sos pomidorowy do spaghetti - 388 przepisów (strona:10/26)

Sos pomidorowy - przepis podstawowy. 204

Kiedy robiłam sos pomidorowy zawsze wychodził mi inny w smaku. Od pewnego czasu robię wszystko po kolei, krok po kroku z kartką i ołówkiem w ręku. W końcu osiągnęłam sukces. Jest taki o jakim marzyłam. Czysty, krwisto czerwony i w sam raz gęsty. Możecie go dodawać do różnego rodzaju mięs, pulpetów czy nawet do spaghetti zamieniając koperek na bazylię. Kombinowałam

pieprzny smaczek
spaghetti bolognese z wegańskimi pulpecikami z soi 244

sosem (a'la) bolognese. I to był strzał w dziesiątkę, bo to danie było baaardzo smaczne! Więc jeśli zdecydujecie się na domowe tofu, od razu też będziecie wiedzieć co zrobić z pozostałą soją. I spaghetti jak z "Zakochanego Kundla" gotowe! :) P.S. Polecam zrobić pulpety z większej ilości składników i użyć je np. następnego dnia czy nawet zamrozić :) SPAGHETTI BOLOGNESE(...)spaghetti ~70g passaty pomidorowej ~40-50g papryki czerwonej ~średnia marchewka, ok. 60g ~garstka świeżej bazylii ~ząbek czosnku + inne ulubione przyprawy Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody. Gdy będą już miękkie dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku. Bazylię drobno posiekać i również dodać do sosu

chili & sugar
Delikatne spaghetti z duszonym kurczakiem i warzywami 265

odmienioną wersję tradycyjnego spagetti.  Wersje ciężkiego sosu na bazie mięsa mielonego zastąpiłam lekkim sosem pomidorowym z  duszoną piersią z kurczaka oraz warzywami. Doskonały pomysł na obiad lub lekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :)   Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki (użyłam czerwonej) - puszka pomidorów(...)Następnie do warzyw i kurczaka wlewamy pomidory w puszce oraz wsypujemy pietruszkę. Makaron gotujemy od 3-5 minut . 6. Na talerz wykładamy ugotowany makaron a na wierzch przygotowany sos. Smacznego

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Makaron ze szpinakiem i kabanosami 190

  Oboje uwielbiamy makarony – pod każdą postacią. Czy to w sosie (najczęściej nasz ulubiony, pomidorowy), w zupie, zapiekance itp. Nie jemy ich za często, ale

Szybko Tanio Smacznie
Kilka pomysłów na... 190

ogórek, marchewka, pomidor) Dyniowe placki z kaszy gryczanej; z sosem orzechowym i podsmażoną cebulką  Spaghetti z sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy z kruczkiem i warzywami w mleczku kokosowym  Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem żółtym

More food, love and dreams
Spaghetti z pomidorami 203

grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że możecie z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella 2 łyżki oliwy(...)mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią.   Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti a'la caprese 335

zimę możecie zamknąć ich letni smak w słoiczkach: przygotowując teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos pomidorowo-paprykowy. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe. Dziś letnie pomidory proponuję wykorzystać Wam na obiad :) Przygotowałam makaron spaghetti ze świeżymi pomidorami, mozzarellą i oliwkami. Żałuję tylko, że nie miałam świeżej bazylii

W kuchni Katie
Najprostsze spaghetti bolognese 238

pomidorów, nadają one idealną konsystencję sosu i są po prostu smaczniejsze od takich z puszki. Poza sezonem tylko puszkowe, za normalne przepłacimy, a i tak nie będą smaczne. Składniki: - 500g dowolnego mięsa mielonego - paczka makaronu spaghetti - dwie duże cebule - sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych) - nieco tłuszczu do smażenia - 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego - sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie(...)jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia wody na makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań, bo najczęściej jest kilka minut różnicy pomiędzy gotowością makaronu i sosu, ale nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mięso i czekamy, aż się usmaży

Kulinarne zapędy Kokosa
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 204

czasu, siły lub po prostu ochoty na "stanie przy garnkach". SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Kto ugości moich gości?
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 333

pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis na proste, szybkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti z tuńczykiem 159

zdrowy i smaczny obiad. Tuńczyk jest bogaty w białko, co jest jego dodatkowym atutem. SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM (składniki na 4 porcje) - makaron spaghetti pełnoziarnisty (400g) - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - przecier pomidorowy - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - ser mozzarella (1 kulka) - sól, pieprz, oregano, bazylia Makaron zagotować z dodatkiem soli. Cebulkę pokroić

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti na specjalne zamówienie młodego człowieka 152

ogródka ;) Składniki : ok. 200 g makaronu typu spaghetti nr 6 słoik przecieru pomidorowego 8 liści bazylii 3 gałązki pietruszki naciowej prosta kiełbaska jałowcowa cebula sól pieprz parmezan ewentualnie: czarne oliwki ewentualnie: łyżeczka cukru Makaron ugotować al dente w ok. dwukrotnie większej ilości osolonej wody. W czasie gotowania wody i makaronu przygotować sos: Do rondla wlać słoik przecieru pomidorowego. Dorzucić pokrojoną(...)startym parmezanem i rozdrobnioną natką pietruszki.   A ponieważ ktoś ;) zażyczył sobie do tego surówkę, na dokładkę była marchew z jabłkiem, coleslaw i surówka z czerwonej kapusty. Do wykonania spaghetti wykorzystałam zioła z ogródka. Mam mieszankę pietruszek naciowych o karbowanych i płaskich liściach oraz obłędny mix bazylii (chyba 12 odmian

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron w sosie mięsno dyniowym. 122

kolejny przepis do którego użyłam dynię, początkowo miał to być sos do spaghetti a skończyło się nieco inaczej. Ale też smacznie! Zapraszam! Składniki; 30 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo - wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dag dyni ( u mnie hokkaido) 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego suszone zioła prowansalskie czy też bazylia bądź oregano ( ok. 1 łyżeczki) sól(...)skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa i smażymy nadal. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i również dodajemy do mięsa. Sos mieszamy aby nam nie przywarł. Smażymy a właściwie już dusimy aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem a także aby złagodzić nieco kwaśny

Radość kipiąca uśmiechem.
Wytrawne muffiny bolognese 258

pieczenia 1 i 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku

Czarnawisienka