łyżki ananasa w kawałkach kilka kolb małej marynowanej kukurydzy pół słoiczka marynowanych kiełków sojowych 1 łyżeczka mąki z tapioki 1/2 bulionu z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego/rybnego 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3/4 szklanki wody (opcjonalnie) olej kokosowy do smażenia papryka chilli (opcjonalnie do zaostrzenia smaku) Przygotowanie: Filet(...)chwili dodajemy kurczaka i smażymy,aż się zrobi biały. Następnie dodajemy pomidory, ogórka, ananasa pokrojonego w kostkę, kolby kukurydzy marynowanej oraz koncentrat pomidorowy i smażymy przez chwilę. W dalszej kolejności dodajemy sos sojowy, ostrygowy,ocet i cukier trzcinowy, mieszamy. Mąkę z tapioki rozrabiamy w bulionie i zalewamy nim warzywa i kurczaka, aby zagęścić
Bon appetit mon amieinstrukcją na opakowaniu. Gdy mięso już dojdzie dodajemy przecier pomidorowy oraz bazylię całość mieszamy i czekamy aż połączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeżeli całość się już podgotowała dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozkładamy makaron z serem na talerzu i zalewamy sosem - GOTOWE. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę, czosnek wygniatamy praską lub bardzo drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę Dodajemy mięso i przyprawy Gdy mięso już dojdzie dodajemy bazylię mieszamy całość Dodajemy przecier pomidorowy mieszamy Gotowy sos próbujemy i doprawiamy jeszcze do smaku Wykładamy makaron i posypujemy serkiem
Sprawdzone przepisy kulinarneciepłe dni i dzieciaki ciągną na dwór sięgam do szafy po makarony.. A jak makarony to i sosy, tym razem na pierwszy ogień poszła passata pomidorowa od Jamar , mielone mięso czyli sos bolognese z naszym ulubionym makaronem penne rigate. A jak już gotuję takie zestawienie to zawsze z całej porcji makaronu, żeby było na dwa dni. Składniki: 400 gram(...)kroimy w drobną kostkę. Mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Smażymy do zarumienienia cebuli. Dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżo posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 30 minut. Gotowy sos podajemy z makaronem. Mieszamy wszystko razem (my tak najbardziej lubimy) ale można też suchy makaron polać sosem
Życie zaczyna się w kuchniPlacki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) **** Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e champignon al forno) **** Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) **** Jabłkowe ciasto
La grande e la piccola cuocaprzez chwilę. Podawaj z makaronem. Spróbuj także: Makaron z sosem śródziemnomorskim makaron cukinia bakłażan Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami owoce morza suszone pomidory pietruszka Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron
Fit&Fast Kitchenuzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do formy lub na papier do pieczenia. Wyrównaj brzegi i spód, tak aby uzyskać wgłębienie na sos. Podpiecz 30 minut w 200 stopniach. Sos: szklanka pasaty pomidorowej sól suszone oregano ząbek czosnku oliwa ok łyżki płatki chilli mozzarella W miseczce wymieszaj pasatę ze składnikami sosu. Wylej na podpieczony kalafiorowy spód. Rozłóż kostki mozzarelli
AZgotuj!szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch: sos lub koncentrat pomidorowy 125 g sera mozzarella 4 plasterki salami 3 pieczarki 1 pomidor liście czosnku niedźwiedziego wykonanie: Ciasto smarujemy sosem, układamy rozdrobnią rękami mozzarellę, następnie układamy salami, plastry pomidora
Domowy Smak Jedzeniapysznym sosie znalazłam na pysznym blogu ..tak , tak na pysznym..zresztą sami tam zajrzyjcie i zobaczcie ile tam pyszności..U mnie był ciut inny sos..okazało się, że zabrakło w domu koncentratu pomidorowego i dałam tylko trochę ketchupu, więc i kolor sosu jest inny...ale i tak danie było smaczne... 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1/2 szkl(...)ryżu parboiled Kupiec (suchego) 1 marchewka 1 łyżka majonezu sól,pieprz,vegeta,czosnek granulowany,pieprz ziołowy Sos: 1 szkl. śmietany 30% 2 łyżki majonezu 1/2 szkl. przecieru pomidorowego płynnego z kartonu (lub 2 łyżki przecieru pomidorowego ze słoiczka lub ketchupu) 1/2 szkl. wody 2 płaskie łyżki mąki sól,pieprz,vegeta Ryż ugotować w osolonej wodzie.Marchewkę zetrzeć na drobnej
Moje domowe kucharzenieprzygotowania śledzi z suszonymi pomidorami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 200 g cebuli 4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 100 ml oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy(...)Następnie na patelni rozgrzewam cały olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet, cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi
Uwaga Babcia Gotujejaglaną. Składniki: 300 g karkówki papryka czerwona marchew 2 cebule pól puszki fasolki czerwonej 1/2 szklanki bulionu 1/3 szklanki passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu (u mnie ostry) łyżka cukru brązowego 2 łyżki octu winnego łyżka mąki kukurydzianej łyżka sosu sojowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy(...)przykryciem. Po około 20 minutach dodajemy marchew pokrojoną w paski, po kolejnych 5-7 minutach paprykę również pokrojoną w paski. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Następnie passatę pomidorową mieszamy z ketchupem, sosem sojowym, octem, cukrem i mąką kukurydzianą. Sos wlewamy do mięsa i warzyw. Dodajemy fasolkę i przyprawy. Całość dusimy do miękkości wszystkich warzyw i mięsa. [caption id="attachment
e-PrzepisyKulinarnegrecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy,u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje ryba smazona(...)dorsza ze skora4 marchewki1 pietruszka1 maly seler1 spora cebula 1/2 pora2 listki laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego 1 lyzeczka soli2 spore szczypty cukru1 lyzka octupieprz ,slodka paparyka150 g koncentratu pomidorowego 1 jajko,bulka tarta,olej do smazenia,sok z cytrynyWykonanie:Rybe umyc,poporcjowac, osuszyc,spryskac sokiem z cytryny.posolic,odstawic.Warzywa umyc,obrac i zetrzec na tarce o duzych oczkach.Pora pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makaron diet-food spaghetti w sosie jogurtowo- brokułowym z czosnkiem, kurkumą i piersią z kurczaka ze smażonymi pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą, ananasem, pomidorami, czosnkiem, papryką, cebulą i pieprzem
Symfonia SmakówPolsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej ilości, bo inaczej wędzonka zdominuje smak sosu) 2 opakowania passaty pomidorowej (0,5 l) 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula Ząbek czosnku Szklanka rosołu drobiowego lub wołowego, najlepiej domowego. Jeśli nie masz bulionu, podlej sos wodą Kieliszek(...)zająć ok. 4-5 minut) dolej wino i gotuj przez chwilę, aż alkohol odparuje. Krok 4 Zmniejsz ogień, dodaj gałkę muszkatołową. Zamieszaj. Wlej passatę pomidorową i przykryj patelnię pokrywką. Duś na wolnym ogniu, tak żeby sos tylko mrugał delikatnie. Danie będzie gotowe po około 1,5 do 2 godzin. Im dłużej sos będzie się dusić tym będzie smaczniejszy. Jeśli
Niedzielny kucharzmąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto: 2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko i mąkę(...)mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki. Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25 min. Ja przykryłam
W kuchni u MonikiSezon pomidorowy trwa, więc czas pomyśleć o zachowaniu smaku pomidorów na zimę. Tego rodzaju sos bardzo się przydaje, gdy po pracy dopada nas przeraźliwy głód, a nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy ugotować makaron, a w rondelku odgrzać sos ze słoika :) Ewentualnie dodać suszone oregano, zetrzeć twardy ser i gotowe :) Składniki : 3 kg pomidorów (u mnie mieszanka czerwonych(...)się zeszkli, wrzucić pomidory, paprykę i chili. Gotować do momentu, gdy marchew będzie miękka. Wyjąć ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodać rozdrobnione listki oregano. Sos lekko schłodzić i zmiksować na pulpę. Pulpę pomidorową ponownie gotować z dodatkiem octu, soli i cukru. Odparować sos do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodać musztardę do smaku. Gorący sos przelewać do słoików. Szczelnie
Weekendy w domu i ogrodzie