sos do ryby - 1500 przepisów (strona:28/100)

Śledzie w sosie koperkowym 256

Pyszne śledziki w lekkim koperkowym sosie. Pyszności :)składniki:6-7 solonych płatów śledziowych400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 %2 łyżki posiekanego koperku1/2 łyżeczki kurkumy

Monia miesza i gotuje
Pstrąg na parze 226

Majeranek  Sól ziołowa Pieprz + młode ziemniaczki jako dodatek do ryby. Pstrągi dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Delikatnie skrobiemy z wierzchu by oczyścić skórę (pstrągi mają bardzo delikatne łuski i niektórzy kucharze w ogóle odradzają jej skrobanie, my jednak zawsze staramy się nieco oczyścić skórę). Całą rybę delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Z wierzchu oraz w środku sypiemy(...)parownika. Jako dodatek możemy w kolejnej misce dodać oczyszczone młode ziemniaczki. Ustawiamy parownik na 20-25 minut i czekamy. W między czasie możemy przygotować sos czosnkowy lub koperkowy jako dodatek do ryby.  Po tym jak parownik da znam znać, że minął czas wykładamy jedzenie na talerz. Ryby wraz z dodatkami podajemy od razu po przygotowaniu

Kolizje Smaków
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 179

starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego(...)półtalarki, siekamy koperek, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i, na dno wlewamy 1/3 sosu. Na sos kładziemy warstwę makaronu, polewamy sosem (kilka łyżek). Na makaron wykładamy część papryki, pora, koperku, odrobinę sera. Następnie wykładamy warstwę z ryby (całość). Na rybę – kolejną (cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym  beszamelem

mojewypiekiinietylko
Tortilla z tuńczykiem i warzywami 632

cebulę, oliwki, kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość zwinąć w rulon, związać sznureczkiem lub zawinąć w folię aluminiową. Smacznego!Tuńczyk, podobnie jak wiele innych ryb, zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. W porcji tuńczyka w sosie własnym jest ich ok. 235 mg.UWAGA! Tuńczyk może być skażony rtęcią – pierwiastkiem niebezpiecznym dla niemowląt i rozwijającego się płodu. Jednak dobrą informacją  jest

Kulinarne Przeboje
Wstążki z łososiem w delikatnym sosie śmietanowym 218

łyżki śmietany  1 cebula 3 ząbki czosnku masło koper sól, pieprz  5 pomidorów koktajlowych przyprawa do ryb Makaron gotujemy zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.  Kiedy makaron będzie się gotował możemy się zająć naszym błyskawicznym sosem:  Rozpuszczamy masełko na patelni. Wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku, a następnie cebulę. Kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodajemy(...)czasie możemy pokroić łososia. Kroimy go w kostkę. Dodajemy na patelnię.  Posypujemy lekko przyprawą do ryb dla podkreślenia smaku. Podsmażamy około 2 minut i dodajemy śmietanę.  Całość podsmażamy około 3 minut, Posypujemy delikatnie koperkiem, mieszamy.  Podajemy makaron z sosem.  Można zrobić wersję bez pomidorów. Robiłam i taką i taką. Polecam! Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 164

niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję ;-) SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA

SMYKWKUCHNI
ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 214

Zielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym 951

The post Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Makaron w sosie puttanesca 166

Kolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje

wyzwania kuchenne
Okoń nilowy z sosem koperkowym 160

Delikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego

Buniabaje w kuchni
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 210

Sięga łapką ponad stół, chociaż wzrostem jeszcze do jego wysokości jej daleko. Zlokalizowała kotlecika, chwyciła i ze śmiechem biegiem pędzi do swego pokoju, by unikając wzroku

W kuchni Karmel-itki
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM 265

"Co jest?". "Jak to co? Obiad chcę!"Tym razem będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie, a przy tym jarsko. Właśnie, bo czym się różni jarosz od

W kuchni Karmel-itki
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 156

jako kwaśnego składnika. Świeże zioła możecie dobierać w zależności od Waszych preferencji i dostępności - ja tym razem postawiłam na bazylię i natkę pietruszki.Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw, w tym do kurczaka i ryb z grilla. Najlepiej zrobić go od razu więcej - zmiksowanie to przecież tylko 5 minut roboty, a sos świetnie przechowuje się zamknięty w szczelnym pojemniku

Chilli Czosnek i Oliwa
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 173

smażeniu ryby wrzucamy pokrojona w pół piórka cebulę i smażymy na złoto. Kroimy na ćwiartki pomidorki i razem z posiekanymi ziołami dodajemy do cebuli. Zalewamy bulionem i dusimy na małym gazie 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.  Na warzywach układamy rybę i podgrzewamy kilka minut tak by była ciepła i przeszła jednocześnie smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami

Buniabaje w kuchni
Cebula 200

surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp.zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz

Klaudynkowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania