sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:103/303)

Gołąbki 190

kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę

Kuchenne Wariacje
Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów 321

Ogórki przeznaczone na zupę kroję na plasterki o grubości około 2-4 milimetrów (po ususzeniu są niemal przezroczyste). Część ususzonych kiszonych ogórków mielę w młynku do kawy lub rozdrabniam w moździerzu i używam jako zagęstnika do niektórych sosów lub zup m.n. do białego barszczu lub żurku, którym nadają wspaniały lekko kwaskowy posmak. Pokrojone ogórki ułożyć na sitach. Ogórki w plasterkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mięsno - śmietanowa tarta z kurkami. 195

cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :)  SKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa  z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki sosu tabasco 3 łyżki sosu worchester świeży tymianek świeżozmielony pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mięso doprawić sosem tabasco, worchester oraz solą, pieprzem

DefinicjaSmaku
Spaghetti z zielonym groszkiem 140

czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście ser”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kurczak z masłem orzechowym 95

Składniki: 1 sztuka pierś z kurczaka, 100 gram masła orzechowego, 2 łyżeczki octu, 3 ząbki czosnku, imbir mielony 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cukru brązowego, 200 ml wody, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz Sposób przygotowania: Z masła orzechowego,oliwy,sosu sojowego,octu i przypraw robimy marynatę.Wrzucamy do niej kawałki piersi z kurczaka i marynujemy

Wielki apetyt
Tagliatelle ze szparagami w kremowo-serowym sosie 251

patelnię dorzucamy główki szparagów i smażymy 1-2 minuty. Zalewamy sosem. Makaron odcedzamy (zachowując 5-6 łyżek wody, którą dodajemy do sosu). Odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Całość mieszamy. Od razu podajemy. Oprószamy na talerzach świeżo mielonym pieprzem. Smacznego :)     żródło inpiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Wołowe hambsongi z grilla. 100% mięsa w mięsie. Pyszny fast food domowy w plenerze - po Mężowsku 238

hamburgerów): ok 1 kg wołowiny o zaw. tłuszczu ok 20% (antrykot, rostbef, ładna pręga) 1 średnia cebula czerwona kilka kropli sosu Worchester 1 konkretna łyżka musztardy Dijon 1-2 łyżki zimnej wody sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso wraz z obraną cebulą mielimy dwukrotnie. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej wody. Wstawiamy

Kuchnia po mojemu
Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą z koperkiem 206

łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej) - sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka  2. Duszona kalarepa : - 1 średniej wielkości kalarepa - pęczek koperku - sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodać jajka, przyprawy, oraz mąkę, w takiej ilości, żeby dało się uformować pulpety. Następnie wrzucać pulpety do gotującej się wody

zdrowa vege kuchnia
Burgery z fasoli 188

bardzo ostre.   Składniki: - ok. 4 szklanki ugotowanej białej fasoli -170g przecieru pomidorowego - kilka suszonych pomidorów z zalewy - sól, pieprz - sos sojowy - 1 łyżeczka chili - 2 łyżki suszonego czosnku - 1 łyżka suszonej cebuli - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut

zdrowa vege kuchnia
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 167

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej

Gosia gotuje
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 153

Kurkuma - naturalny żółty barwnik . Składniki : Mielone,wysuszone kłącza Kurkumy Opis i zastosowanie : KURKUMA - uprawiana jest głównie we Wschodnich Indiach,Chinach, Japonii i w Ameryce Środkowej

Przepisy i porady kulinarne
Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao 185

kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska  2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami Tao Tao Przygotowanie: Mięso nacieramy posiekana drobno szalotką i czosnkiem. Posypujemy pieprzem

ClauditteMissCooking
Chili con carne 337

wersję na chili con carne. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Zrobione jest z mięsa mielonego w towarzystwie papryki, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli oraz czosnku. Całość uduszona jest w pikantnym sosie pomidorowym. Chili con carne można podać, tak jak ja z ryżem jak również z plackami tortilla, które wcześniej

Marta Gotuje
Warzywna dietetyczna zupa krem 348

pęczek dymki 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania) lekki sos sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę

Kulinarna rozmowa
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 188

Cytrusowa przyprawa do grilla   Ta przyprawa jest świetna do wieprzowiny i drobiu, możemy używać jej samodzielnie albo z ulubionym sosem barbecue. Składniki: ¼ szklanki cukru ¼ szklanki soli koszernej 3 łyżki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżka startej drobno skórki z cytryny

naRuszcie
FILET DROBIOWY NA PARZE Z WARZYWAMI 190

tych rzeczy, mozna się do tego smaku przyzwyczaić tym bardziej ze dużo zdrowsze od smażenia czy potraw z tymi wszystkimi sosami...Dziś będzie drobiowo Składniki: 60 dag piersi z kurczaka zioła prowansalskie Kamis pieprz biały mielony Kamis sól morska Kamis opakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw Iglotex Wykonanie: Piersi kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy oprószamy ziołami prowansalskimi

Z Majeczką w kuchni
małe filety dorsza z koperkiem smażone czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 168

Składniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile potrzeba SOS POMIDOROWY: olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, woda 1 szklanka, koperek siekany 2 łyżki kupiłam nieduże filety świeżego dorsza

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z pulpetami 201

Dziś Światowy dzień makaronu i trza to jakoś uczcić..Przepis na pyszne klopsiki podpatrzony  tutaj . 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz, majeranek na sos: 400 g pomidorów z puszki w całości [ u mnie świeże pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego] 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka

Moje domowe kucharzenie
Karkówka 201

mięso się nie przypaliło. Mięso dusimy ok. 1,5-2 godziny. Po godzinie dodajemy poszatkowane cebule i czosnek oraz przyprawy. Sos z mięsa będzie pod koniec duszenia w miarę gesty ale zawsze możemy dodać jeszcze mielonej papryki lub gałki muszkatołowej

prawdziwe jedzenie
Kabaczkowa ikra na zimę. 312

Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min.  Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Pod koniec dodajemy ocet.  Przygotowaną

Kuchnia Łukasza
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 165

pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 1. Grzybki shitake zalewamy 100ml gorącej wody i odstawiamy na 20 minut

Tajskie smaki
Grzybowe kotlety 170

Miałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego dodatek natki pietruszki i kawałeczki mozzarelli do smaku. Polecam spróbować póki trwa jeszcze sezon na grzyby. Ale można też wykorzystać zamrożone grzyby i zrobić jarskie kotlety

Magiczne Życie Marty
Zapiekane muszle 8099

razem również pichciłam z moim A., który dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około 20 dag Sól Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Przygotowanie: Makaron

Fabryka pomysłów
Najprostsze szaszłyki z kiełbasy z dodatkiem papryki i cebuli 215

cebulę i szalotkę. Każdy szaszłyk przesmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać ze świeżym pieczywem i dowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki. Sos musztardowy: gęsta kwaśna śmietana , ulubiona musztarda , sól , szczypta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti pieczone w pomidorach 378

NADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć „czapeczki(...)kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente, nawet lekko niedogotowany

https:KKuchniaMniam
Klopsy 171

Pyszne i syte, delikatnie pikantne, bardzo proste w  wykonaniu klopsiki w sosie własnym . To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Myślę że  zasmakują każdemu . składniki na 10 klopsów 50 dag mięsa mielonego 1 cebula 5 łyżek margaryny 2 ząbki czosnku odrobina płatków chili 2 szklanki bulionu ( może być z kostki) 1 łyżka mąki sól(...)Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na rumiano. Następnie  podlewamy 2 szklankami bulionu  i dusimy około 20 minut, od czasu do czasu obracając. Sos zagęszczamy

Smakowite Dania
Domowe mini burgery z grilla 197

domowe, przez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki pszennej(...)tłustego mielonego mięsa wołowo -wieprzowego, 2 ząbki czosnku, 1,2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki soku z limonki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka

Moniki Smakołyki
Enchilada wegetariańska z warzywami 190

puszki kukurydzy; 2 ząbki czosnku; papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki; 1,25 szklanki wywaru z warzyw;  2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy(...)miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Sos gotujemy około 20 minut, do momentu aż zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość. Przygotowane nadzienie układamy na wierzchu każdej tortilli i każdą tortillę zwijamy w rulon. Tortille układamy dość

In my kitchen
Meksykańskie tacos con carne 268

dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem: 400 gram mielonej wołowiny, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, 3 średnich pomidorów, 2 kolb kukurydzy (można(...)pozostawiłem do wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem guacamole. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, wyjąłem pestkę, a następnie za pomocą łyżki wydrążyłem miąższ, do którego dodałem około 1/3 czerwonej papryczki chili wraz z pestkami, średni ząbek czosnku i 1/3 pęczka świeżej natki kolendry. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Następnie dolałem

Wyprawy kulinarne
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 343

specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego  sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy(...)odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni wypasionej spożywamy z frytkami i zagryzamy pozostałymi stripsami by w pełni

Kuchnia po mojemu
Chińskie bułeczki z pekińską 183

jajko; 30 g świeżych drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej; 300 g pieczarek; 1 cebula; olej do smażenia; 1 puszka kukurydzy; 2 łyżki grzybowego sosu sojowego; 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżeczki curry; 1 jajko;    Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami(...)gładkie ciasto. Odstawić na bok. Kapustę pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.  Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty

In my kitchen
Alu Kofta 179

ciecierzycy (może być pszenna) 3 łyżki posiekanej kolendry sól pieprz garam masala olej do smażenia Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki) 1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem ) 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz chili 1 mały jogurt 150 g Przygotowanie   Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem(...)tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju. Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą. Gdy sos zgęstniał dodałem jogurt, podgotowałem jeszcze około

R'n'G Kitchen
Placek po węgiersku 201

czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka(...)grubych oczkach i włożyłem do miski. Doprawiłem solą i czarnym mielonym pieprzem. Dodałem 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszałem, do uzyskania w miarę jednorodnej masy.  Paprykę pokroiłem w cienkie paski, a następnie w cząstki i dodałem ją do sosu, który dalej gotowałem na małym ogniu, jednak już bez pokrywki

Wyprawy kulinarne
Obiadowe kubeczki 183

Lubię faszerowane warzywa w każdej postaci Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 5 małej cukinii - 4 papryki - 1 cebula -2 ząbki czosnku - 1 torebka ryżu - 15 dag sera żółtego - 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki - 1 łyżka papryki słodkiej - kilka listków bazylia - 2 kostki rosołowa mięsna - sól(...)cukinii wydrążyć środki  miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli  dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni  dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć do odparowania wody 3. - wymieszać z ryżem doprawić solą pieprzem zostawić

W królestwie smaków Beaty
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 194

upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  oliwa lub olej do smażenia  Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa(...)obok drugiego bardzo ostry nóż  Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata