śmietanę. Wsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje.Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty.My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków.Jest to wersja bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza.Smacznego
Maminek kulinarnywarzywne gotujemy ok. 3 minutek na parze. Na patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania. Na talerz wykładamy makaron, warzywne paski, kawałki łososia i polewamy całość sosem śmietanowym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii
Aga w kuchnidodajemy bulion, redukujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Po tym dodajemy śmietankę i odcedzone grzyby. Redukujemy jeszcze 5-7 min. Do sosu dodajemy upieczone pulpeciki, mieszamy i serwujemy z makaronem. Smacznego
Kuchnia Łukaszapozostanie nadal chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Gdy cukinia będzie gotowa dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Makaron ugotować al'dente.Osączyć i wrzucić do sosu. Dodać kawałeczki wędzonego łososia i dokładnie wymieszać. Można podawać
Monia miesza i gotujeprzyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucić do sosu porwane listki bazylii i wymieszać. Spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Na koniec wrzucić do niego spaghetti i wymieszać. Wyłożyć na talerze, udekorować listkami bazylii oraz serem ricotta. Można również skropić danie oliwą z oliwek
wyzwania kuchennepołowie czasu przewrócić roladki. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlać do sosu. Chwilkę gotować, dokładnie zamieszać. Wlać śmietanę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. Bardzo smaczne, polecam
Kuchnia Pokoleńwidziana, podobno oczami też jemy! :) Składniki na 3 spore porcje: - 400g piersi z kurczaka - 450g brokułów - 200g makaronu razowego - 50g mozzarelli light w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki groszku konserwowego - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy (u mnie curry, kurkuma, papryka słodka) * tary ser Parmezan do posypania Kurczaka kroimy na małe(...)cebula się zeszkli. Teraz dodajemy pokrojoną resztę warzyw i groszek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dorzucamy pokrojoną w małe kosteczki mozzarellę (można ją pominąć, ja akurat musiałam ją już skończyć :D). Mieszamy dopóki ser się nieco roztopi. Na talerz nakładamy najpierw makaron, na niego warzywa i posypujemy tartym Parmezanem. Smacznego
Be Fit Be Strongrokpol 50 g sera chedar3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru)400 g makaronu tagiatelle1 średnia cebula pieprzgałka muszkatołowaolej do smażenia Sposób przygotowania:Makaron ugotować al dente. Na dużą, głęboką patelnię wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć aż delikatnie się zrumieni (niezbyt(...)wrzucić żurawinę, doprawić do smaku pieprzem i gałką (ewentualnie dosolić, choć raczej nie będzie to konieczne, bo ser jest dość słony). Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać do niego jeszcze trochę wody.Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, podawać natychmiast.Smacznego!Wyliczenia:makaron 4,20 złkurczak 6 zł żurawina 2 złrokpol 4,35 złchedar 1,30 złcebula 0,20 złprzyprawy
Obiad za dychęząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym): - Podgrzewamy bulion. Jeśli(...)kolejną minutę. - Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy - Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak,ze makaron chiński pochłonie spora ilość zupy
Pora na pora i pomidoraSkładniki: opakowanie krewetek, 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki sosu rybnego świeży szpinak pomidor 150 ml mleczka koksowego 1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej ząbek czosnku opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy chilli Przygotowanie: 1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę(...)trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy, zmiażdżony czosnek i chilli. Zagotuj. 2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe. 3. Ugotuj ryż lub makaron. 4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową. Ułóż
AZgotuj!warzywami mieszając, około 3-4 minut. Warzywa puszczą trochę wody i powstanie sos, stir fry nie będzie za suche. Wrzucamy pociętą grubo kiszonkę kimchi razem z sokiem który puściła, wszystko razem mieszamy i smażymy 2 minuty mieszając, aż kimchi zdąży się ogrzać. Jeśli do dania naszykowaliście sobie makaron – warto teraz włożyć go do woka, wymieszać całość i mocno zagrzać(...)czosnku 2cm kawałek imbiru 3-4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka podprażonego sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 porcje makaronu do woka lub ryżu MARYNATA DO MIĘSA 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 czubata łyżeczka dowolnej pasty miso 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Karo in the KitchenSos truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skóry sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania Przygotowanie; Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Po wierzchu posypujemy startym serem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.menu głównym! Kurczak z warzywami po chińsku Kurczak w tym przypadku podany z makaronem ryżowym:) Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cebule 3 papryki czerwone 2 małe pory lub 1 duży 4 marchewki 5-6 grzybów mun Kiełki fasoli mung Sos sojowy Przyprawa curry olej sezamowy lub roślinny sól pieprz Przygotowanie(...)smaku, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem. Trzymać całość na ogniu około 5-10 min. Kurczaka można zjeść z ryżem, makaronem, itp. Kurczaka kroimy w takie oto płatki. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem i skrapiamy obficie sosem sojowym. Mieszamy i zostawiamy do zamarynowania . Szykujemy warzywa, myjemy! W taki sposób kroję wszystkie warzywa do kurczaka po chińsku. Ale każdy może pokroić
Sprawdzone przepisy kulinarneKoniecznie spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę 250 g świeżych liści szpinaku makaron udon – 1 porcja (75 g) 1 duża dymka ze szczypiorkiem 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, świeżo zmielony pieprz olej z prażonych nasion sezamu(...)Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około 2 minut. Dodaj szczypiorek (zostaw około 1 – 2 łyżek na koniec). Dodaj dynię i makaron, wymieszaj i wyłóż do miseczek. Posyp pozostałym szczypiorkiem
Moja pasja smaku