INNE PYSZNE PRZEPISY NA DANIA GŁÓWNE I SAŁATKI: SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM SAŁATKA(...)MIĘTĄ SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI SAŁATKA Z NEKTARYNKI Z MOZZARELLĄ I ORZECHAMI KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH – Pyszny, zdrowy obiad – Ekspresowa kolacja
globuskulinarnyJeśli podejdziecie do sprawy zbyt ambitnie i będziecie chcieli się wykazać jakimś super daniem, to i tak przegracie z kimś kto jest tam bardzo znany i przyniesie salaterkę jakiegoś sosu z dziwnym składnikiem, który spróbują może 4 osoby, a cała reszta i tak pochwali :) No chyba, że to Wy jesteście znani w tym towarzystwie :) Koniecznie wyposażcie się w pojemnik(...)bić :) Lista tego co dzisiaj zjadłem: - chana masala - ryż z kuminem - bigos - boczniak a'la schabowe - ramen - fuczki z sosem tatarskim - lobio - hummus z kimchi - ajerkoniak bez jajek - panna cotta - tort - ciasto oreo - brownie - sos orzechowy - sałatkę gyros - gołąbki z kaszą Piekąc dwie pieczenie na jednym ogniu. Doradztwo co zrobić z po walentynkowymi resztkami jedzenia i przygotowanie jedzenia
Kryzysowa Książka Kucharskaspaghetti 200 g 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów 1/2 małej śmietany 12% 40 g sera gorgonzola odrobina gałki muszkatołowej sól pieprz oliwa z oliwek Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone (drobno) suszone pomidory oraz rozgnieciony czosnek. Podsmażyć 2 minuty. Wlać śmietanę i dodać pokruszony ser. Przyprawić. Gotować do zgęstnienia sosu. Można
Karola gotujeSpaghetti Lubella PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy Al'dente tak jak na instrukcji. Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej rzepakowy a następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano. Dodaję warzywa. Mieszam. Dodaję mleczko kokosowe. Następnie dodaję 2 łyżki curry. Natkę drobno siekam dodaję do mięsa. Makaron polewam sosem
Gotowanie Patkispaghetti kawałek boczku 2 małe cukinie łyżka śmietnay biały pieprz, sól, czosnek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę a cukinię ścieramy na drobnych oczkach. Na patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy cukinię. Wszystko razem podsmażamy, przyprawiamy solą, pieprze, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Smacznego
Życie ze smakiemSpaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami Botwinka z cukinią w delikatnym sosie
Moja smaczna kuchniaSkóra zawsze jest twarda i raczej niejadalna ,natomiast miąższ delikatny ,zielonobiały przez jasnożółty do pomarańczowego. Ciekawą odmianą jest kabaczek makaronowy ,którego miąższ po ugotowaniu wygląda jak spaghetti. Jest to warzywo niskokaloryczne o niezbyt dużej wartości odżywczej ,ale wybornym smaku .Charakteryzuje się wspaniałą cechą ,odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii .Oprócz węglowodanów zawiera białko ,ciutek tłuszczu ,wapń(...)fosfor ,żelazo ,karoteny witaminy B i C .Wniosek :kabaczek to warzywo zdrowe ,nie tuczy i w dodatku tanie. Jego Wysokość ,jako osobnik łagodny ,lubi zdecydowane ,ostre przyprawy i sosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera
Kulinarny karnet Christopherażółtym, lazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy) Dodajemy szpinak, który dusimy pod przykryciem(...)wlewamy śmietanę i serek kozi. Doprawiamy odrobina soli i cukru. Ja pieprzę dość sporo, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie ...i łączymy go z szpinakowym sosem Gotowe! Prawda że proste i szybkie
Olikowa kuchniaduże pomidory), sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy, szczypta soli, czarnego pieprzu i ziół prowansalskich, odrobina wody. Sposób przygotowania Jajka ugotuj na twardo. Fasolkę ugotuj al dente. Cebulkę posiekaj. Do miski wrzuć poszarpaną w kawałki sałatę. Następnie dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę, odsączonego tuńczyka i pokrojone pomidorki. Całość polej sosem (wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, przyprawy(...)kcal Białko: 34,1g Węglowodany: 8,3g Tłuszcz: 15,9g Błonnik pokarmowy: 3,0g Ładunek glikemiczny: 1,2 (IG: 22,8) Spróbuj także: fasolka szparagowa a’la spaghetti, kasza gryczana z fasolką szparagową i parmezanem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Sałatka
Natka Pietruszkispaghetti z pulpecikami, jest klasycznym daniem kuchni włosko-amerykańskiej. Odwrotna panierka Bardzo ciekawy jest sposób panierowania filetów w kurczaku po francusku: najpierw trzeba je obtoczyć w mące, a dopiero potem w jajku. Niecodzienna metoda świetnie się sprawdza, bo na filetach powstaje przyjemna, chrupiąca skorupka. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie
Niedzielny kucharzróżnorodnie i sycąco. Czasowo spina się to jak przy zwykłym makaronie z pesto, ale mamy większy efekt WOW i bardziej urozmaicone doznania smakowe. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu spaghetti filet z łososia – około 200g 3 duże łyżki pesto 150ml śmietanki kremówki garść szpinaku skórka otarta z połowy cytryny sok z cytryny do smaku 2 łyżki oliwy sól i pieprz(...)smaku Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, na al dente, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania, przyda się do rozrzedzenia sosu. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował i trzymamy w cieple. W międzyczasie przygotowujemy łososia – myjemy filet, usuwamy skórę i kroimy w centymetrową kostkę
Smaczna Stronasmaków. Wystarczy kupić pomidory, najbardziej polecam do tego dania pomidory lima, które mają cienką skórkę, zwarty miąższ. Według mnie są najlepsze nie tylko na surowo, ale i do wszelkich sosów, także tych, które przygotowujemy w słoikach na zimę. To moja ulubiona odmiana. Od dawna lubię łączyć pomidory z natką pietruszki, tak jak robiła to zawsze moja babcia Małgosia, wypróbujcie(...)zrozumiecie, dlaczego tak cenię to połączenie! Jeśli chodzi o kiełbasę najlepiej sprawdzi się np. żywiecka lub krakowska sucha. Oczywiście nie może zabraknąć czosnku, ziół i dobrej jakości oliwy. Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą / 2 porcje Składniki: makaron spaghetti na dwie porcje 2 pomidory lima 1 ząbek czosnku 1/4 pęczka natki z pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano gruby plaster kiełbasy
Moja smaczna kuchniaspaghetti 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 100 ml czerwonego wytrawnego wina sól pieprz natka pietruszki Makaron z krewetkami - przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał. Jeśli nabierzemy wprawę, możemy robić kilka rzeczy na raz i od razu z gotującej się wody przełożyć makaron do sosu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na dwie duże porcje. Składniki:250 g makaronu typu spaghetti250 g mięsa mielonego wołowego1 szt. cebuli6 szt. pieczarek1 puszka pomidorów krojonych2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki
Emcia PichciMakaron alla puttanesca znajdziecie zarówno w kuchni neapolitańskiej jak i tradycyjnej kuchni rzymskiej. Te dwie wersje różni nie tylko region, ale także dodawanie do sosu filecików anchois, które w wersji rzymskiej są obowiązkowe i których ja również nie pominęłam w moim daniu, bo nadają mu głębię fantastycznego smaku! Skąd się wzięła nazwa? To bardzo ciekawa histora a właściwie historie(...)SKŁADNIKI: 250 g makaronu spaghetti Barilla 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków chili 3 łyżki kaparów 20 czarnych oliwek 4-5 filetów anchois w oleju 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i świeżo zmielony czarny pieprz parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Makaron spaghetti Barilla ugotuj przez
nietylkopasta.plSprężysty makaron z delikatnym sosem szpinakowym. Obiad idealny, lekki i sycący. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: makaron spaghetti 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Szpinak wkładamy do garnka
Gotowanie i blogowanierobionymi kluskami :-) Ciekawie jest na pewno :-) Najpierw jednak autorka przedstawia nam historię makaronu. Czy wiecie, że towarzyszy on ludziom od ponad 4000 lat? Następnie poznamy rodzaje makaronu, latającego potwora spaghetti, plantacje makaronu we Włoszech, słynne dania z makaronem na wielkim ekranie, dowiemy się jak wymawia się słowo "makaron" w językach świata i poznamy gotowanie według filozofii pięciu przemian. Teraz(...)przepisów. Tutaj wędrówkę zaczynamy od Birmy i kokosowej zupy krem z makaronem, następnie jest Brazylia i makaron gryczany z burakami i czosnkiem, w Chinach makaron kamut z paprykowym sosem, na Filipinach makaron ryżowy z bobem i wczorajszym curry, Hawaje to makron ryżowy z brokułami i mango w orzechowo - pomidorowym sosie. Są też makarony z Hongkongu, Indii, Indonezji, Japonii, Korei
kruche babeczkiSpaghetti to potrawa, która gości na stołach całego świata. Nie wiadomo, dlaczego zrobiło taką zawrotną karierę, ale cieszy mnie, że trafiło również do nas i znacznie urozmaiciło polską kuchnię. Może wynika to z tego, że włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować(...)sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście ser”. Czytaj więcej
Wiem co jemDziś mam dla Was przepis na wegetariański makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem grzybów. U mnie są to pieczarki i boczniaki. To takie szybkie, nieskomplikowanie danie z lekkim twistem - orzechowo-czosnkową posypką. Świetnie kontrastuje z makaronem swoją chrupiącą teksturą, smak orzechów tak pięknie dopełnia aromat grzybów. Spróbujcie koniecznie! Autorem tego apetycznego przepisu jest Jamie Oliver. Wyszperałam go w jego najnowszej(...)książce "Wege". Książkę mam od Świąt, jak na razie zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Sporo w niej ciekawych patentów na grzyby. Będę przykładowo jeszcze testować pomysł na spaghetti z pulpecikami grzybowymi. Dam Wam znać, jak się udadzą :) Robiąc ten przepis nie trzymałam się ściśle listy składników i Was też do tego namawiam. W oryginale był makaron penne, ja zamieniłam
Chilli Czosnek i Oliwaswoich programów pokazywał Pascal Brodnicki. Mnie też w pierwszej chwili wmurowało, ale spróbowałam i teraz za każdym razem kiedy robię mięso mielone, czy do tej sałatki, czy do spaghetti zawsze dodaję mleko. Mięso dzięki temu jest dużo bardziej soczyste i sypkie, nie skleja się w takie wielkie kule XD Sałatka Chili Con Carne Składniki: 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego(...)szklanka mleka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka suszonego oregano 2 porządne łyżki koncentratu pomidorowego około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette 2 ząbki czosnku 3 porządne łyżki śmietany
PatiGotujeMakaron dobrej jakości smakuje wyśmienicie z najprostszymi sosami, właściwie to w nim tkwi sedno dania. Makaron musi być także odpowiednio ugotowany, dlatego zachęcam do korzystania z opisów producenta dotyczącego ich gotowania. My dziś na obiad serwujemy makaron Wstążki 2-jajeczne od Makarony Polskie . Przede wszystkim dla mnie ma znaczenie to, czy mój 10cio miesięczny Oskarek będzie mógł sobie z odpowiednim(...)kształtem makaronu poradzić. Wstążki to idealna alternatywa dla spaghetti, które jest za długie dla takiego malucha, wstążki w tym wypadku wypadają idealnie, z resztą popatrzcie sami na Jego minę na końcu postu ;) Na porcję dla mamy i maluszka potrzebujemy: 100 g makaronu wstążki ugotowanego wg zaleceń producenta 3 garście rukoli 10 listków bazylii 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy
MamaOskarka