sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:318/630)

Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 186

bieżącą wodą! Solicie, pieprzycie i wkładacie kawałki tuńczyka. Przykrywacie i trzymacie na wolnym ogniu, aż ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje, wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później tuńczyka, na koniec polewacie sosem i posypujecie posiekaną natką z pietruszki lub kolendry. Można pokropić sokiem z cytryny. Do tego koniecznie białe wino! Szybko poszło? To teraz jedzcie powoli i niech

GRUBY WAŁEK
Przepis na… – Spaghetti alle vongole, włoski klasyk 291

się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron i dokładnie mieszając trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Smacznego

Bon Ton Italia
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 413

sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum. Źródło przepisu:   Wielkie

Gospodyni Miejska
Carbonara po mojemu 365

podsmażonego boczku i na małym ogniu odparuj, mieszaj co chwilę.Do reszty śmietany wbij żółtka, dodaj pieprz i gałkę, wymieszaj. Odlej pół szklanki wody z makaronu, odcedź i gorący wrzuć do sosu z boczku i śmietany. Wymieszaj, zmniejsz ogień i wlej jajka. DOBRZE POŁĄCZ SKŁADNIKI.  Podlej odrobiną wody i takie wilgotne spaghetti podawaj,posypane parmezanem i szczypiorkiem. JA SOSU

Pasje Jolki
Lasagne z mięsem mielonym i trzema serami 227

Lasagne to danie dla tych, którym od czasu do czasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na

bistro mama
Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem 401

zamrożony szpinak, mleko i podgrzewamy do powstania jednolitej konsystencji. Następnie wrzucamy serki topione, dodajemy po 1/3 łyżeczki przypraw i dusimy ok. 4 minuty.Na ugotowany al dente makaron wykładamy kawałki kurczaka, całość polewamy sosem i posypujemy tartym serem.Moje posty

Słodka Strona
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 223

dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu.Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś z kurczaka ze szpinakiem 13806

Czy też, jak podaje książeczka Knorra "Pierś z kurczakiem ze szpinakiem" :D Ci z Was, którzy śledzą mojego Facebooka wiedzą, że jakiś czas temu otrzymałam zestaw

Kulinarne zapędy Kokosa
Spaghetti Bolognese 215

Wychodzi 5 porcji  po 70 g makaronu 100 g mięsa 100 g sosu Przygotowanie : CZYTAJ DALEJj

Sylwetka Od Kuchni
Spaghetti Bolognese ze świeżą bazylią 236

tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti

My Culinary Art
Sos cukiniowy 180

Cukinii w tym roku mam pod dostatkiem więc postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania sosu, który idealnie nadaje się do makaronów. Wystarczy w zimie podgrzać i obiad gotowy :)Składniki:- 2 kg cukinii - 400 g cebuli- 7 ząbków czosnku- 4 łyżeczki pieprzu- 2 szklanki oleju- 1 szklanka wody- 1 kg pomidorów- 4 łyżeczki soli- 3 łyżeczki papryczki chili- 2 łyżeczki

Zainspirowana w kuchni
Spaghetti alla bolognese 175

koniec doprawić przyprawami. Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. Wierzch można posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią

wyzwania kuchenne
Xmas... and a Happy 2014 214

bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie

bastalena
Spaghetti alla carbonara 187

dodać boczek oraz odcedzony makaron (może być jeszcze trochę wilgotny). Dokładnie wymieszać,dodać jajka z serem i wymieszać. Nie podgrzewać, ponieważ jajka powinny zagrzać się od makaronu (a nie ściąć) tworząc kremowy sos. Nałożyć na talerze, oprószyć pieprzem oraz pozostałym serem

Moje domowe kucharzenie
Kurczak cajun z szparagami 342

praskę czosnek. Wlewamy śmietane, dodajemy szparagi szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień) :)Smacznego

Smaki Edyty