sos pieczarkowy - 2121 przepisów (strona:117/142)

Sos pieczarkowy 183

Idealny dodatek do dań mięsnych, ziemniaków, klusek, kasz i nie tylko. Smaczny,aromatyczny, gęsty i mocno pieczarkowy. Serdecznie polecam;) Składniki 0,5 kg pieczarek obranych 2 duże albo 4 małe cebule pieprz do smaku sól do smaku 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki 100 ml śmietany 18% Wykonanie: Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cebulę(...)następnie dodajemy 100 ml śmietany 18 %, mieszamy. Pieczarki zestawiamy z ognia i powoli wlewamy śmietanę z mąką, energicznie mieszając. Całość wstawiamy na mały ogień  i podgrzewamy do zgęstnienia sosu

Krakowskie smaki Ani
Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 205

ragout pozwala puscic wodze fantazji,gdyz skladniki mozemy laczyc dowolnie,a dania moga zawierac jeden podstawowy skladnik lub stanowic kompozycje wielu. Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle aromatycznym pieczarkowym ragout.W ten sposob przygotowane mieso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najwazniejsze pyszne. Skladniki: 4 kotlety a 150 g 300 g nie za duzych pieczarek 1 cebula 2 lyzki(...)przesmazyc razem 1 minute. Do pieczarek z cebula wlac bulion,dolozyc kotlety i dusic pod przykryciem do miekkosci od 20-40 minut,w zaleznosci od wielkosci i grubosci kotletow. Sos doprawic do smaku sola i pieprzem.Posypac posiekana zielona pietruszka.Podawac z gotowanymi ziemniaczkami.Smacznego! 1 porcja to 386 kcal,41 g bialka,13 g tluszczu,23 g weglowodanow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 213

Dzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - w poprzek ciasta. Na szynkę ułożyłem podsmażoną polędwiczkę i farsz pieczarkowy. Mięso posmarowałem musztardą i zawinąłem je w plasterki szynki, a następnie w ciasto francuskie, które skleiłem i odciąłem jego nadmiar, a następnie tak zawinięte ciasto ułożyłem na blasze do pieczenia

Wyprawy kulinarne
Wegański obiad - RYŻ CURRY Z CUKINIĄ, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 205

jedyne, co robimy to: oblewamy całe cukinie wrzątkiem i odcinamy końcówki. Ok, jak zamienić 2 cukinie w obiad? Proszę bardzo :) Wegański RYŻ CURRY   w towarzystwie  CUKINIOWO-PAPRYKOWO-PIECZARKOWYM  Potrzebne będą: - 2 cukinie - pół kilo pieczarek + cebulka + oliwa + sól i pieprz - kolorowa papryka (po 1 czerwonej, żółtej i zielonej) - ryż Zaczynamy od ryżu  - wystarczy do garnka wsypać(...)razie zostawić, - pokroić papryki na kawałki jak wyżej i na razie też zostawić, - pomiędzy krojeniem cukinii i papryk podlać pieczarki wodą, żeby pozostały soczyste a przy okazji tworzymy sos ;) W momencie, w którym uznamy, że pieczarki są już takie, jakie lubimy, dorzucamy do nich cukinię i papryki, mieszamy wszystko ze sobą i... wyłączamy ogień, gdyż nasz obiad jest GOTOWY

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tarta mięsno pieczarkowa 156

łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków sól, pieprz  Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę, masło, wodę i sól siekamy(...)Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. 3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 minut w temp. 190st C (grzałka dolna), pod koniec zmieniamy na grzałkę górną i dolną i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Sezonowe przepisy na jesienne dania: odkryj smak polskiej kuchni 37

krem, placki, risotto, pieczone warzywa Buraki – barszcz czerwony, sałatka z buraków, carpaccio Jabłka – szarlotka, placki z jabłkami, sałatka z kurczakiem i jabłkami Gruszki – tarta z gruszkami, sos gruszkowy do mięsa, gruszki w czerwonym winie Przegląd najpopularniejszych jesiennych dań w polskiej kuchni Kuchnia polska obfituje w smaczne i zdrowe potrawy na jesień. Oto kilka propozycji, które warto wypróbować(...)gładki krem, a następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Podawaj gorący krem z dyni z grzankami lub posypany świeżo mielonym pieprzem. Zupa pieczarkowa – kremowy komfort w chłodne dni Zupa pieczarkowa to kolejne danie, które doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Oto szczegółowy przepis na jej przygotowanie: Przygotuj składniki: 500 g pieczarek, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku

Ugotowane pozamiatane
Torcik warzywny 121

przygotowany jest z pomidora, ogórka, sałaty oraz pieczarek. Nie jest to torcik wegetariański, gdyż dodałam do niego także szynkę oraz jajka. Wszystkie warstwy torciku w jedną całość łączy krem pieczarkowy. Ten torcik podać można na śniadanie, kolację oraz jako przekąskę. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Torcik z warzyw Składniki na torcik warzywny(...)pieczenia wyłożyć folią aluminiową bądź folią spożywczą. Na dno formy położyć kilka liści sałaty, które pokryć odrobiną kremu pieczarkowego . Kolejno układać warstwy: jajka, szynki, pomidora, ogórka, sałaty, jajka, szynki, pomidora, ogórka, szynki i sałaty. Każdą kolejną warstwę smarować kremem pieczarkowym, aby składniki do siebie przylegały i łączyły się w całość. Po wierzchu torcik warzywny udekorować kawałkami warzyw, ziół i jajek

MeCooks
Torcik warzywny 83

przygotowany jest z pomidora, ogórka, sałaty oraz pieczarek. Nie jest to torcik wegetariański, gdyż dodałam do niego także szynkę oraz jajka. Wszystkie warstwy torciku w jedną całość łączy krem pieczarkowy. Ten torcik podać można na śniadanie, kolację oraz jako przekąskę. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Torcik z warzyw Składniki na torcik warzywny(...)pieczenia wyłożyć folią aluminiową bądź folią spożywczą. Na dno formy położyć kilka liści sałaty, które pokryć odrobiną kremu pieczarkowego . Kolejno układać warstwy: jajka, szynki, pomidora, ogórka, sałaty, jajka, szynki, pomidora, ogórka, szynki i sałaty. Każdą kolejną warstwę smarować kremem pieczarkowym, aby składniki do siebie przylegały i łączyły się w całość. Po wierzchu torcik warzywny udekorować kawałkami warzyw, ziół i jajek

MeCooks
32 rozgrzewające dania na jesień 1767

Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi(...)pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie

Moja smaczna kuchnia
Krokiet z farszem grzybowym 188

Krokiet z farszem grzybowym Po krokietach szpinakowych , kapuścianych i pieczarkowych nadszedł czas na krokiety z leśnych grzybów . Czas akuratni , bo w lasach pojawiły się piękne pachnące maślaczki , miodaczki , podgrzybki i prawdziwki …no i co tam jeszcze da się wyszperać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wszystkie przepisy z użyciem grzybów nieodparcie kojarzą mi się z jesienią(...)obgotowanych w wodzie z solą ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego na zimno boczk u 2-3 gałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Grzyby siekamy jak najdrobniej się da . Cebulę także siekamy drobniutko . Na patelni

Ogrodnik w podróży
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 147

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Na zakończenie pieczarkowego tygodnia postanowiłam przygotować pieczarki faszerowane mięsem mielonym . Myślę, że to pyszne i ciekawe danie udowodni, że pieczarki nie muszą być tylko serwowane jako dania wegetariańskie, jakie do tej pory prezentowałam, ale mogą także stanowić ucztę dla mięsożerców.  Tajemnica smacznych pieczarek faszerowanych mięsem leży oczywiście w dobrze doprawionym, lekko pikantnym i aromatycznym mięsie(...)łyżka) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,25 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1-2 łyżki sosu sojowego kilka kropli sosu worcestershire (opcjonalnie) czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz masło do smażenia Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym:  Na patelni roztopić masło i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Stir-fry z pieczarek i szparagów 145

Zapraszam po pyszny przepis na stir-fry z pieczarek i szparagów . Od dziś przez kolejny tydzień będę Was zasypywać przepisami na dania z pieczarek, ponieważ rozpoczęła się akcja kulinarna - Pieczarkowy tydzień organizowana przez Anię z bloga Mops w kuchni . Bardzo lubię pieczarki pod wszystkimi postaciami, zawsze z niecierpliwością czekam na tę akcję i czynnie w niej uczestniczę. W związku(...)zielonych szparagów kilka pieczarek (użyłam brązowych, ale mogą być zwykłe białe) 1 duży ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu szczypta płatków chilli sezam do posypania olej do smażenia  (użyłam kokosowego, ale dobrze sprawdzi się sezamowy

Codzienne Gotowanie
Litwa - Bliny ziemniaczane faszerowane pieczarkami (Bulviniai blynai su pievagrybių įdaru) 78

Ostatnio podzieliliśmy się przepisem na  wegańskie kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych . Dzisiaj przyszła pora na kolejny ziemniaczany specjał, tym razem z Litwy. Składniki (2-3 porcje, 4 placuszki ): - 400 g ziemniaków - 4 łyżki mąki z ciecierzycy - 2 łyżki mąki - spora szczypta soli, pieprz - 3-4 łyżki oleju - 1 łyżeczka oleju - 1 mała cebula - 5-6 pieczarek(...)Dokładnie mieszamy. 3) Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany nakładamy łyżkę masy ziemniaczanej, lekko rozprowadzamy (warstwa powinna być dość cienka). Na środek nadzienia od razu nakładamy łyżeczkę farszu pieczarkowego i lekko rozprowadzamy na środku placuszka. Następnie na górę nakładamy łyżkę masy ziemniaczanej i lekko rozprowadzamy tak, by dolna i górna warstwa dokładnie się złączyły. 4) Placuszki smażymy na średnim

Roślinożerni urlopowicze
Dania na Wigilię – 15 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW 260

lepi. ZOBACZ PRZEPIS Pierogi z fasolą i suszonymi pomidorami Przepis na pierogi z farszem z ciecierzycy, fasoli i suszonych pomidorów. Pierogi są delikatne, ale dzięki doprawieniu octem ryżowym i sosem sojowym mają wyrazisty smak. ZOBACZ PRZEPIS Pierogi z kaszą jaglaną i soczewicą Pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką – doskonale sprawdzą się na wigilijnym stole. ZOBACZ PRZEPIS Pierogi(...)opcja dla wegan, ale także dla osób, które nie przepadają za smakiem jajek. ZOBACZ PRZEPIS Bezmięsne gołąbki Gołąbki z soczewicą, kaszą i ryżem oraz z dodatkiem szpinaku. ZOBACZ PRZEPIS Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną Pasztet z kaszy i pieczarek ma wiele zalet, zdecydowanie górują w nich dostępność składników i ich niska cena. ZOBACZ PRZEPIS Korzenne ciasteczka z lukrem Rozpływające się

Via Gusto
PIZZA CALZONE 126

Pizza calzone jest przygotowywana na kształt dużego pieroga, dzięki czemu farsz jest zamknięty w środku. Można przygotować je z różnym nadzieniem, pieczarkowym, szynkowym lub serowym, u mnie dzisiaj wersja z farszem mieszanym. Polecam(...)sklejamy, wierzch pierożków posypujemy serem. Calzone przekładamy na blaszkę i pieczemy w 190 *C, przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.  Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania