sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:169/303)

Sałatka z sałatą rzymską 150

startego imbiru sól i pieprz świeżo mielony siemię lniane do dekoracji Wykonanie: Do dużej miski wkładamy, rwaną na małe kawałki sałatę rzymską. Oczyszczoną z nasion paprykę,obraną cebulę kroimy w kosteczkę mieszamy razem z sałatą. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cukier, starty imbir doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatę posypujemy siemieniem lnianym. Siemię

kgwjanczewo
Pieczeń rzymska. 155

sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach, bo nie dość, że pięknie się prezentuje, to i wybornie smakuje. Idealnie się sprawdzi również w podróży lub po prostu zwyczajnie na kanapce. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam samodzielnie zmielonej wieprzowiny

Rozpustne gotowanie
Pieczone udka z porą i burakami 201

SKŁADNIKI: Udka z kurczaka papryka mielona wyciśnięte ząbki czosnku sól cząber kurkuma pieprz buraki por   Udka dokładnie posolić i obsypać przyprawami, odstawić na minimum 1 godzinę. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, obłożyć plastrami buraków i posypać pokrojona porą. Piec w piekarniku obracając dwa razy ok 50 minut. Do wytworzonego sosu można dodać więcej buraków wtedy sos ma ładny

harrisa
kotlety mielone mięsno-szpinakowe z kozim serem z piekarnika... 161

lubisz to fety, nakryć porcją mielonego i uformować kotlety-kule prawie jak piłka tenisowa układać w naczyniu do pieczenia posmarowanego olejem piekarnik nagrzać na 180 C, termoobieg, 2 poziom - piec 20 minut, następnie przełączyć na grilla i piec jeszcze 15 minut, zostawić przy uchylonych drzwiczkach na 10 minut SOS: jogurt wymieszać z sosem tzatzyki Prymatu i startym

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczeń mielonka z ciecierzycy i dyni (bez glutenu) 120

kanapki, a po dodaniu jakiegoś chłodnego sosu, będzie można zjeść jako przystawkę lub przegryzkę bez mięsa. Składniki : 100 g zmielonej gotowanej ciecierzycy 10 zblanszowanych młodych listków jarmużu (u mnie fioletowy) 100 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku ćwiartka drobno pokrojonej czerwonej papryki 100 g startej dyni 2 jajka kilka suszonych śliwek łyżeczka mielonego kminku płaska łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka słodkiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Indycze pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowo-pietruszkowym 84

rosół.  Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkami, posiekana cebulką i czosnkiem, koperkiem i pietruszką, oraz przyprawami wedle uznania. Tworzymy z nich małe kuleczki. Z wywary wyciągamy już ugotowane i miękkie warzywa, wsadzamy mięsne pulpeciki - kuleczki i gotujemy ok 10 minut. W czasie ich gotowania robimy sos. Do śmietany dodajemy serek topiony oraz

ClauditteMissCooking
Faszerowana Papryka z Pomidorowym Sosem 156

Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g sera gorgonzola natka pietruszki 3 woreczki ryżu 2 cebule- drobno posiekane 5 ząbków czosnku- przeciśnietych przez praskę 1 łyżeczka pieprzu białego 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu 2 łyżki cebulki prażonej 1 łyżka syropu z granatów Składniki na sos: 4 pomidory duże malinówki 1 puszka pomidorów

ClauditteMissCooking
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 140

jaką były witane po szarych i bezpłciowych mielonych, bigosie i innych "daniach-wrzutach".  Wakacje są nie tylko dla dzieci. Podobnie jak naleśniki. Dlatego smażę wielki stos. Część przełożona lipcowymi konfiturami znika rozchwytywana przez małe łapki. Drugi stos zostawiam tylko dla dorosłych. Sięgam po pomarańczówkę, ścieram skórkę z pomarańczy. Gotuję cudowny sos, smaruję nim piętrzące się w górę naleśniki

KUCHARNIA
PRZECIER Z CUKINII 166

mnie zaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanie Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać

Z Majeczką w kuchni
Makaron w sosie cajun z owocami morza 229

Gotowego łososia zciągamy z patelni. Do ugotowanego sosu śmietanowego dodajemy odcedzony makaron i ser. Mieszamy do połączenia. Do makaronu dodajemy krewetki i kawałki łososia. Mieszamy stawiamy na palnik- i trzymamy na ogniu 2-3 min. Obiad gotowy :) Smacznego :) * Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek

Smaki Edyty
Produkty Blue Dragon - testowanie 131

sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :) Później dorwałam pierś z kurczaka i postanowiłam ją zamarynować w ww. sosie. Sos stracił na ostrości, jednak doskonale skomponował się z mięsem i nadał mu piękną glazurę. Kolejnym produktem, który przetestowałam było mleko kokosowe , które nie rozwarstwiło się ani też nie stwardniało podczas(...)trwało). Miało idealną konsystencję i załagodziło smak kurczaka (masala chicken) przyrządzonego według następującego przepisu: Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy masala chicken 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 6 łyżeczek oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 2 duże cebule 1,5 szklanki mleka

Emcia Pichci
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 280

czubate łyżki powideł śliwkowych. Delikatnie podgrzałem ja na niewielkim ogniu. Nie zaprzestając podgrzewania dodałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina, dwie laski kory cynamonu (można je zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami mielonego cynamonu). Do rondla dodałem również 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wszystko dokładnie wymieszałem w celu rozpuszczenia kawy. Po zagotowaniu zawartości dodałem 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości(...)ogień pod rondlem i dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu, bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kilka listów świeżej

Wyprawy kulinarne
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ W KILKU ODSŁONACH 159

łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi ziarnami, patrz prażenie ziaren . Połowę podprażonego słonecznika, dynię, siemię(...)przypraw i skrobi) i dokładnie wymieszać. Ok.1/5 z całości zmiksować lub zblendować dodatkowo, by uzyskać bardziej zwartą strukturę kotletów. Do masy dodać przyprawy: kurkumę, wędzoną paprykę, sól, świeżo mielony pieprz oraz skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszać. Z masy formować kotlety (najlepiej dłońmi maczanymi w oleju) i obtaczać w ziarnach lub pozostawiać bez nich. Układać na blaszce wyłożonej

Smaczne Zdrowe
SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 192

podniebienia :))     Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości  100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików) 1 duża cebule  sól,  pieprz czarny mielony 1 łyżka kwaśniej śmietany  jedna płaska łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie olej lub oliwa Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół godziny.Kotlety rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem(...)uzupełniamy bulionem.  Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20-25 minut (do miękkości mięsa). Następnie  rozrabiamy łyżkę mąki w odrobinie wody i wlewamy na gotujący się sos z mięsem w celu lekkiego zagęszczenia. Jeśli lubimy bardziej aksamitne sosy dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Walijskie Pichcenie
Polędwiczka wieprzowa i zielony sos! 151

obiad, ten sos...  to była moja pierwsza myśl po przebudzeniu, a może rzeczywiście mi się to przyśniło? Chciałam świeżości, koloru i soczystego mięska! I powiem Wam tylko, że to na co dziś Was zapraszam jest pyszne! Mięsko jest delikatne, a sosik dopełnia jego smak. Sprawdzi się do mięs pieczonych i smażonych, a także przy grillowaniu :)  Składniki: 1 polędwiczka(...)wieprzowa (ok. 500 g), sól, grubo mielony pieprz, sok z 1/3 cytryny, starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek), szczypta pieprzu cayenne, 2 szczypty rozmarynu, 2 szczypty tymianku szynka parmeńska lub serrano Polędwiczkę należy dokładnie umyć i oczyścić. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy starty imbir i resztę przypraw, wszystko należy dobrze wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy

Plate of Joy
Nuggets'y z sosem musztardowo - miodowym 389

Cook  trafiłam poprzez aplikację mobilną. Najpierw zaglądałam tam własnie przez telefon, potem dodałam stronę do ulubionych :) Dzisiejszy przepis to moja interpretacja tego przepisu . Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :) Składniki nuggets'ów: piersi z kurczaka , ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.), jajko , mąka ,  bułka tarta , otręby - dodałam żytnie, olej . Piersi opłukać(...)nuggets'y smażyłam na rozgrzanym tłuszczu, ale można je upiec na blasze skropionej lekko tłuszczem, a wtedy staną się mniej kaloryczne. Nuggets'y podawać z ulubionym sosem. Ja dzisiaj przygotowałam do nich sos musztardowo - miodowy. Składniki sosu: 2 łyżki musztardy , 1/4 szklanki miodu - polecam miód akacjowy z Anielskich Przysmaków , 1/2 szklanki majonezu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree 187

Dzisiaj coś odrobinę bardziej wykwintnego. Pyszny, soczysty filet z kaczki podany z rewelacyjnym sosem wiśniowym i pysznym kremowym puree selerowym. Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru(...)podgrzewania na średnim ogniu kaczka zaczęła naturalnie puszczać tłuszcz. Mięso smażyłem od strony skóry do jego wyraźnego zarumienia się. Kiedy skóra kaczki była już rumiana posypałem kaczkę 1 łyżeczką mielonego kardamonu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, po czym przewróciłem filety na drugą stronę. Wówczas też dodałem na patelnię gałązkę świeżego rozmarynu. Smażyłem jeszcze przez

Wyprawy kulinarne
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 207

nieco inaczej. Najczęściej piekłam je w folii, tzw. rękawie do pieczenia. Najwygodniejsze. Wrzucasz ziemniaki, składniki dodatkowe i przyprawy, zawiązujesz i do pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad(...)łyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój.  Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia

Anioszek w kuchni
Sznycle z indyka w sosie pomarańczowym z soczewicą 164

pięcioletniego Syna, że sosy nie są "okropne" (wyjątek u niego stanowią czekoladowy i truskawkowy). Wszystkie klopsiki, pulpeciki w sosie i gulasze odpadają. Myślałam, że uda mi się go przekonać sosem owocowym... I niestety poniosłam klęskę. M. stwierdził, że danie jest smaczne, ale się nie zachwycił. W końcu kawałeczek indyka i pomarańcze, to przecież "nic konkretnego" ;) Mi za to bardzo smakowało(...)pomarańcze ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie wody 1½ szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka posiekanych listków melisy 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do smażenia sól i pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą pomarańczę podzielić na cząstki i oczyścić z błonek. Skórkę zetrzeć lub pokroić w cieniutkie paseczki. Mięso

Pełny talerz
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym na grilla 192

minutach na średnim ogniu dodać mięso mielone. Smażyć całość kilka minut aż mięso straci różowy kolor. Odstawić do ostygnięcia. Ugotowany ryż wymieszać z podsmażoną cebulką, czosnkiem, pieczarkami i mięsem doprawiając odrobiną soli i pieprzu. W zależności od upodobań całość można przyprawić słodką papryką, suszonym oregano, posiekaną natką pietruszki, lub (moje ulubione) sosem słodko-pikantym. Z papryk odciąć górną część

Mr. Taste
Udany kulinarny mariaż | Wyśmienite śledzie z rodzynkami w sosie chrzanowym 245

garść rodzynek 2-3 łyżki chrzanu mielony pieprz gęsty jogurt lub śmietana majonez cukier (opcjonalnie) WYKONANIE Filety moczymy w mleku lub wodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę

Zofiana
Beef Chili with Lentils - Chili z wołowiną i soczewicą 212

cukinia 700 g passaty 1 łyżeczka mielonego kuminu sól i pieprz Liście kolendry 1 szklanka brązowej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj

Kulinarna rozmowa
Keftedes, pulpeciki po grecku 145

gust. Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe - 1 cebula; - 2 szalotki; - 1 pęczek natki pietruszki; - puszka pokrojonych pomidorów; - łyżka koncentratu pomidorowego; - 0,5 łyżeczki cynamonu; - 4 kromki chleba; - 60 g sera feta; - 80 g czarnych oliwek; - jajko; - 1/3 szklanki mleka; - oliwa; - 0,5 szklanki wody; – sól, pieprz Wykonanie: Sos: Cebulę, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy

dom-agi.pl
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 187

porcje: 0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe 1 białko od jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta ostrej papryki albo chilli garść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy Składniki na pieczone ziemniaki: około 3-4 ziemniaki świeży rozmaryn świeży tymianek sól, pieprz oliwa  Sos: 1 grecki jogurt pół ogórka zielonego

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy makaron grzybowy - przepis 207

połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam i podałam pokarzę w następnym poście. SKŁADNIKI 400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania 40 gram grzybów suszonych 4 jajka ( tem. pokojowa) 1 łyżkę oliwy 2 szczypty soli SPOSÓB WYKONANIA - wysuszone grzyby mielimy w młynku do kawy na drobny proszek

Basia w kuchni
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 170

zeszkloną cebulę i czosnek włożyć mięso mielone i lekko podsmażyć dodając sól i przyprawy do smaku. Połowę podsmażonego mięsa nałożyć do kabaczków, na nie plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę. Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut. Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Z dalekich wypraw #5 Dzień hot doga pod biegunem 190

Niechlujny Rudolf jest analogią do amerykańskiej kanapki znanej jako Sloppy Joe. W składzie zawiera ona wołowinę, cebulę, sos pomidorowy, przyprawy. Podawana w formie hamburgera, z tą

bastalena