Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na
Poezja smakubyć czymś rewelacyjnym. Okazało się jednak, że jest pyszny, lepszy nawet niż oryginalny keczup. Dodatek curry i ostrej papryki dodaje mu pikanterii. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, pizzy, parówek, pasztecików a nawet kiełbas z grilla. Jest niezastąpiony. Składniki na 10 butelek o pojemności 200 ml: 1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej 1/2 kg cukru 1 szklanka(...)dnem, dodać cukier, rozdrobniony czosnek, posiekaną papryczkę i przyprawy.Gotować na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i ocet. Gotować jeszcze kilka minut. Gorący sos przelać do butelek, zakręcać od razu i układać do góry dnem. Dla pewności można zapasteryzować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wcześniejszym wpisie na placki ziemniaczane giganty pisałam ,że podałam te placki inaczej..Taki pomysł podania podpatrzyłam tutaj ..Placki ziemniaczane jako blat do pizzy..prosto i smacznie..a kilka dni temu był wpis na pizzerinki na spodzie z gotowanych ziemniaków. 500 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula sól, pieprz, majeranek 0,5 papryki(...)jajko, mąkę i przyprawy.Wymieszać i usmażyć dość duże placki [ u mnie placki z 3-4 łyżek ciasta]. Usmażone placki przełożyć na blaszkę.Placki można posmarować majonezem lub sosem czosnkowym, ułożyć pieczarki, pokrojoną paprykę i pomidora.Posypać tartym serem. Chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści
Moje domowe kucharzeniedzieje się, dzieje się! Ale od początku. Piątek to mój dzień odpuszczania sobie. Wtedy jem pizzę, piję piwo, odpuszczam trening nie myślę o konsekwencjach. Przyszedł kolejny piątek, a ja zastanawiałam się na co mam ochotę. Na pewno na tzw. poddziubywanie czyli tysiąc małych rzeczy, tu sobie dziubnę tam sobie dziubnę (to jest typowy obiad na poddziubywanie klick ). Niestety nie miałam(...)czym szybko przeniosłam się na meksykańską i tacos. Ihhhaaaaaa! Tłuściutkie ostrawe mięso i piekielnie ostre chilli, do tego soczysty pomidor, chrupiąca sałata, orzeźwiająca kolendra i limonka, maślane awokado, ostry sos połączony z łagodzącym jogurtem. Drodzy Państwo, magia, powtarzam jeszcze raz magia w czystej postaci. Do roboty! Składniki: MIĘSO: 250g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 150g boczku gotowanego w kawałku ostra
Brzuszki ŁakomczuszkiMoja wersja klasycznego i równie popularnego jak pizza włoskiego dania. Jest to jednak jego lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka. Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować(...)Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. Wierzch można posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią
wyzwania kuchenne100 g makaronu świderki, 1 kostka rosołowa (drobiowa), 1 filet z kurczaka, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku
Świat Domowej KuchniSól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy) , pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta) . Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków Składniki: 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej(...)obiad proponuję także : – Spaghetti carbonara – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – P ielmienie z mięsem – Leczo z cukinią – Pizza z patelni
Kulinarne S.O.S.Pożywna zapiekanka z ziemniaków i cienkiej kiełbaski. Ziemniaki można wcześniej podgotować wtedy czas pieczenia będzie krótszy, u mnie wersja z surowych. składniki: 1 kg ziemniaków 400
Monia miesza i gotujepośpiechu, robiłam na sklepowych spodach. Sentymentalnie i eksperymentalnie wypróbowałam przepis na pizzę carbonara , którą miałam okazję zajadać się z Martą z Inspiracji w Pizza Hut. Pizza na domowym cieście 20g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek (plus oliwa do skropienia) 1 łyżeczka cukru 3 łyżki letniego mleka sól, zioła(...)podzieliłam na 2 części, rozwałkowałam na cienki, okrągły placek (w tym momencie można nastawić piekarnik na 200st.). Przed nałożeniem farszu spód skropiłam oliwą i posmarowałam startym czosnkiem. Przygotowany sos beszamelowy w połowie rozsmarowałam na spodzie. Następnie ułożyłam plastry żółtego sera, salami, podsmażone pieczarki, cebulę i pomidory. Wierzch polałam resztą beszamelu i zapiekłam w 200st. przez 15min
bastalenadodatkiem surówki i ziemniaczanego puree. Na wtorek zaplanowałam makaron z kremowym sosem . Do sosu można wykorzystać resztki szynki lub jakiegoś mięsa lub po prostu zjeść makaron z sosem. Sos jest bardzo pożywny. W środku tygodnia planuję zupę. Na czasie jest obecnie zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów. Grzyby zbieram sama, więc grzybowa to naprawdę tani obiad w środę. Jeśli gotuję(...)łososia. Smażone śledzie z surówką z brukselki to obiad zdecydowanie do wypróbowania. W sobotę przygotowuję obiad na luzie, bo to początek weekendu i mam czas. Na ogół jest to pizza i w takich ilościach, że starczy na cały dzień. Koniecznie z włoską surówką z białej kapusty. W niedzielę gotuję na dwa dni, więc często gotuję wszelkiego rodzaju gulasze. Proponuję pyszny
codojedzeniaMoje dziecko uwielbia pizzę pod każdą postacią. Jadłby na okrągło, ale chyba większość tak ma he he :-). Tym razem go zaskoczyłam i zrobiłam w takiej oto formie. Syn stwierdził, że był to najlepszy obiad na świecie i pytał kiedy robimy znowu :-). Naleśniki z dodatkiem kurkumy, dlatego takie żółciutkie, nadzienie to salami, oliwki, cukinia, starta mozzarella i mieszanka warzywna Mexico Bonduelle(...)łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Farsz: 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle kilka oliwek czarnych 1/2 cukinii 1 łyżeczka oregano 10 plasterków salami starta mozzarella Sos: 1/2 kubka passaty pomidorowej lub ketchupu dobrej jakości suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju. Ostawiamy do przestudzenia. 2. Do większej miski dajemy odsączoną
kruche babeczkiTarta cukiniowa to przepyszne danie, które można przyrządzić w błyskawicznym tempie. Tarciuch wykonany jest z ciasta kruchego, a jego głównym dodatkiem jest lekko uduszona cukinia. Ma
sierotka maRysia w kuchniSmaki Bieszczadów Oczywiście na głównych skrzyżowaniach turystycznych szlaków znajdziecie to, co w każdym kurorcie: pizze, hamburgery, czego dusza zapragnie. Jednak tam gdzie schodzi się ze szlaku po pięciu, czy sześciu godzinach wędrówki człowiek szuka jedzenia, prostego, pożywnego i smacznego. A takie moim zdaniem zawsze było tradycyjne jedzenie. Proste i dające energię na cały dzień. Bieszczady pachną ziołami, tak samo(...)pokazuje to rodzinny foodtruck “Bieszczadzki Paśnik” stojący przy parkingu w Wetlinie. Przepyszny syty kebab (który z Haneczką wystarczył nam na dwa posiłki) można zamówić z robionym przez właścicielkę własnoręcznie sosem z czosnku niedźwiedziego. Szczerze polecam, niebo w gębie, tak samo jak serwowane tam niby zwykłe zapiekanki, ale okraszone świeżym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi nabierają zupełnie innego charakteru. Podobne rarytasy zaserwowano
Gotuj z RumcajsemSmaki Bieszczadów Oczywiście na głównych skrzyżowaniach turystycznych szlaków znajdziecie to, co w każdym kurorcie: pizze, hamburgery, czego dusza zapragnie. Jednak tam gdzie schodzi się ze szlaku po pięciu, czy sześciu godzinach wędrówki człowiek szuka jedzenia, prostego, pożywnego i smacznego. A takie moim zdaniem zawsze było tradycyjne jedzenie. Proste i dające energię na cały dzień. Bieszczady pachną ziołami, tak samo(...)pokazuje to rodzinny foodtruck “Bieszczadzki Paśnik” stojący przy parkingu w Wetlinie. Przepyszny syty kebab (który z Haneczką wystarczył nam na dwa posiłki) można zamówić z robionym przez właścicielkę własnoręcznie sosem z czosnku niedźwiedziego. Szczerze polecam, niebo w gębie, tak samo jak serwowane tam niby zwykłe zapiekanki, ale okraszone świeżym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi nabierają zupełnie innego charakteru. Podobne rarytasy zaserwowano
Gotuj z Rumcajsem