Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 259ulubionymi sosami. Można takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki, a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym, pomidorowym...Przepis dodaję do kolekcji Odchudzamy nasze dania, gdyż takie gołąbki są bardzo lekkie i mało kaloryczne
Codzienna kuchnia niecodzienna
KLUSECZKI FRANCUSKIE 185Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem. Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki TUTAJ :) Składniki: 1 łyżka masła 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej ½ łyżeczki soli
Walijskie Pichcenie
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 233pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy
Walijskie Pichcenie
Rura Gospodarza 236kapusty, wszystko razem wymieszałam i doprawiłam przyprawami (papryka, sól, majeranek). Farsz wystudziłam. Następnie każdą rurkę nadziałam kapuścianym farszem, ułożyłam w żaroodpornym naczyniu (lekko wysmarowanym tłuszczem) i polałam sosem beszamelowym (może też być pomidorowy, albo oba pół na pół). Wszystko razem wylądowało w piekarniku na 15- 20 min (150st.) Czy uwierzycie, że dziś pierwszy raz jadłam cannelloni
bastalena
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 528mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego 100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona
Ze smakiem i z pasją
Dieta Strukturalna i odchudzanie weekendowe 382wyciśniętego, ale może być też z kartonu * 4 szt. moreli suszonych** * 1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 15.00 - miksujemy: * 300 ml soku pomidorowego * 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub tofu lub fety 40 g * 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego * rozgnieciony mały ząbek czosnku - niekoniecznie * 1/2 łyżeczki morszczynu - uważać przy problemach
Zdrowa Kuchnia Sowy
SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 180wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo tych moich zmian wyszedł naprawdę smaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego , dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana. Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki: 500 g mielonego mięsa (w oryginale mielonej wołowiny(...)kawałki pomidorów. Wymieszałam. Aby sos był rzadszy można wlać bulion. Ja stwierdziłam,że lepszym dodatkiem będzie mój własnej roboty przecier pomidorowy . Dusiłam wszystko przez około 30-40 minut. Pod sam koniec można jeszcze ewentualnie doprawić sos. Pozostało już tylko ugotować w osolonej wodzie al dente spaghetti lub tagliatelle i posypać całość startym parmezanem. Można też dodać na wierzch
potrawyregionalne
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 222ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku 3-4 łyżki mąki pszennej koło 1 litr cieplej wody płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu ) Przygotowanie gulaszu: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki mięsa się obtoczą(...)już zagęszcza sos ale czasami to nie wystarczy więc zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą ( opcjonalnie ). Do uzyskania ładniejszego koloru często dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego. Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy. Przygotowanie knedli
Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z klopsikami 241pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkości
Kurczak z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym 185kwaśny : cebula - 2 sztuki małe papryka czerwona - 1 sztuka ananas z puszki - 4 plastry marchewka - 1 sztuka sok z ananasa - 0,5 szklanki koncentrat pomidorowy - 1 łyżka miód - 1 łyżka sok z cytryny - 1 łyżeczka sos sojowy - 2 łyżki sól i pieprz Dodatkowo : ryż - 3 woreczki ( 300 ) gram Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, posolić solą, pieprzem(...)pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, ananasa w kostkę, dodać do cebuli, zalać sokiem ananasowym, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, mióddusić wszystko razem z kurczakiem i pieczarkami przez kilka minut. Ryż ugotować według przepisu, podanego na opakowaniu. Podawać ryż z sosem słodko kwaśnym, posypać pokrojoną natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusi
Chili con carne 185ząbki czosnku 2 duże puszki pomidorów, lub około 2 kg świeżych, sparzonych i obranych ze skóry 3 puszki czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy odrobina przecieru pomidorowego 2-3 papryczki chili łyżka sosu tabasco (ja używam zielonego) łyżka cukru odrobina majeranku słodka i ostra papryka w proszku 2 listki laurowe sól Mięso podsmażam na oleju z posiekanym chili, dodaję cebulę, czosnek
Kuchnia Prezydentowej
Makaron z tuńczykiem. 224font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy(...)małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente. Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos. Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego
Symfonia smakowa
Udka kurczaka w maślanym sosie garam masala 258cynamonu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę i przecier pomidorowy oraz 3-4 łyżki wody. Całość przemieszać, przykryć i dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zblendować sos i dodać do niego śmietanę. Dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć zamarynowane mięso, lekko wymieszać i dusić ok. 15 minut(...)masła i chwilę poddusić. Można również dodać jeszcze kilka łyżek wody, jeżeli sos jest za gęsty. Doprawić dwoma szczyptami cukru i ewentualnie solą. Jeśli sos będzie za słodki lub za mało pomidorowy można dodać koncentrat pomidorowy Podawać z ryżem basmati, posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu
Najlepsza lasagne bolognese z beszamelem 124bardzo lubię sos boloński. A wiecie dlaczego? Świetnie nadaje się do różnych dań. Uwielbiam naleśniki zapiekane z tym sosem, makaron, czy makaron naleśnikowy z sosem bolognese. Zazwyczaj wszystkim on smakuje, gdyż nie zawiera wymyślnych składników, jest pełen smaku, mimo prostoty w jego przygotowaniu. Wydawać by się mogło, że przygotowanie lasagne jest czasochłonne, lecz tylko samo przygotowanie sosów zajmuje trochę czasu(...)mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1,5 szklanki wina białego, wytrawnego – 2 szklanki bulionu – 6 łyżek koncentratu pomidorowego – 1000g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: – 4 łyżki masła – 3 łyżki mąki – 650ml mleka – szczypta gałki muszkatołowej – sól Dodatkowo
Be Fit Be Strong
Wieprzowina w sosie z porem 154pewna, warto spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wieprzowina w sosie z porem składniki: 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 400 ml bulionu 1 por 1 łyżeczka sosu worcester 1 łyżeczka suszonego tymianku Wieprzowina w sosie z porem wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Dodajemy przecier
Delusional Trine