czasem można sobie pozwolić na taki grzeszek :) Cannelloni z zapiekane z mięsem smakuje rewelacyjnie i jest naprawdę sycące. Na przepis natrafiłam tutaj . Składniki: ok. 700g mięsa mielonego 250g makaronu cannelloni 500g sera żółtego 2 puszki pomidorów krojonych 2 cebule 2 jajka 5 ząbków czosnku zioła prowansalskie sól pieprz Mięso mielone podsmażyć. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę pokrojoną(...)Rurki nafaszerować mięsem i układać jedna obok drugiej w naczyniu. Pomidory z puszki przelać do miseczki, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła i zmiksowć blenderem. Doprawić solą. Sosem zalać makaron, tak aby był dokładnie przykryty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni i zapiekać 40 minut. 10 minut przed końcem zapiekania posypać resztą startego sera i zapiec
kuchnia doskidobra, idę na łatwiznę i dla przyśpieszenia zawsze gotuję wodę w czajniku). ps. Miśka była obiadem zachwycona, a Gabi lubi wszystko Składniki na 4 duże porcje porcje: opakowanie makaronu 200 g koncentratu pomidorowego puszka 400 ml czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii 200 ml soku pomarańczowego lub 1 pomarańcza obrana i pokrojona w drobną(...)wymieszaj i podsmaż przez kolejna minutę. Dolej sok pomarańczowy, przepłukaną i odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj starty ser. Zdejmij z ognia. Dodaj sos do makaronu i dokładnie wymieszaj. Tak, jak nigdy nie gotuję „w wodzie” ryżu tylko a’la risotto, tak samo makaron po ugotowaniu, przepłukaniu w ciepłej i zimniej wodzie
greenscarfczosnek, podsmażyć, dodać cukinię - wymieszać całość i smażyć do momentu, aż warzywa stracą surowiznę Dodać pokrojone pomidorki i jeszcze chwilę razem smażyć (pod przykryciem), jeśli chcemy mieć więcej sosu do makaronu to dodać można niewielką ilość śmietany (nie używałam prawie do dania soli) Na ugotowany makaron bezglutenowy wyłożyć warzywa
Proste Potrawynasienne i kroimy na cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki. Kapustę szatkujemy. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos łączymy w miseczce. Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż będzie gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ i tak wchłonie później sos). W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mięso(...)kilka chwil pilnując żeby czosnek się nie przypalił. Dorzucamy marchewkę, paprykę, kukurydzę i groszek. Smażymy 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dorzucamy makaron, mięso i kapustę. Wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu, aż cały płyn odparuje. Na koniec całość posypujemy sezamem. Smacznego Artykuł Chow mein z wieprzowiną i warzywami pochodzi z serwisu
PatiGotujeBambo fika i bryka koziołki niczym małpa jakaś. Eehh, jedzenie łagodzi obyczaje zatem przejdźmy do naszego sosu cygańskiego. Warto zrobić parę słoików, przydadzą się zimą jako baza jakiegoś sosu do makaronu, czy do polania placków ziemniaczanych. Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą, czerwoną, żółtą i zieloną) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli(...)wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Oba warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy przeciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy i gotujemy 1 godzinę. Mieszamy przy tym dość często, aby sos się nie przypalił. Zbieramy w międzyczasie powstającą pianę. Na koniec blendujemy na gładka masę. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut w 90 stopniach. Sos jest ostry jak cholera (przynajmniej
Marder&Marder Manufactureczasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się do makaronu. Makaron wykładamy na talerze, wykładamy sos i posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach. Wierzch posypujemy listkami świeżej bazylii. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeUlubione! 😍 Nie odważę się "publicznie" nazwać tego dania 'spaghetti' stąd też poprostu - makaron z sosem pomidorowym :D Pyszne i szybkie danie:) SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego z indyka 1 papryka (pokrojona w kostkę) 1 duża cebula (drobno posiekana) 2x puszka pomidorów (trzeba je zblendować jeśli są całe lub w kawałkach) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki(...)przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę, zalewamy zblendowanymi pomidorami w puszce. Dodajemy przyprawy, dusimy do miękkości papryki. Dodajemy koncentrat i jogurt, chwilkę gotujemy i gotowe! Podajemy z makaronem pelnoziarnistym
Mamuśka wraca do formybyła spora, więc najadłam się samym filetem i ryżem. zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami Mąż trafił trochę lepiej, jego składniki były świeże - fajny sos do makaronu, dobrze ugotowana pasta i smakowity filet. Porcja bardzo duża, więc mężczyźni powinni być zadowoleni. Trochę spróbowałam, więc wiem, że był to dobry wybór. Po tej wizycie restaurację mogłabym(...)dostępnych w okresie letnim. Była trochę za ciężka na panujący na zewnątrz upał. Na drugie danie podano nam prawdopodobnie Przysmak Radziwiłła - dziwny warkocz z mocno słonym boczkiem i ciemnym sosem. Do tego znów mrożone warzywa, które zdecydowanie nie zachęcały do jedzenia. Z całego dania najbardziej smakowały mi ziemniaki. Przykro jest widzieć coś takiego. Z tego, co czytałam w Internecie
Pasja Smakuulubiona? Do przygotowania pizzy polecam sos pomidorowy z ziołami , który ostatnio przygotowałam i wykorzystałam do dania makaronowego z pappardelle . Niedługo na blogu pojawi się także wersja ostrego sosu do makaronów, pizzy i nie tylko. Buon appetito! Ciasto na pizzę Składniki: 2 łyżeczki drożdży w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 2 i 1/2 szklanki mąki(...)podwoi swoją objętość. Ugniatamy ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką. Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C. Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy. * przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne: kuchnia włoska
Moja smaczna kuchniakostka rosołowa, 10 dag tartej mozzarelli, 10 dag fety, 10 czarnych oliwek, 2 łyżki ziół prowansalskich, 3 łyżki tartej bułki, tłuszcz do formy, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisy na opakowaniu tak, żeby gniazdka się nie rozwaliły (nie mieszamy). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką tartej bułki. Gniazdka wyciągamy za pomocą łyżki(...)garnku z 2 łyżkami mąki. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, zalewamy dwoma szklankami wody. Gdy wszystko się ładnie rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sosem Zalewamy makaron z mielonym. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Zapiekankę posypujemy fetą, oliwkami i mozzarellą. Posypujemy dwoma łyżkami ziół prowansalskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około
Pobite gary BarbaryBrak pomysłu na obiad? U mnie zazwyczaj kończy się to jakąś zapiekanką. Makaron mam zawsze, jakieś dodatki też się znajdą. Do tego sos beszamelowy z mleka i mąki... czyli wszystko co większość z Was ma w swojej kuchni. Składniki: Makaron 1 opakowanie (ja zmieszałam makaron szpinakowy z pełnoziarnistym) szpinak mrożony lub świeży około 300 gram 15 dag sera mozzarella(...)gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy. Zapiekanka: Makaron ugotować al-dente. W między czasie poddusić szpinak z odrobiną soli, pieprzu i zmiażdżonego czosnku. Wszystko razem mieszamy: do makaronu dodajemy szpinak, zalewamy sosem i wsypujemy startą mozzarelle. Zmieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 50 minut w temp
Tradycyjna KuchniaMiękkie, krągłe, smaczne... W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym... Najlepiej smakują z makaronem... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych... Klopsiki! :) Około 35 szt. * pierś z indyka- 500 g * pulpa pomidorowa- 800 ml * woda- 200 ml (ew. bulion warzywny/rosół) * kasza manna- 5 łyżek * cebula- 2 małe * czosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska łyżeczka * suszony(...)pulpę pomidorową oraz wodę. Doprawić suszoną włoszczyzną i dusić pod przykryciem około 15 minut. Odkryć, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem, podsmażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem i świeżymi listkami bazylii. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamarchwi potraktowanej obieraczką do julienne) nie wywarło na mnie tak ogromnego wrażenia. Nawiązując do tego, chciałabym przedstawić Wam kolejny przepis z jej użyciem. Wcześniej był to makaron z dyni z sosem pomidorowym i wędzonym tofu , lecz tym razem w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką! Nadzwyczajność tego sosu polega na tym, że jest zrobiony z jogurtu i mleka sojowego(...)wraz z jogurtem i musztardą. Jeżeli chcemy zagęścić sos, dodajemy 2 łyżeczki płatków jaglanych. Doprawiamy. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki makaron nakładamy na talerz, przykrywamy sosem i posypujemy np. wegańskim parmezanem. Smacznego
Be Fit Be Strongsmażymy kolejną minutę, mieszając.Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu.Do sosu dodajemy pomidory, oliwki i kapary i gotujemy około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy.Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Smakowity Blog Kulinarny