Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 382talerz. 3. Na tę samą patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy przez 5 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby i gałązkę świeżego oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout, posypujemy tartym serem
My Culinary Art
Potrawka z kurczaka z kuskusem i warzywami 215może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem :) Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ potrawkę podałam też dziecku na obiad - zachęcam do dostosowania ilości przypraw do własnego smaku :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl. mrożonego groszku 1,5 szkl. mrożonej włoszczyzny 1 duża marchewka 10 łyżek kaszy
Kolorowy Przepisownik
Fileciki w sosie pieczarkowym z topionymi serkami 196danie staje się delikatniejsze w smaku i nieziemsko kremowe. Tak było i tym razem sos po prostu rozpływał się w ustach natomiast same polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całośc podałam z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 kg pieczarek 3 cebule 250 ml śmietany 18% 3 serki topione śmietankowe
Kuchenne aromaty
Kurczak, pesto i szparagi 320mące. Każdy filet obwinąć szynką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego kurczaka z każdej strony przez około 6 minut. Następnie należy wlać śmietankę i dodać pesto - ilości według uznania*. Całość należy delikatnie przemieszać, dodać szparagi i chwilkę podgotować do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku pieprzem i dołożyć listki bazylii. Smacznego! * Nie podaje ani ilości śmietanki, ani pesto
Plate of Joy
Zapiekanka warzywna z naturalnym ryżem grillowanym kurczakiem z sosem porzeczkowym. 189wykładamy połową ryżu, dobrze dociskając. Na ryżu układamy całą zawartość patelni z warzywami i kurczakiem, posypujemy parmezanem oraz podlewamy dwiema łyżkami śmietanki 30%. Wszystko uciskając przykrywamy drugą połową ryżu. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół, pod przykryciem z folii aluminiowej. Sos. Jogurt naturalny łączymy z łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem
BaRepas
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 223różnych resztek. W tym tygodniu nie nagromadziło się tego dużo, więc dodałam: sardynki w sosie pomidorowym paski papryki czerwonej po kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila
Weekendy w domu i ogrodzie
Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) 195przejdzie byle co. Wiem, że nie toleruje połączenia mięso + owoce. Ja z kolei uwielbiam kurczaka z jabłkami i tymiankiem mojej mamy, albo połączenia mięso + owoce w wykonaniu tesciowej (oczywiście zakładając, że mam ochotę na mięso, co zdarza się ostatnio dość rzadko). Obawiałam się, że sos będzie za słodki, mdły. Nic bardziej mylnego. Delikatny, świeży, pikantny. Koniecznie na zimno. potrzebujemy
Szybko Tanio Smacznie
Penne z kurczakiem i pieczarkami 351wedle opisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć je. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, smażyć na patelni ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać pieczarki, śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać delikatnie wszystko razem, przykryć by sos się zagotował. Dodać pietruszkę na sam koniec. Smacznego
pink envelope
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 246Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka
Ostra na Słodko
Zapiekanka z makaronem i brokułem 445oraz posiekaną drobno cebulę. Kiedy składniki będą miały kolor złoty dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka opruszoną przyprawą gyros.Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Do podsmażonych warzyw i mięsa dodajemy brokuł oraz mały jogurt naturalny oraz dwie łyżki śmietany. Doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Aby sos był bardziej smaczny, możemy także roztopić kostkę rosołową w połowie szklanki wody oraz dodać
Kuchnia Pełna Pasji
Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym 237osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE Do garnuszka wlać śmietanę, dodać
Passions hobbies life
Makaron mascarpone 196Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Dorzucić na patelnię i dobrze zrumienić. Kiedy kurczak będzie rumiany dodać pomidory z puszki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu 3 minuty. Dodać serek mascarpone. Mieszać aż się rozpuści. Spróbować sos i w razie konieczności doprawić. Do roztopionego sosu dodać dużą garść świeżej bazylii
W kuchni wieczorem
Roladki truskawkowe 253oszypułkować, osączyć. Przekroić truskawki wzdłuż. Układać na piersi z kurczaka truskawki, zwijać piersi w roladkę. Obtoczyć dobrze roladki w samej mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć roladki,smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Kilka truskawek zmiksować, podawać z sosem truskawkowym
Kuchnia Danusi
Myslac o wiosnie. Salatka. 256myjemy i po osuszeniu wkladamy do miski. Pomarancze obieramy i kroimy na kawalki. Piers kurczaka myjemy, osuszamy i po oczyszczeniu kroimy w kostke. Doprawiamy papryka w proszku i tymiankiem. Podsmazamy na patelni. Solimy. Przekladamy do miski. Na koniec dodajemy prazone platki migdalowe. Skladniki na sos mieszamy ze soba, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i zalewamy nim salatke. Delikatnie mieszamy
Przysmaki Karolki
Wieprzowina w pięciu smakach 413smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
Fabryka pomysłów