki, borowiki (30 dag) koperek (2 gałązki) mleko sojowe (1 szklanka) mąka pszenna (1 łyżka) sól Czas przygotowania zależy od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, czy mrożone. Ja miałam mrożone, więc przygotowanie sosu trwało ok. 25 min. Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Niezależnie od tego w jakiej formie mamy grzyby dusimy je w wodzie, aż będą miękkie, a woda(...)czasie myjemy i siekamy koperek. Mieszamy pół szklanki mleka z łyżką mąki, tak żeby nie było grudek. Mleko z mąką wlewamy na patelnię z grzybami i mieszamy wszystko, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy koperek i wszystko ponownie mieszamy. Można podawać np. do  placków marchewkowych

Weganka gotuje
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 233

danie, to po prostu bardzo smaczny sycący obiad: kawałki kurczaka z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem oraz gęsty śmietankowy sos. W sosie znajdziemy dwa rodzaje grzybów o skrajnie różnym pochodzeniu: prawdziwka, czyli króla leśnych ostępów  i pieczarkę - władczynię supermarketowych półek. Co w tym towarzystwie robi dynia? Jest świetną swatką, która łagodnie łączy smaki i zapewnia dobrą, nieco słodką(...)natrzeć cytryną i zrumienić na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórkami do góry. Suszone grzyby zalać 100 ml gorącej wody. Po 30 minutach odsączyć (wodę zachować) i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle z 1 łyżeczką soli. Dodać suszone grzyby i dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając

zadanie-gotowanie
KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKAMI 157

pulpeciki: 500 g mielonego z łopatki 2 łyżeczki musztardy sól pieprz olej do smażenia  kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy(...)momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy na talerz i dajemy trochę masła aby się nie posklejały. Na talerzu układamy kopytka, wykładamy na nie kilka pulpetów z grzybami i polewamy odrobiną sosu

KuchcikoweLove