fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie(...)sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem ( click ), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę na mięsko, to jadam je w towarzystwie warzyw. Staram się aby było lekko, ponieważ obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina
Mia Cucina SofietaNo i znów przenosimy się do palących słońcem Indii. Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie
Ostra na Słodkoprzecież ZSRR był największym krajem świata. Np. chanachi – ulubione danie Stalina. Lata ‘60 to wielka nadzieja pokładana w kukurydzy. Lata ‘80 to barszcz, a ‘90 pilaw z ryżu i jagnięciny. XXI wiek symbolizują bliny. A co z ‘70? Lata ‘70 to sałatka Olivier, czyli nic innego jak nasza sałatka warzywna, bez której ani w Polsce, ani nigdzie indziej(...)drobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej. W Rosji nazywa się z francuska: Olivier. Pierwszą wersję stworzył bowiem Lucien Olivier w latach ‘60 XIX wieku
Ugotowane pozamiataneminimalne różnice, ale jeśli zakochamy się w daniu z konkretnego miejsca możemy je dostrzec. Korma z jagnięciną, którą jadłam po raz pierwszy zapadła mi w pamięć najbardziej. Sos był aksamitny i delikatny, a jednocześnie pełen smaku. To mój niedościgniony ideał. Z tego też powodu w przepisie, który Wam prezentuję dodaję śmietanę i cukier, a nie tylko jogurt. Tam musiała być(...)papryczkę chilli (uwaga, bez pestek) i dusić kolejne 5-7 minut. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku (sól, cukier) i gotować jeszcze 5 minut. Jak zawsze, podawać z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami
W kuchni wieczorempotrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim mowa - należy niewątpliwie do klasyki dań obiadowych na całym świecie. Podawać go można z dowolnymi dodatkami, choćby ziemniakami , kopytkami , ryżem czy kaszą . Ja jednak preferuję delektować się treściwym gulaszem w towarzystwie makaronu - tu akurat będą to świderki od MAKARONY POLSKIE A jako że gulasz z makaronem jest idealną propozycją(...)Jeśli gulasz wyjdzie za rzadki, można go zagęścić mąką ziemniaczaną - 1 łyżka tu wystarczy . Należy ją wcześniej rozprowadzić w 2-3 łyżkach zimnej wody, następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero wtedy dolać do garnka. Po dodaniu mąki, dusić jeszcze z 5 minut. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie pieprzem cayenne. Podawać z ulubionym makaronem - u mnie
Grunt to przepis!którym gotowe danie jest podawane i określane także mianem casserole . Pierwsze wzmianki o daniach typu casserole pochodzą z XVIII wieku, kiedy danie to przygotowywane było na bazie ryżu i mięsa. Wersji casserole jest chyba tyle ile wzorów i form samych naczyń do zapiekania. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka(...)plasterki dwie duże marchewki. Grzanki wysmarowałam oliwą i posypałam suszonymi ziołami, a później posypałam także tartym parmezanem. Casserole jedliśmy razem z kuskus - bardzo pasował, zwłaszcza razem z sosem, jaki powstał podczas przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi z książki Kuchania Koszerna, Rebekka Wolf, wyd. TENTEN - dziękuję Monice za Hamantaschen, bo to dzięki naszemu
KUCHARNIAJuż jutro wraz z moim mężczyzną wyjeżdżamy na krótkie wakacje do Władysławowa. Nie mogę się doczekać! Tak dawno nigdzie razem nie byliśmy.. Ten semestr dał
Be Fit Be Strongwiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję: zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I) naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy ma swój ;) Moim ulubionym jest ten, przygotowany na bazie(...)Wystarczy kilka minut, by zniwelować przykry efekt ;) Gotowe! Pracy niewiele, czasu troszkę więcej - ale zupa przecież robi się sama! :) Wspaniale smakuje z makaronem - nitki lub kokardki, ale także z ryżem. Smakujcie! aa-kuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Uprzedzając pytania - wiem, że leczo i mięso mielone to dość niespotykana kombinacja. Słyszałam ostatnio, że takie "oszukiwane leczo" powinno się nazywać ratatouille, ale skoro nie uświadczysz
Kulinarne zapędy KokosaIleż to razy głowimy się co zrobić z resztkami w garnkach? zapewne wiele razy. Szkoda wyrzucić, bo przecież jedzenie nie może się marnować. Czasami
Codzienna kuchnia niecodziennawartości witaminowych. Skala smaku - 10/10, w przepisie jest podana mąka bowiem zagęszcza ona powstały sos, ja jednak nie lubię dodawać dodatkowych kalorii i potrawkę zrobiłam bez niej przez to sos wyszedł troszkę rzadki jednak mi to wcale nie przeszkadzało. · 1 podwójna pierś z kurczaka · 1 szkl. szpinaku w liściach · 1cebla · 2 ząbki czosnku · sól(...)czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem. Smacznego
Kubki smakuPor i jabłko to jedno z moich ulubionych połączeń. Sprawdzone wielokrotnie i nigdy nie sprawiające zawodu. Dla tej pary majeranek zawsze jest dobrą asystą, a tym
zadanie-gotowanieW końcu długo wyczekiwany weekend. Już nie mogłam doczekać się dnia, kiedy w końcu się wyśpię. Przyznam się Wam, że jestem nocnym Markiem, zawsze siedzę do
Be Fit Be StrongDzisiejsze danie może wydawać się skomplikowane lub trudne. Nic z tych rzeczy! Jest proste, a najwięcej czasu zajmuje zapiekanie 😊 Bakłażanowe roladki, bo o nich dziś mowa
Codzienna kuchnia niecodzienna