Śledź w sosie curry 186Oto propozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać
peggiwkuchni
łosoś, awokado, cytryna -- Zdrowa sałatka 262Składniki: 4 plastry wędzonego łososia 2 garście sałaty 2 plasterki cytryny 2 łyżki nasion dyni 2 łyżki sezamu 1/2 ogórka 1 awokado 1/2 cebuli kilka oliwek
w mojej kuchni
Bezglutenowy makaron z tuńczykiem, groszkiem i pomidorkami cherry 289Składniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź
Mango Papaja
Nietypowo. I kurczak. 360Czasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku?Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka?Przeglądam strony, gdzie
W kuchni Karmel-itki
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 220białka przyda się każdemu. O walorach ryb I owoców morza nie muszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy : Składniki:2 łyzki olejuszczypiorek1 łyżeczka imbiru2-3 łyżki czerwonej pasty curry1 puszka mleka kokosowego150 ml bulionu kurczakowego4 kaffir liścieok 400 gr łososiaok 250 gr krewetek1 łyżka sosu rybnego2 łyzki sosu sojowegoryż, natka pietruszki
Smaki Edyty
Kolorowa sałatka ryżowa z łososiem 398Pyszna kolorowa sałatka z ryżem i rybką oraz kolorowymi dodatkami. Jeśli ktoś lubi może dodać też czarne oliwki. składniki: 1 woreczek ryżu, u mnie mieszanka parabolicznego
Monia miesza i gotuje
Śledzie w curry z ananasem 286Składniki: 600-700 g płatów śledziowych 1 puszka ananasa w kawalkach 1 opakowanie curry w proszku 2 średnie cebule 3 łyżki majonezu 300 ml kwaśnej
IMPRESJA SMAKU
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 369sobą wymieszać.Sos dodać do surówki. Wymieszać.Surówkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Widoczna na zdjęciach surówka została wykonana z 1/2 składników.Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.Źródło
Gospodyni Miejska
Calamares a la romana 221W mojej kuchni smaku Hiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej
Kulinarne przygody Gatity
Roladki z tortilli z pastą z tuńczyka 332W szafce zalegały mi tortillowe placki więc postanowiłam je zużyć. Dodałam to co miałam pod ręką i wyszły takie małe smaczne kąski:)składniki:4-5 tortilli
Monia miesza i gotuje
Domowe Sushi krok po kroku 331ryby ułożone na warstwie zakwaszonego ryżu, przygniecione deseczką i pokrojone na małe, prostokątne porcje, gotowe do jedzenia po kilku godzinach.W ten sposób proces, który służył konserwowaniu i przechowywaniu ryb, przekształcił się w wykwintne danie. Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach. Najprostsza wersja sushi to nigiri, czyli wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Najpopularniejsze sushi to maki(...)marynowany imbir (opcjonalnie) sos sojowy ( ja zawsze stosuje z firmy woh hup) awokado (musi być miękkie) ogórek zielony około 80 g wędzonego łososia około 100 g paluszków krabowych 10 krewetek tygrysich (mogą być mrożone) majonez serek Philadelphia 1/2papryki czerwonej kawior (opcjonalnie) sezam Zaprawa do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu sojowego Akcesoria: mata
Mania Gotowania
Gravlax 230rybę. Gwarantuje nam to dobry smak i wygląd potrawy. Łososia wkładamy do lodówki na 2-3 dni. Codziennie zaglądamy do niego, osuszając ręcznikiem sok, który zbiera się na dnie naczynia. Przed spożyciem oczyszczamy łososia z dodatków i kroimy w cienkie plastry. Bardzo dobrze smakuje podany po prostu na żytnim pieczywie. Dodatkowo można podać go z sosem musztardowym
Simple Dish
SZASZLYKI Z RYBY 231nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy.Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego soku wiecej. Najlepiej sprobowac wczesniej paste(...)aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju.Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony.Szaszlyki doskonale pasuja do pieczonych ziemniakow i sosu czosnkowego.Smacznego
Przysmaki Karolki
Turcja - BELEK - Güral Premier Resorts & Spa 152bardzo bogaty wybór w którego w skład wchodziły - całe rzędy serów od zwykłych po najbardziej wyszukane około 20 rodzajów, szynki, pieczenie, pasztety, warzywa, owoce, naleśniki oraz cała masa różnych sosów do nich, śniadania na słodko i zimno jogurty, dżemy, powidła, około 10 rodzajów rożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina(...)pasty i pizze, Owoce morza, Wołowina; Baranina i Wieprzowina na kilkanaście różnych sposobów, Dział z deserami to kraina słodkości- prawdziwe arcydzieła sztuki, świeże owoce, napoje wszelkiego rodzaju. bogaty wybór ryb oraz przepiórki, indyki i kurczaki. • przekąski w godz. 15:00-17:00 - W Beach Bar - serwowane Hamburgery, hot dogi, naleśniki, gofry, pizza, warzywa owoce, sałatki, soki i alkohole, oraz
ClauditteMissCooking
Śledzie w sosie jogurtowo - cytrynowym 214Kolejne śledzie mam dziś do wypróbowania. Ja śledzie uwielbiam i mogę je jeść ciągle, natomiast na świąteczne stoły czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc daję upust
Moje Małe Czarowanie
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring  with dried mushrooms and prunes 248Święta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z
karmelowy
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami 218Karp smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym
Buniabaje w kuchni