Zapraszam dziś na pyszny i soczysty schab w sosie pieczarkowym. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły dzień np. z kluskami. Polecam. Składniki: 1 kg schabu bez kości 30 dag pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 4 szklanki wody lub bulionu Schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą(...)półplasterki, solimy. Dusimy, aż płyn lekko odparuje. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu schab wyjąć, sos przełożyć do garnka, a w szklance wymieszać: 1/3 szklanki wody, 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Wlać do sosu i chwilę podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dołożyć schab i chwilę dusić
Ewusiowe Smakikurczaka w panierce będzie filet z kurczaka w ziołach , smażony na patelni, z dodatkiem ulubionego sosiku. Ja wybrałam sos grzybowy, a mięso podałam z dodatkiem ziemniaków i tradycyjnej ćwikły. Kotleciki są bardzo aromatyczne, mięciutkie i fajnie doprawione, z dodatkiem sosu pieczarkowego smakują naprawdę świetnie. Jeśli tradycyjne kotlety z kurczaka Wam się już przejadły lub macie ochotę wypróbować czegoś nowego, zapraszam(...)godzinę. Patelnię teflonową spryskać olejem w sprayu i rozgrzać. Na nagrzaną patelnię wyłożyć mięso i smażyć na małej mocy palnika do zarumienienia. Mięso podawać z dodatkiem ulubionego sosu, z ziemniakami, kaszą czy ryżem i dodatkiem ulubionej surówki. U mnie była to akurat ćwikła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Filet z Kurczaka w Ziołach pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPrzepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 250-300 g pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki(...)zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem
Pyry na Gazbatatem! Przepis na ratatuj (ratatouille) z batatem to niezwykle proste i zaskakująco smaczne danie! Wystarczy jedynie kilka warzyw zapieczonych w sosie… ZOBACZ PRZEPIS Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule Cebula faszerowana ryżem zapiekana w sosie pieczarkowym to propozycja na pyszny obiad bez mięsa! Przepis jest również świetnym rozwiązaniem na… ZOBACZ PRZEPIS Pizza z cukinii – lekka(...)szybki w przygotowaniu obiad. Łazanki zrobione… ZOBACZ PRZEPIS Pulpety z bakłażana – wegańskie pulpeciki Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie i wilgotne. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, ale sprawdzą się z… ZOBACZ PRZEPIS Dyniowa potrawka – leczo z dynią Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się
Via Gustogłowie wiele pomysłów na jego przyrządzenie 😎😎 Oprócz smażonych schabowych, i wszelkich zawijańców z farszem w środku bardzo lubię schab gotowany. Tym razem zrobiłam go w sosie pieczarkowym, który wzbogaciłam o sezonowe szparagi. Baaaardzo smaczne to było 😋 Składniki: 600-700 g schabu bez kości pęczek oczyszczonych szparagów 200 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziele(...)dusimy pod przykryciem około 30 minut, po czym dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Całość jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu (do miękkości mięsa i szparagów). Doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest rzadki, a wolimy bardziej gęsty zaciągamy go łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec doprawiamy danie śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem
Walijskie Pichceniemięsa mielone. Rolada drobiowo-wieprzowa jest pyszna zarówno na gorąco, jako danie główne lub na zimno, jako wędlina. Świetnie pasuje do wszelkich sosów. U mnie podana została w towarzystwie sosu pieczarkowego. Rolada drobiowo-wieprzowa Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 2 piersi z kurczaka 2 małe jajka ulubione przyprawy (u mnie: czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, mielone ziele angielskie(...)pieczemy w 170° przez 30 minut. Po tym czasie odwijamy ją z papieru do pieczenia i podpiekamy jeszcze około 10 minut aby nabrała koloru. Podajemy na ciepło z sosem np. grzybowym lub na zimno jako wędlinę. Smacznego Artykuł Rolada drobiowo-wieprzowa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujemnie kolejne proste danie na obiad. Makaron, ale w wersji pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem . Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano(...)śmietankę i doprawiam do smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można też całość posypać startym żółtym serem
Kuchnia co dniaJeżeli zostanie Wam z obiadu kuskus to proponuję zrobić z niego super placki. Podawać je możecie z ulubionym sosem, sosem czosnkowym, ketchupem,sosem pieczarkowym itp. Do tego proponuję surówkę i mamy wspaniały syty obiad. Więcej przepisów na placki znajdziecie na moim blogu w zakładce PLACKI I PLACUSZKI. Polecam również placki z ziemniaków gotowanych. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę(...)wszystko dokładnie. Ręce moczyć w zimnej wodzie i lepić kotlety, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano. Podawać z ulubionym sosem. placki z kuskusu
O kuchni z uczuciemząbki czosnku 3 sztuki, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS PIECZARKOWY: olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 4 łyżki, koperek 1 pęczek ziemniaki w robocie zetrzeć(...)dać kostkę rosołową grzybową i dusić bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, dodać gęstą śmietanę, wsypać posiekany pęczek koperku, wymieszać placki są bardzo chrupiące, aromatyczne i z sosem smakują wybornie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik. Uczta dla podniebienia! :) Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście(...)jest jak zawinąć gołąbki ;) Na dnie garnka układamy ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Zalewamy bulionem ponad powierzchnię gołąbków i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut. Sos: Cebulę i pora siekamy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. W garnku podgrzewamy bulion
Czerwona PorzeczkaNietuzinkowy sposób na danie z mięsa mielonego. Nadzienie z twarogu nadaje mu lekkości i niecodziennego smaku. Sos pieczarkowy pasuje znakomicie, podkreśla charakter całości. Uwielbiam pieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również(...)klopsiki ze wszystkich stron. Na wierzch wrzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, podlać ok połową szklanki wody. Dusić od czasu do czasu potrząsając patelnią do chwili, aż pieczarki zmiękną a sos zgęstnieje
6niebociekawe danie! W przepisie wykorzystałam pieczarki, suszone grzyby oraz paprykę. Danie najlepiej smakuje… ZOBACZ PRZEPIS Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule Cebula faszerowana ryżem zapiekana w sosie pieczarkowym to propozycja na pyszny obiad bez mięsa! Przepis jest również świetnym rozwiązaniem na… ZOBACZ PRZEPIS Kulki ziemniaczane z serem żółtym – panierowane kulki z gotowanych ziemniaków Kulki ziemniaczane(...)syropie Delikatne kurki smażone z cebulką, ze słodkim posmakiem, który zapewnia syrop klonowy. Te smaki w bardzo dobry sposób łączą się… ZOBACZ PRZEPIS Bitki z kotletów sojowych w sosie własnym Proste i zupełnie nowe podejście do kotletów sojowych. Przepis na bitki z kotletów sojowych Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania… ZOBACZ PRZEPIS Dyniowa potrawka – leczo z dynią
Via GustoMięso było naprawdę soczyste, mięciutkie. Bardzo przyjemnie je się jadło. Nic czerwonego nie wypływało ze środka, więc wszyscy byli bardzo zadowoleni. Do tego wyjątkowy sos z pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę(...)sosu z patelni, na której się smażyły i koniecznie pozwolić im odpocząć ok. 5 minut. Resztę sosu ze smażenia dolać do sosu z pieczarkami. W tym czasie do gorącego sosu z pieczarkami dodać dwie łyżki śmietany, pokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy
Moja Delicjagorącego sosu z pieczarkami dodać dwie łyżki śmietany, pokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam(...)potraw, które dodatkowo nawilża smażone kawałki. Więc suma sumarum, połączyłam wersje Gordona i Pascala i uważam, że sprawdziła się znakomicie :) The post Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjabyła to kasza jaglana i niewykorzystana kapusta kiszona ... Strzał był w 10-tkę! Kwaskowa kapusta i delikatna kasza stworzyły bardzo smaczne, soczyste zestawienie. Moje frykadelki podałam z sosem pieczarkowym, oczywiście mąż miał do tego ziemniaczki - bez których nie wyobraża sobie obiadu :)) Składniki: 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 400g kapusty kiszonej 1 cebula 200g boczku buka tarta sól pieprz(...)frykadelki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor, delikatnie przewracając, ponieważ wszelkie kotleciki z kaszy mają niestety tendencje do rozpadania się. Podajemy z sosem na ciepło jako danie obiadowe albo zjadamy na zimno - są wtedy równie smaczne
Walijskie Pichcenie