W tym już ostatnim przedświątecznym wpisie proponuję galaretkę z tuńczykiem i jajkami, która jest dobrą alternatywą dla wieprzowych nóżek ( przepis ). Wieprzowe nóżki są bardzo czasochłonne w
Bon appetit mon amieIdealny dodatek do ryb i drobiu. Sprawdza się także jako przekąska. Składniki 600 g selera naciowego 60 g suszonych moreli cytryna 250 ml wytrawnego białego wina sól pieprz czarny 3 łyżki oleju Przygotowanie Selery po umyciu oczyściłem, łodygi pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm, trochę natki posiekałem. Morele zagotowałem z ¼ l wody, łyżeczką soli i skórką(...)małym ogniu przez 10-15 minut, po tym czasie wyjąłem seler i morele. 50 ml wywaru wymieszałem z 3 łyżkami i sokiem z cytryny, solą , pieprzem i olejem. Sosem polałem jarzynkę, posypałem natką selera. Można podać zarówno na ciepło jak i na zimno
R'n'G KitchenO wschodzie słońca grupa kobiet we wzorzystych fartuchach wypełza na pole. Sine jeszcze niebo z wolna się rozjaśnia, słońce zaczyna kolejny raz swoją mozolną, dzienną wędrówkę
W kuchni Karmel-itkiŁososia w teriyaki jedliśmy w pewnej chińskiej knajpce. Podany był na sporej ilości ryżu z warzywami, posypany sezamem. Oj, pyszne to było i to bardzo. Po
Smaki Na Talerzuhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna sałatka, która nie tylko ładnie wygląda, ale również świetnie smakuje - także w wersji wymieszanej. Jest szybka, prosta i idealnie
Di gotujeTą sałatkę robię od lat na różne okazje, jej sekretem smaku są dobrej jakości składniki, dlatego, że nie doprawia się jej ani solą ani pieprzem
Wanilia i KardamonBardzo szybka i prosta pasta do pieczywa. Jedna z moich ulubionych :) Pasta z rybek w pomidorach 1 puszka szprotek w pomidorach ( 170 g ) 2 jajka ugotowane
Posadzone i zjedzoneSałatka z tuńczyka gości już w moim domu ponad pięć lat i zawsze jest tak samo pyszna. Robię ją często, bo jemy ją nie tylko na
Passions hobbies lifeNie znoszę nudy. Nie umiem usiedzieć w jednym miejscu, nogi rwą się do marszu, ręce ciągną do pracy, umysł najlepiej odpoczywa przy innego rodzaju wysiłku. Najlepiej
W kuchni Karmel-itkiKolejny przepis na tartę z kaszy jaglanej. Tym razem podaję z łososiem, porem i serem camembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi
JaglusiaTrochę nietypowa ale pyszna i sycąca sałatka, która zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Dodatek czosnku i cebuli oraz rzeżuchy lekko zaostrza jej smak. Świetnie sprawdzi się na kolację
Smakołyki Asistołu. Nie lubimy go zazwyczaj za mulisty smak - tego można w łatwy sposób uniknąć, kupując ryby ze sprawdzonej hodowli, i te nie przerośnięte, takie w rozmiarze powiedzmy "M" ;) Drugi wielki minus - ości. No i tych nie zlikwidujemy, chyba, że dobrze poszukamy i znajdziemy rybę filetowaną, lub sami pokusimy się o jej wyfiletowanie. Niemniej jednak, karp ości ma duże(...)Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę, wlać świeżą i gotować grzyby przez 30-40 minut. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie. Rybę opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki. Na patelni, na odrobinie oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do cebuli dodać "igiełki" rozmarynu i grzyby ( część można
kolorowotorcikowoczęsto zdarza się zakupić w naszym rejonie ośmiornicę . Tym razem Biedronka wyszła nam na przeciw i utworzyła miesiąc portugalski. Ośmiornice, kalmary, mule i całe mnóstwo pysznych ryb to raj dla amatorów tych pyszności. Kupiliśmy ośmiornicę, stojąc przy kasie pani w kolejce przed mną pyta co to jest? Wytłumaczyłam pani - starszej pani(...)kuchni portugalskiej nie brakuje. Powiedziałabym że Arroz de Polvo to taka paella hiszpańska lub risotto włoskie, pyszne i sycące. Ryż stanowiący składnik potrawy powinien pływać w dużej ilości sosu - taki sposób przygotowania zwany jest malandrinho. Zapraszam na potrawkę z ośmiornicy z ryżem po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechlorogenowy, kawowy), taniny oraz sporą ilość chromu, dzięki któremu mamy mniejszą ochotę na słodycze. W kuchni idealnie komponuje się z pieczonymi jabłkami i deserami. Dodajcie go też do smażonej ryby, a jej smak i aromat zyskają wiele. Goździki Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego ich żucie lub ssanie to sprawdzony sposób na ból zęba i nieświeży oddech. Goździki(...)cynamon czy liście laurowe. Jego charakterystyczny zapach powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim. Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych
Zasmakuj KuchniPatrzę na zegarek, dochodzi piąta. Przewracam się z boku na bok. To była ciężka noc. Tyle różnych myśli wypełniających głowę, ogrom sprzecznych uczuć w sercu. Czuję
W kuchni Karmel-itkiprostu 1 kwietnia, a żart zrobiony tego dnia Aprilscherz lub np. Aprilskämt (Szwecja). We Francji prima apilis jest określany jako „Dzień kwietniowej ryby” (Jour du poisson d’avril) a pierwszokwietniowe żarty nazywane są „kwietniowa ryba” (Poisson d’avril). Prima Aprilis zaczął być popularny już w późnym średniowieczu! A spekulacje na jego temat wykraczają nawet do starożytności! Natomiast(...)państwowych – przykładowo sojusz antyturecki z Leopoldem I Habsburgiem podpisano 1 kwietnia 1683, ale antydatowano go na 31 marca, aby na dokumencie nie widniała data prima aprilis. DOMOWY SOS TATARSKI. (podaję składniki - proporcje zależą od ilości, jaką chcemy uzyskać i od upodobań, w zależności od preferencji smakowych) marynowane pieczarki cebula kilka ogórków konserwowych sól, pieprz majonez odrobina chrzanu troszkę
W kuchni Karmel-itki