sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:265/794)

Muffinki pizzowe 138

mąki (najlepiej  typu 00) – 25 g świeżych drożdży – płaska łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml ciepłej wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki lub 2 duże pomidory – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli(...)Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 24 równe części. Uformować kuleczki i wyłożyć nimi foremki na muffinki wcześniej wysmarowane np. oliwą. Przygotowujemy sos.  Pomidory obieramy ze skórki i kroimy  ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka )  dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą

I LOVE LIFE
Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami 113

gotowe. Pulpeciki mają bardzo ciekawą konsystencję, są zwarte, miękkie, lekko gumowe, pachną morzem i smakują inaczej niż krewetki w całości. Spróbujcie tego przepisu, naprawdę warto. Pulpeciki można podać w sosie pomidorowym jako dodatek do makaronu, lub ryżu, albo jako przekąskę. Bulion na cynamonie My wrzuciliśmy je do zupy zrobionej w stylu tajskim, której podstawę stanowi aromatyczny bulion z jednym, niecodziennym(...)krewetek surowych Mały pęczek szczypiorku Mały pęczek kolendry Bulion 1 łyżka oleju 1 szalotka drobno posiekana Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 4 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 kawałek kory cynamonu Dodatki Garść szpinaku lub 2 kapusty pacz choy Garść makronu ryżowego 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty 1 szklanka posiekanej marchewki 1/2 puszki mleka

Niedzielny kucharz
Imbirowo – tymiankowe kotlety z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 100

kotleciki (około 20 sztuk) szklanka kaszy gryczanej duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej łyżeczka imbiru pół łyżeczki chilli łyżeczka tymianku sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy 2 puszki pomidorów (około 500g) cebula czosnek (ząbek) łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy pod przykryciem. Możemy ją trochę przetrzymać by była bardzo miękka. Odstawiamy(...)trzeba jednak tego robić ponieważ podczas smażenia kotleciki utrzymają swój kształt. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy kotleciki i smażymy z obu stron (około 2 minuty z każdej strony) Sos przygotowujemy smażąc cebulkę z czosnkiem na patelni. Zalewamy pomidorami i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem

wysmienity
Zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowymi mozzarellą 273

Aromatyczna zapiekanka makaronowa, czyli zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki (3 duże porcje): 2 średnie cebule 4 duże ząbki czosnku 8 łyżek oliwy extra vergine 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 duże garście siekanych liści bazylii 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 kulki mozzarelli 300 g makaronu penne Wykonanie(...)przez praskę. Podsmażamy go 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sok. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Sos przykrywamy i dusimy 20 minut. Dodajemy bazylię i gotujemy, bez przykrycia, jeszcze 3 minuty. Sos zdejmujemy z ognia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzony makaron

Smak mojego domu
Śledzie w sosie pomidorowym 226

Śledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy sól(...)czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do przestudzonego sosu dodać śledzie, wymieszać, przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka lub słoika i odstawić do lodówki. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Domowa Musaka 202

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa(...)mielonego (dowolnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano pieprz sól łyżeczka cynamonu 500g ziemniaków 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki (500 ml) mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 197

Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)pietruszki 2 łyżeczki maggi sól pieprz Pozostałe składniki (4 porcje): kilka małych, młodych cukinii - łącznie 600 g około 8 małych ziemniaków - łącznie 650 g 1 kulka mozzarelli Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty. Dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne

Smak mojego domu
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 144

ogniu, począwszy od pierwszego pyrknięcia pomidorów z mięsem. Składniki paczka lasagne, u mnie takie, którego nie trzeba obgotowywać ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie włoskich ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 średnia marchewka kawałek selera naciowgo (należy go obrać(...)mnie HAŃDEREK , krojona w plasterki opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo i starte na dużych oczkach natka pietruszki do posypania lub bazylia Beszamel : masło, mąka,mleko,gałka muszkatołowa. Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania, ja robię ten sos na oko. Masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając uzyskałam taką jakby pastę, ale uwaga:nie ma powstać klucha

Z Kuchni Do Kuchni
Arancini z kaszy z pikantnym sosem pomidorowym – danie z dużą ilością błonnika oraz sposób na wykorzystanie kaszy. 143

bułki tartej i smażone na tłuszczu. U mnie wersja spolszczona bo z kaszy gryczanej oraz siemienia lnianego. Dodatkowo dodałam orzechy włoskie oraz ser. Całość jest podana na pikantnym sosie pomidorowym. Składniki na około 12 kulek 200g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem) 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki siemienia lnianego spora garść orzechów włoskich 100g sera żółtego 500g pomidorów(...)kaszy ręcznie uformuj kulki do których środka włóż kawałeczek sera. Obtaczaj w jajku wymieszanym z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smaż z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Sos: w garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę a następnie czosnek. Kiedy zmiękną zalej pomidorami i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw, solą, pieprzem oraz chilli

wysmienity
Faszerowane bakłażany 160

bakłażany SKŁADNIKI: 2 duże bakłażany  0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku  1 puszka pomidorów 4 ziemniaki średnie ugotowane (al dente) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz  3/4 łyżeczki kminu rzymskiego Pół łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii PRZYGOTOWANIE: Z bakłażanów wydrążamy środek i kroimy(...)kostkę miąższ i ziemniaki.  Wszystko mieszamy i napełnimy nimi bakłażany. Na wierzchu układamy mozzarellę, świeżą bazylię i posypujemy suszoną bazylią.  Formę smarujemy olejem i możemy podlać odrobiną sosu pomidorowego, żeby nam sie nie przypaliły bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez

Zainspiruj się kuchnią
Kapusta pieczona 91

cebula pokrojona w piórka 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w kostkę łyżeczka rozmarynu, kminku, papryki słodkiej w proszku sól, pieprz według uznania pomidory krojone z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu 1 łyżka smalcu lub tłuszcz według uznania 1 łyżka oregano lub innych ziół Kapustę poszatkować, dodać 1 łyżkę soli, wymieszać, odstawić. Piekarnik(...)pomidorach wody, wymieszać. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę kapusty, następnie mięso i posypać 1/2 porcji pokrojonych papryk. Przykryć kapustą, posypać pozostałą porcją papryki. Wierzch polać przygotowanym sosem pomidorowym i posypać oregano, majerankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Wstawić na 2 godziny do piekarnika pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć, całość przemieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać

gotuj ze mną
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 451

wrzącą wodą (tylko tyle, aby przykryła grzyby) i odstawić na kilka minut. Następnie wylać wodę. Do rondelka wlać 2 szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, namoczone grzyby, koncentrat pomidorowy i całość doprawić solą, pieprzem oraz lubczykiem. Zalewę gotować kilka minut. Zaparzanie kapusty W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty (z obciętym głąbem!). Gotować kilka(...)koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany sos zagotować. Przed podaniem, gołąbki polać sosem pomidorowym. Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Szakszuka 432

Szakszuka (shakshuka) to potrawa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Nazwę potrawy tłumaczy się jako "bałagan", a są to jajka ugotowane w gęstym, pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie przyprawionym kuminem. Podaje się ją najczęściej na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zaserwować ją na obiad czy kolację. Latem warto przygotować ją ze świeżych pomidorów. Szakszukę podajemy(...)szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane ząbki czosnku i chili. Wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy do zredukowania się sosu, około 10 minut. Dodajemy przyprawy: roztarty w moździerzu kumin, słodką paprykę, sól i pieprz. Po chwili do sosu wbijamy jajka, przykrywamy patelnię i gotujemy do ścięcia się białek. Na koniec posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti Carbonara 161

też coś zjeść😋 Dziś polecam pyszną Carbonarę. Po raz pierwszy ją robiłam i wiecie co? Zakochałam się 😋 Makaron w tej wersji smakuje mi dużo bardziej niż klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem. Mogłabym jeść i jeść, bez końca 😊 No więc kto jeszcze nie debiutował w tym kierunku, to przepis poniżej 😉 Składniki: 300g makaronu spaghetti 200g chudego boczku wędzonego(...)połowę słodkiej śmietanki. Do drugiej części dodajemy żółtka, parmezan i odrobinę pieprzu - u mnie kolorowy. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy do boczku. Chwilkę mieszamy, ale uważamy by sosu nie zagotować. Gotowy możemy ewentualnie doprawić solą i połączyć z makaronem

Kuchnia w czekoladzie
Pizza białkowa (bez mąki) 246

pracy (na zimno też bardzo dobrze smakuje).  Oczywiście dodatki można śmiało modyfikować, zupełnie jak w przypadku zwyczajnej pizzy.     Składniki: 8 białek 2 jajka 1/2 szklanki sosu pomidorowego (np z tego przepisu) garść czarnych oliwek (pokrojonych) 1 - 2 ząbki przeciśniętego czosnku kilka plasterków szynki pół niewielkiego bakłażana kawałek żółtego sera sól, pieprz zioła   Wykonanie: Piekarnik(...)Piec przez 20 minut. Bakłażana pokroić na plastry i posolić.  Odstawić, aby puścił wodę, a następnie wytrzeć.   Upieczony spód wyjąc z piekarnika.  Rozsmarować na nim sos.  Wyłożyć przygotowane dodatki. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni.  Wstawić ponownie formę i dopiekać przez 10-15 minut, aż ser się roztopi

Sto kolorów kuchni
Pulpeciki w sosie cygańskim 172

Niby to samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie... Składniki : 1/2 kg pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto(...)koniec gotowania dołożyć keczup i koncentrat - wymieszać i dogotować jeszcze około 5 min. Jeśli uznamy, że mało słony i słodki to doprawić do smaku, -ale uważać, bo sos ma już swój smak od koncentratu i keczupu :), jeśli jest za gęsty dolać wody. Najlepsze na drugi dzień po przyrządzeniu

Proste Potrawy
Piątek: Manicotti z serem ricotta i szpinakiem 112

ricotty 200 g szpinaku 1 duże jajko Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki parmezanu 100 g mozzarelli 2 szklanki sosu marinara (np. według przepisu, który znajdziesz tutaj ) lub sosu pomidorowego lub passaty 12 makronów rurki (cannelloni) Przygotowanie: Krok 1 W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Dobrze posól. Wrzuć do wrzątku 12 rurek makaronu, zmnijesz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu(...)oraz szpinak. Zmiksuj na gładką masę. Posól i popierz do smaku. Dodaj gałkę muszkatołowa, wbij jajko i znowu zmiksuj całość. Krok 4 Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż kilka łyżek sosu i rozprowadź równomiernie (jeśli używasz passaty, dopraw ją solą, pieprzem i dodaj odrobinę cukru). Weź woreczek strunowy do mrożenia żywności lub rękaw cukierniczy. Włóż do środka masę serową. Jeśli używasz

Niedzielny kucharz
Piątek: Manicotti z serem ricotta i szpinakiem 134

ricotty 200 g szpinaku 1 duże jajko Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki parmezanu 100 g mozzarelli 2 szklanki sosu marinara (np. według przepisu, który znajdziesz tutaj ) lub sosu pomidorowego lub passaty 12 makronów rurki (cannelloni) Przygotowanie: Krok 1 W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Dobrze posól. Wrzuć do wrzątku 12 rurek makaronu, zmnijesz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu(...)oraz szpinak. Zmiksuj na gładką masę. Posól i popierz do smaku. Dodaj gałkę muszkatołowa, wbij jajko i znowu zmiksuj całość. Krok 4 Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż kilka łyżek sosu i rozprowadź równomiernie (jeśli używasz passaty, dopraw ją solą, pieprzem i dodaj odrobinę cukru). Weź woreczek strunowy do mrożenia żywności lub rękaw cukierniczy. Włóż do środka masę serową. Jeśli używasz

Niedzielny kucharz
Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana 145

rewelacyjna, jak najbardziej to również moje smaki. Do zapiekanki ugotowaliśmy ryż i powiem Wam, że zgrał się smakowo idealnie :-) Polecam Wam bardzo, bo jest prosta w przygotowaniu. Wystarczą bakłażany, sos pomidorowy, ser mozzarella i parmezan i pomidory. Miłego dnia :-) Składniki: 2 duże bakłażany 200 g startej mozzarelli 75 g parmezanu 300 g passaty 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano(...)stron jakieś 2-3 minuty.  3. Passatę mieszamy z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oregano i doprawiamy solą i pieprzem.  4. W naczyniu do zapiekania rozprowadzamy 2 łyżki sosu, układamy połowę bakłażana, na nim smarujemy połowę sosu i posypujemy połową mozzarelli i parmezanu.  5. Układamy drugą połowę bakłażana, smarujemy drugą połowę sosu, na sosie układamy pomidory pokrojone

kruche babeczki
Ryba po grecku 112

kiszonej kapusty :D. No co.... Składniki: 0,5 kg mintaja (waga po rozmrożeniu) 2 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody 1/3 szklanki mąki pszennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy(...)cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy 2 minuty, dodajemy ugotowane warzywa (razem z z wywarem, w którym się gotowały), przecier, paprykę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i gotujemy parę minut. Jeżeli sos pomidorowy wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Rybę układamy w naczyniu i na nią nakładamy warzywa (po wyciągnięciu liścia i ziela angielskiego), można to również zrobić

Kardamonovy
PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 167

czerwoną, zieloną, żółtą i tą podłużną. Myślę że można z nich wyczarowac nieziemskie dania, dla tego dzisiaj przygotowałam paprykę z nadzieniem mięsno - warzywnym. Wyszła pyszna a podałam ją polaną sosem pomidorowym(...)kostkę cukinie, doprawiamy sola i pieprzem. Chwilkę smażymy aż płyny znacznie odparują.  Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier, kostkę rosołową, gotujemy ciągle mieszając jakieś 10 minut.  Sos warzywny studzimy, jest już dość gęsty i teraz dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.  Papryki nadziewamy pastą, przykrywamy kapelusikami, następnie układamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron z semoliny i lekki sos pomidorowy 102

Ultra szybki obiad z serii "dania studenckie naprędce". Makaron z semoliny z pszenicy twardej durum w lekkim sosie pomidorowym z ziołami. Pachnie włoskimi popołudniami i smakuje wyśmienicie - w sam raz na tak paskudnie deszczowe popołudnie! Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (polecam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (400g z sokiem) obranych włoskich pomidorów w soku pomidorowym(...)przeciskamy przez praskę i wraz z pokrojonymi w kostkę oliwkami i kaparami dodajemy do makaronu. Zioła i natkę pietruszki szatkujemy drobno i również wrzucamy na patelnię. Makaron z sosem doprawiamy sproszkowaną papryką, świeżo mielonym pieprzem i - właściwie gotujemy, bo sos jest rzadki - ok. 5 minut na dużym ogniu, aby nieco odparować wodę, często mieszając. Gotowe - ot i cała

Spektrum Smaku
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 148

czosnkowym. Macę jadał robioną przez swoją prababcię, jednak to nie była taka sama maca jak ta podana u Fryzjera, jednak bardzo mu smakowała. Jedyna rzecz, której nie polecam, to sos oliwo-czosnkowy - miałam okazję go spróbować i miałam wrażenie, że 2 dni później nadal zionę czosnkiem.   Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ Ja na pierwsze danie zamówiłam zupę gulaszową(...)kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany z kaszą kus-kus na gorącej patelni. Smakował mu bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!